Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Keskiviikkona 4. kesäkuuta 1958

Lisätty 26.07.2015

Mäntyharjun keskuskentällä käytiin seuraottelu Virkistyksen ja Toivolan Urheilukerhon välillä. Mikkelissä kilpailtiin ja saksalaisryhmä jatkoi yhden välipäivän jälkeen kilpailuja Mikkelissä. Helsingissä olympiastadionilla kilpailtiin Marskin kilpailujen merkeissä. Hans Hüneke saksalainen nuori pitkän matkan juoksia otti kolmannen voiton neljän päivän sisällä. Mies juoksi 5000 metrillä uuden ennätyksen ja vaikka vastassa oli Suomen ennätysmies Eero Tuomaala, niin silti voitto tuli. Reino Hankia teki myös ennätyksen saksalaisen vanavedessä.

Olympiastadionilla suomalaisille keihäänheittoa opetti olympiavoittaja Norjan Egil Danielsen. Olympiastadionilla ei 5000 metrin juoksussä ylletty samaan vauhtiin mitä Mikkelissä. Jorma Kakko otti voiton. Kaikki katsojat eivät hänen voitosta tykänneet, koska olivat sitä mieltä, että mies ei hoitanut omaa osuuttaan letkan vetämisessä. Mies muita peesaamalla säästeli voimiaan.

Keskiviikkona 4. kesäkuuta 1958

Koululaisilla alkoi maanantaina kesäloma ja siitä pääsi nauttimaan myös Toivolan koulun johtajaopettaja Immonen. Immonen ei lähtenyt heti loman alkajaisiksi Itä-Suomeen, vaan jäi ainakin keskiviikkoon asti Toivolaan, jotta voisi osallistua Urheilukerhon ja Virkistyksen väliseen seuraotteluun. Nämä kaksi Mäntyharjun Urheilijoiden kyläseuraa olivat Mäntyharjun Urheilijoiden selkäranka yleisurheilussa. Kilpailu käytiin Mäntyharjun Keskusurheilukentällä, joka sijaitsi puolessa välissä rautatieasemaa ja Kirkkoa. Kirkon ja Aseman väli oli noin neljä kilometriä. Kenttä oli vihitty vuosi sitten ja se oli rakennettu suomaalle. Alue oli ollut aikaisemmin suojeluskunnan ampumaratana. Mäntyharjun päättäjät olivat tehneet melkoisen mokauksen tämän kentän rakennuspaikan suhteen. Kentälle rakennettu kuivatusjärjestelmä ei ollut riittävän suuri, jotta kenttä kuivuisi keväisin tarpeeksi nopeasti. Kentän pohjatyöt oli tehty huonosti ja ensimmäisen talven routa oli paikoitellen laskenut kentän pintaa ja kenttä oli kaikkea muuta, kuin tasainen. Vanhan suon päälle ei kunnollista kenttää rakenneta halvalla, niin kuin oli yritetty tehdä. Eniten tästä tietysti kärsivät urheilijat.

Ottelu käytiin kaksi miehisin joukkuein. Ensimmäinen laji oli 100 metrin juoksu. Virkistyksen miehet olivat Heikki Karjalainen ja Taito Hyyryläinen. Toivolan joukkuetta edustivat opettaja Reino Immonen ja nuori Kuuselan Keijo Paasonen.
Tunnelma sähköistyi selvästi, kun lähettäjä vihelsi pilliinsä. Miehet riisuivat päällimmäiset vaatekerrokset ja saatuaan itsensä riisuttua niin, että jäljelle jäi urheilupaita ja sortsit he asettuivat seisomaan kaivamiensa kuoppiensa taakse kukin omalle kalkkiviivoin rajatulle radalleen. Jokaisella oli 117 senttiä leveä rata edessään ja radat erotti toisistaan viisi senttiä leveä kalkilla merkattu viiva.
Kellomiehet olivat myös terästäytyneet maaliviivan vieressä. Jokaiselle juoksijalla oli määrätty ajanottaja, jotka asettuivat aivan maalilinjan suuntaisesti, jotta sataisi napattua aika oikeasta kohdasta. Yleisönkin porina oli hiljentynyt katsomaan lähtöä. Lähettäjä komensi: ”paikoillanne”. Miehet työnsivät jalkansa kaivamiinsa kuoppiin ja asettivat huolellisesti etusormensa ja peukalonsa aivan kalkkiviivan taakse niin, että peukalot osoittivat toisiaan kohti ja etusormet osoittivat toisistaan poispäin. Kuoppien etäisyys kalkkiviivasta vaihteli juoksijan mittojen ja tuntemuksien mukaan. Etummaisen jalan polvi oli maassa ja takimmainen jalka oli puoliksi ojentuneena. Käsivarret olivat suorana ja päät olivat painuneina.
Kun kaikki olivat asettuneet liikkumattomiksi ja lähettäjän apulainen oli tarkastanut, että kaikkien sormet olivat kalkkiviivan takana, heilautti hän valkoista lippua. Lähettäjä kohotti starttipistoolia pitävän kätensä suoraksi ylös ja komensi: ”valmiina”. Juoksijoiden takamukset nousivat ylöspäin. Etummainen polvi nousi ylös maasta ja takimmaiset jalat lähes oikenivat. Päät työntyivät hieman eteenpäin ja vartalot jännittyivät.

Starttipistoolista syöksähti sininen savu taivaalle ja laukaus pamahti. Kellomiesten sormet painoivat kellot käyntiin nähtyään savun pöllähtävän piipusta. Juoksijat eivät savua nähneet sillä he tuijottivat tiiviisti hiilimurskaa. Laukauksen ääni sai heidät liikkeelle ja kuin yhdestä puusta heidän ylävartalonsa käsien työntämänä ponnahtivat ylöspäin ja takimmaiset jalat singahtivat kuopista eteenpäin. Samalla etummaisen jalan viereinen käsi työnnettiin eteen ja jätetettiin takimmaisen jalan viereinen käsi taakse. Näin saatiin kädet rytmittämään juoksua, jo heti ensimmäisestä askeleesta lähtien.
Juoksijoiden rintama kiisi kohti maalia ja mitä lähemmäksi maalia päästiin, sitä riemukkaammaksi Virkistyksen kannattajat kävivät.

Kaksoisvoitto Virkistykselle, oli kylmä suihku Toivolan joukkueen niskaan. Reino Immonen näytti hapanta naamaa. Hän oli yrittänyt kaikkensa ja koko juoksun hän oli pysynyt aivan Virkistyksen miesten tuntumassa. Mutta kiinni ei saanut ja maalissa hän oli ollut pari askelta jäljessä.
Virkistyksen Heikki Karjalainen voitti ajalla 12,8 sekuntia. Toiseksi tullut Taito Hyyryläinen sai ajan 12,9 sekuntia. Immoselle kellotettiin ajaksi tasan kolmetoista sekuntia. Nuori Keijo Paasonen jätettiin perän pitäjäksi, kello antoi ajaksi 13,4 sekuntia.
Pelätty Virkistys oli heti osoittanut kovuutensa, joten seuraottelun kannalta ei hyvältä näyttänyt. Sama ryhmä osallistui pituushyppyyn, joten siellä tämä asia korjataan. Immonen tiesi olevansa hyvä pituushyppääjä ja Keijo oli todistanut kimmoisuutensa sisähyppykilpailuissa, joten kaksikko oli sisua täynnä mittaillessaan askelmerkkejään hyppypaikalla.
Virkistyksen miehet olivat myös harjoittaneet pituushyppyä, joten ei tästä tullut Toivolan miesten näytöstä. Immonen juoksi niin kovaa, kun pääsi ja sitten ponnisti mutta ei hän saanut toivomaansa leiskautusta aikaiseksi. Sinne viiden ja puolen metrin korville tuntui kaikkien hypyt kantavan ja kilpailu oli senttipeliä. Immonen sai parhaimmallaan hypylleen pituutta 552 senttiä. Virkistyksen Taito Hyyryläinen oli nytkin Immosta parempi ja hyppäsi 555 senttiä. Sekös harmitti. Tuuri ei ollut Immosen puolella, siksi niukat olivat tappiot, että hieman parempi lähtö sadalla metrillä ja paremmin lankulle osunut ponnistus olisivat riittäneet Taidon ohittamiseksi.
Hieman lohtua toi Heikki Karjalaisen jääminen pituudessa viidellä sentillä taakse. Joukkuekilpailun kannalta suurin merkitys oli sillä, että Keijo oli ponnistanut peräti 586 senttiä ja voitti reilusti pituuskilpailun. Siinä pojassa olisi ainesta hyväksi hyppääjäksi. Nuorukainen näytti olevan tehty kumista.

Kiekkokilpailusta tuli hieno. Nähtiin jatkuvasti yli 30 -metrisiä kaaria. Jokainen neljästä kilpailijasta sai kiekkonsa lentämään yli 30 metriä mikä oli harvinaista kyläkilpailuissa. Virkistyksen pesäpalloilija Matti Sappinen jätettiin viimeiseksi 30,41 metrin kaarella. Toivolan 21 -vuotias Jouko Lyytikäinen oli kolmas 30,84 metrin heitolla. Matti Niemivirtaa osoitti olevansa hyvä kiekkomies. Pisimmän heiton pituus oli 33,37 metriä. Voiton nappasi kuitenkin Esko Partonen heittämällä 35,65 metriä. Kova tulos näin kauden alkupuolella. Mies asusteli Pyhäniemellä ja kesäin toimi uittohommissa. Keksin varressa oli tullut ruista ranteeseen.

1500 metrin juoksussa lähdettiin jonossa rataa kiertämään. Virkistyksen miehet edellä ja Toivolan miehet seurasivat perässä. Ensimmäinen vajaa 300 metrin kierros tuli täyteen tiiviinä jonona. Toisella kierroksella Virkistyksen miehet saivat hajuraon Toivolan miehiin ja rako vähitellen kasvoi eikä Toivolan kaksikko kyennyt sitä kiinni kuromaan. Maaliin Virkistyksen kaksikko juoksi rintarinnan niin, että molemmille saatiin sama aika 5.05,8. E Häkkänen tuomittiin voittajaksi ja toinen oli Esko Palm. Parkkosen talon isäntä Arvo Lyytikäinen oli kolmas ajalla 5.26,8 ja K Partaselle saatiin ajaksi 5.27,2.
Virkistys oli kerännyt pisteitä tähän mennessä 24 kappaletta, kun Urheilukerholle oli kertynyt vasta 19 pistettä.
Korkeushyppy oli myös käynnissä ja 150 sentin korkeudella olevan riman oli kaikki ylittäneet. Seuraava 155 sentin korkeus toi ratkaisun. Toivolan Keijo Paasonen ja Ismo Mäntynen yrittivät turhaan päästä rimasta ylitse. Kolmesti he kiihdyttivät rimalle ja ponkaisivat ylös kohti korkeuksia mutta aina rima oli liian korkealla heidän ponnistukseen nähden. Virkistyksen Taito Hyyryläinen täpärästi ylitti 155 senttiä ja peli oli selvä. Virkistyksen toinen mies Kalevi Torniainen oli koko pitäjän paras mies ja hänelle 155 senttiä oli leikin tekoa.
Keijolla oli Ismoa parempi peli, joten hänelle kolmas tila ja Ismo jätettiin häntäpään valvojaksi. Taidon taidot loppuivat 155 senttiin ja sillä tuloksella tuli Virkistyksen miehelle toinen sija. Kalevi jatkoi yksinään kilpailua ja päivän tulos oli 175 senttiä. Muut kilpailijat katsoivat ihmetellen miten vaivattomasti Kalevi nousi huiman korkealle ja ylitti riman kerta toisensa jälkeen.
Toivolan ahdinko syveni entisestään. Eroa oli nyt 10 pistettä. Lukemien ollessa 32 – 22. Taitavat Virkistyksen miehet aiheuttaa Urheilukerholle rökäletappion.

Miehet olivat lajinsa suorittaneet. 16 – 17 vuotiaat pojat hyppäsivät pituutta. Eikä tässäkään lajissa saatu piste-eroa pienenemään. Virkistyksen Kalevi Myyryläinen otti voiton 518 sentin hypyllä. Kalevin ansiosta Virkistyksen lakkariin tuli viisi pistettä. Kauppiaan poika Seppo Knaappila hyppäsi 502 senttiä ja se riitti toiseen sijaan. Urheilukerholle kolme pistettä lisää. Virkistyksen A Hyyryläiselle tuli kolmas sija tuloksella 476 senttiä. Urheilukerhon toinen edustaja oli vasta 14 -vuotias Reijo Hämäläinen. Hän joutui isojen poikien sarjaan. Reijo toi jäännöspisteen tuloksella 418 senttiä. Virkistys kasvatti tässä lajissa etumatkaa kolmella pisteellä.
Kiekossa saatiin lohtua ja lohdun tuoja oli jälleen Partonen. Leo Partosen limppu lensi 28,41 metriä ja sillä kukistui niukasti Virkistyksen E Myyryläinen. 22 senttiä oli poikien kaarissa eroa. Urheilukerholaiset olivat taas joutuneet ottamaan nuorempisarjalaisen täyttämään juokkuetta. 15 -vuotias Pekka Ikävalko joutui sarjaa ylemmäksi. Kiekko lensi hänen kädestään 24,91 metriä, mikä riitti kolmanteen sijaan. Virkistyksen A Hyyryläinen jätettiin viimeiseksi 19,90 metrin tuloksella. Kolme pistettä tuli kavennusta tässä lajissa.

Naisetkin olivat mukana kilpailussa. Heille oli suotu otteluun yksi laji: 60 metrin juoksu. Naisten yleisurheilu oli 50 -luvulla saanut jalansijaa Suomessa. Silti yleisurheilua pidettiin miesten juttuna ja naiset olivat lähinnä koristeen asemassa. Lähtöviivalle naisten sijasta asettui tyttöjä. Knaappilan kauppiaalla Väinö Knaappilalla oli poikansa Sepon lisäksi urheilullisia tyttöjä. Toivolaa edustivat sisarukset Kaarina ja Helena. Virkistyksen puolesta viivalle asettuivat M Herola ja L Myyryläinen.
Laukaus pamahti ja tasainen rintama lähti kiitämään kohti maaliviivaa. Knaappilan sisarukset pyyhälsivät kärkeen ja Virkistyksen naiset joutuivat antamaan periksi. Helena kiiti nuolen lailla ja jätti vanhemman siskonsa jälkeensä. Helenan aika oli loistava 8,6 sekuntia. Kaarinalle saatiin ajaksi 8,9 sekuntia. Kolmas oli Virkistyksen L Myyryläinen 9,1 sekuntia ja M Herola neljäs 9,5 sekuntia. Naiset olivat kaventaneet viidellä pisteellä eroa. Eroa oli enää 5 pistettä Virkistyksen hyväksi.

17 -vuotiaiden 1000 metrin juoksun lähtöviivalle takakaarteeseen asettui Virkistyksestä A Hyyryläinen ja Kalevi Myyryläinen. Toivolasta Sepot Hartonen ja Knaappila olivat pisteitä keräämässä Urheilukerholle. Sopuisasti jonossa lähdettiin rataa kiertämään vastapäivää, kuten asiaan kuului. Kaksi ja puoli kierrosta oli juostava matka. Jonoon alkoi tulla rakoja ja Hartosen Seppo alkoi jäädä kolmikosta. Knaappilan Seppo oli Virkistyksen poikien välissä ja sellaisena tilanne säilyi maaliin saakka.
Kalevi Myyryläinen otti voitoin ajalla 3.12,2. Sepon aika oli 3.15,6 ja sillä toinen tila. Aulis Hyyryläinen oli kolmas ajalla 3.19,6. Hartosen Seppo toi jäännöspisteen ajalla 3.54,0. Pisteet menivät Virkistykselle 7 – 4, joten ero kasvoi 8 pisteeseen.

15 -vuotiailla pojilla oli 60 metrin kiihkeä pyrähdys. Urheilukerhon Reijo Hämäläinen kiihdytti selvästi muita nopeammin ja maalissa hän myös oli ensimmäisenä ajalla 8,7 sekuntia. Pekka Ikävalko toi kaksoisvoiton Urheilukerholle ajalla 9,0. Ero Virkistykseen hupeni. puolella. Oltiin enää 3 pistettä jäljessä.

Yksi laji oli jäljellä ennen viestejä ja se oli 13 -vuotiaiden 60 metrin juoksu. Nuoret pojat juoksivat kovaa ja kilpailu oli tasainen.
Toivolan Kari Pylkkänen oli nopein ja aika oli Reijo Hämäläisen luokkaa eli 8,7 sekuntia. Virkistyksen Reijo Vartia antoi kovan vastuksen häviämällä vain kymmenyksellä. Hyvin juoksi myös Toivolan Eero Hamonen ollen kolmas ajalla 8,9 sekuntia. Tilanne oli kääntynyt toisin päin, Toivolan Urheilukerho oli siirtynyt pisteellä johtoon.

Jäljellä oli ruotsalaisviesti. Siinä on neljä osuutta. Ensimmäinen osuus on 100 metriä, toinen 200 metriä, kolmas 300 metriä ja ankkurit juoksevat 400 metriä. Kokonaismatkaksi tulee yksi kilometri. Virkistyksen miehet olivat kasanneet joukkueen, johon Urheilukerholla ei ollut mitään sanomista. Tonni humahti Virkistykseltä ajassa 2.20,2, kun Urheilukerhon joukkueelle kellotettiin aika 2.34,6.
Virkistys voitti seuraottelun ja Toivolan miehet lähtivät kotimatkalla tappion kokeneena. Ei se auttanut, vaikka tappiota oli vain vaivainen piste. Se siinä tappiossa eniten karvastelikin. Reino Immonen oli ensimmäistä kertaa Urheilukerhon joukkueessa yleisurheilun puolella. Hiihtäjänä mies ei vakuuttanut. Yleisurheilussa pikamatkat ja pituus sujui mieheltä hyvin, joten Urheilukerho oli saanut merkittävän vahvistuksen.

Samana ilta Toivolan kylää lähimpänä olevassa kaupungissa Mikkelissa oli kansalliset yleisurheilukilpailut, joiten vetonaulana olivat samat saksalaisten, jotka sunnuntaina olivat kilpailleet Varkaudessa ja maanantaina Pieksemäellä. 200 markkaa pulittamalla pääsi kisoja katsomaan, ja jos oli liput ostanut ennakkoon, selvisi 50 markkaa halvemmalla. Paikalle saatiin 600 katsojaa, jotka pääsivät nauttimassa kesän ensimmäisestä yleisurheilukilpailusta.
Kilpailujen päälajiksi muodostui 5000 metrin juoksu. Erkki Tuomala Tampereen Poliisi-Urheilijat säntäsi laukauksen kajahtaessa kärkeen vetäen ensimmäiset 400 metriä aikaan 67,4 sekuntia. Eero Tuomaala ei ollut kuka tahansa. Hänellä oli hallussa 5000 metrin Suomen ennätys 14.02,0. Se oli juostu vajaa vuosi sitten Porissa. Eero oli vajaat 32-vuotias. Mies oli edustanut Suomea Helsingin olympialaisissa vuonna 1952. Siellä miehen sijoitus oli 13:s. Suomen mestaruuksia ei 5000 metriltä ollut. Kaksi hopeaa oli kuitenkin tältä matkalta plakkarissa ja 10 000 metriltä oli yksi Suomen mestaruus.

Ensimäisen kierroksen jälkeen vauhdin pidosta huolehti Saksan Hans Hüneke. 1500 metriä taittui ajassa 4.15,6.
Saksalainen vain kiristi vauhtia ja suomalaiset Haminan Tarmon Reino Hankia ja Tuomaala alkoivat jäädä. Hüneke sai 15 metriä rakoa, joka pysyikin viimeiselle kierrokselle asti. Hankia ohitti takasuoralla Tuomaalan ja lähti tavoittamaan saksalaista. Hüneke aloitti voimakkaan loppukirin kasvattaen loppusuoralla eroa lisää ja kaikkien yllätykseksi mies voitti tämänkin kilpailun, vaikka nyt oli vastus paljon aikaisempaa kovempi, ainakin paperilla.
Hans Hüneken voittoaika oli 14.17,4 Mies juoksi oman ennätyksensä. Melkoiseen juoksuruljanssiin mies oli täällä Suomessa joutunut neljän päivän sisällä kolme kilpailua.

Reino Hankia Haminan Tarmosta juoksi toiseksi hienolla ajalla 14.21,8. Se oli loistava aika, kun otetaan huomioon, että se oli miehen ensimmäinen kokeilu vitosella. Heti tuli mestariluokan tulos. Hankia piti nyt kesän kärkituloksia 5000 ja 3000 metrillä. 24-vuotias Reino oli nousemassa eturiviin suomalaisessa kestävyysjuoksussa.
Eero Tuomalan oli kolmas ajalla 14.24,4. Neljänneksi juoksi tämän vuotuinen Suur-Savon piirin maastojuoksumestari Esko Orava Tuhkalan Kisasta ajalla 15,25,0.

Korkeudessa Eero Salminen pääsi 195 senttiä. Kahdesta metristä hän yritti kolme kertaa turhaan, koska ei saanut ponnistusta kohdalleen. Kangasniemen Urheilijoiden Matti Laitinen oli toinen tuloksella 180. Poika on vasta 18 -vuotias. Mikkelin E Häyrynen jäi samalla tuloksella kolmanneksi.
Sadalla metrillä saksalainen Johannes Kaiser juoksi matkan tasan 11 sekunnissa. Horst Huber Saksasta oli toinen ajalla 11,3 sekuntia ja Lahden Ahkeran Osmo Huumonen oli kolmas ajalla 11,6 sekuntia.
Kouvolan Urheilijoiden Väinö Kuisman pisin keihäskaari oli 69,37 metriä. Mikkelin kuulantyöntäjä Aapo Perko heitti myös keihästä saaden sen lentämään 52,10 metriä ollen kilpailussa toinen.
Kuulaa Perko pukkasi 14,77 metriä. Varkauden Urheilijoiden Kyösti Harjunheimo pisti paremmaksi voittaen tuloksella 15,06. Saa nähdä joutuuko 34-vuotias Perko luovuttamaan piirin ykkösmiehen paikan 25-vuotiaalle Harjunheimolle. Perkon vajaa viisi vuotta vanha ennätys 15,75 metriä on vielä reilusti Harjunheimon ennätystä parempi. Harjunheimo on kuitenkin jo tänä vuonna työntänyt 15,39 metriä.

Pituudessa Lauri Koponen leiskautti lähes seitsemän metriä, voittotulos 696 senttiä. Mikkelin Kilpa-Veikkojen E Tiainen oli toinen 619 senttiä. K Piipari pääsi 602 ja A Nurmi 601 senttiä. He olivat seuraavia, joten kolme Kilpa-Veikkoa ylitti kuusi metriä pituushypyssä.

110 metrin aitajuoksussa Matti Haapala Savonlinnan Riennosta riensi voittoon ajalla 16,1 sekuntia. Toisesta sijasta käytiin tasaväkinen taisto. Mikkelin Kilpa-Veikkojen miehet eivät saaneet ajallista eroa toisistaan. Molemmille saatiin ajaksi 16,8 sekuntia. A Nurmi tuomittiin toiseksi ja E Tiainen kolmanneksi.

1500 metrin juoksussa oltiin vieraskoreita. Saksan Alfred Brand karkasi voittoon Mikkelin Kilpa-Veikkojen kolmikon vastustuksesta huolimatta. Voittoaika oli 4.06,6. Jyrki Vanhanen kiri toiseksi 4.09,7. Eino Ravolainen oli kolmas 4.13,3 ja A Hänninen neljäs 4.15,2.

B- ja C-luokan urheilijoiden 800 metrin juoksussa käytiin piirin miesten välinen kilpailu. Sulkavan Tarmon Olavi Lintunen oli vahvin lopussa ja voitti ajalla 1.58,5. Toiseksi juoksi Kymen piirin mies Asko Nikki, jonka seura on Valkealan Riento. Hänen aikansa oli 1.59,0. Mikkelin Kilpa-Veikkojen Kalevi Pylvänäinen oli kolmas ja hänkin alitti kahden minuutin rajan. Miehen aika oli 1.59,4. Neljäs mies Mikkelin Kilpa-Veikkojen T Tajas jäi kauksi kahdesta minuutista. Kellot näyttivät hänelle aikaa 2.08,2.

Naisten kuulantyönnössä nähtiin komea kaari. Enon Kisa-Poikien Varpu Tuovinen pukkasi 12,38 metriä naisten 4 kilosta kuulaa. Kouvolan Urheilijoiden Sirkka-Liisa Soininen jäi kaksi metriä voittajasta tuloksellaan 10,27 metriä. Kolmas oli Mikkelin Kilpa-Veikkojen L Kauppinen 10,04 metrin tuloksella. Ristiinan Urheilijoiden E Puhakka pukkasi 8,55 metriä ja jäi neljänneksi.

Sää oli tuulinen Mikkelissä heikentäen tulostasoa. Hyvä sää ei ollut Helsingin Olympiastadionillakaan, kun kilpailtiin Marskin kisat. Pahiten kilpailuja haittasi vesisade. Tulostaso ei kohonnut odotetuksi, josta osasyy säällä. Mutta kilpailukausi oli vasta alussa ja tuloskunto oli vasta puhkeamassa. Olympiastadionilla oli lähes 10 000 katsojaa seuraamassa näitä kesän ensimmäisiä suurkilpailuja. Ensimmäiset Marskin kisat käytiin Äänislinnassa 1942 marsalkka Mannerheimin 75-vuotis syntymäpäivänä.

1500 metrin juoksussa taktikoitiin, eikä pidetty vauhtia. Ensimmäiset 800 metriä veti Helsingin Kisa-Veikkojen Purje 2.10,4. Kouvolan Urheilijoiden Ilmari Seppäläinen meni kärkeen, vauhti pysyi samana. Saksalainen Mengler siirtyi johtoon maalisuoralla ennen viimeistä kierrosta.
Viimeisen kierroksen takasuoralla saksalainen kiristi vauhtia suomalaisten seuratessa lähes rinnalla. Vasta loppusuoran auetessa suomalaiset Olavit ohittivat Harald Menglerin ottaen kaksoisvoiton. Vuorisalo ensimmäisenä leikkasi maalilinjan. Alkumatkan lönkyttelystä johtuen voittoaika oli 3.54,0. Salsola taipui kolmella kymmenyksellä ja Mengeleriin ero oli 8 kymmenystä. Neljäs oli Reino Nieminen Helsingin Kisa-Veikot ajalla 3.55,2, viides Fr Stracke Saksa 3.56,2 ja kuudes Pertti Eräkare Helsingin Kisa-Veikot 3.58,3. Kouvolan Urheilijoiden Ilmari Seppäläinen oli seitsemäs ajalla 4.02,9.

Kuulassa isännöi Keravan Toverien Raimo Leino tuloksella 15,27 metriä, Vaasan Vasaman Pentti Lammin soittaessa kakkosviulua tuloksella 14,91 metriä. Helsingin Poliisi-Voimailijoiden kaksikko oli seuraavana, Pekka Suvanto oli kolmas 14,57 metriä ja Taito Simola neljäs 14,54 metriä kantaneilla työnnöillä.

400 metrillä saksalainen Heinz Dumkle kukisti suomalaistähdet Rekolan ja Hellstenin. Pentti Rekola huudatti yleisöä laittamalla tiukasti kampoihin, jääden saksalaiselle vain kymmenyksen aikojen ollessa 48,4 ja 48,5 sekuntia. Voitto Hellsten oli vielä kesäterässä. Hän rullasi maaliin ajassa 49,9 sekuntia. Kaksikko Hellsten ja Rekola edustivat Turun Tovereita. Pieksämäen Urheilijoiden Kauko Nevalainen neljäs ajalla 51,7 sekuntia.

Heittolajeissa pohjoimaiset naapurimme kävivät näyttämässä mallia. Ruotsin Birger Asplund isännöi moukarissa heittämällä 58,45 metriä. Porin Pyrinnön Veikko Hoffren jäi puoli toista metriä. Helsingin Kisa-Veikkojen oma poika Ilmari Miettinen otti kolmannen sijan 53,34 metrin heitolla. Tampereen Poliisi-Urheilijoiden Reino Suuripää jäi neljänneksi tuloksella 52,98 metriä. Viides oli Lahden Taimen Onni Holopainen 51,51 metriä ja kuudes Viljo Valkonen Helsingin Kisa-Veikot 50,87 metriä. Sai siinä viisi suomalaista moukarin lentämään yli 50 metriä.

Keihäänheitto oli kerännyt olympiastadionilla kovan porukan. Mukana oli maailman paras keihäänheittäjä ja häntä yritti kukistaa kuusi kovaa suomalaista, joista nimekkäin oli Soini Nikkinen. Nikkisellä oli Euroopan mestaruuskilpailuista pronssi mitali vuodelta 1954 ja hänellä oli myöskin voimassa oleva Suomen ennätys 83,56 metriä, joka kuusi päivää oli ollut myös maailmanennätys. Tänä vuonna ei Nikkisen keihäs ollut, vielä yli 70 metriä lentänyt, joten mies ei vielä ollut parhaassa kunnossa.
Kilpailussa seitsemänneksi jätettiin Pauli Vesterinen, joka edusti Helsingin Poliisi-Voimailijoita. Keihäs lensi parhaimmalla heitolla 65,55 metriä. Pauli oli ollut suomalaisen keihäänheiton huipulla koko 50-luvun ja myös jo 40-luvun lopulla. Mies täyttää 35 vuotta tänä vuonna. Paulin paras saavutus on Lontoon olympialaisten keihään heiton neljäs sija, joka on jäänyt Tapio Rautavaaran olympivoiton varjoon niin, että sitä tuskin edes muistetaan.
Kuudes oli Veikko Laine Turun Tovereista tuloksella 67,58 metriä. Mies on jo tänä vuonna heittänyt ennätyksen 75 metriä. Olavi Kauhanen Tampereen Pyrinnöstä sai 68 metriä kepin lentämään ja se riitti viidenteen sijaan. Kauhasen ennätys on peräti 77,35, jonka mies heitti Lahdessa 1956 Kalevan kisoissa. Tulos riitti silloin voittoon eli Suomen mestaruuteen.
Olosuhteet Olympiastadionille eivät sateen takia ole parhaat mahdolliset, joten tulostaso oli siksi vaatimaton. Soini Nikkinen Lahden Sammosta heitti kauden parhaansa ja lähenteli jo 70 metriä. Tulos oli 69,10 metriä. Tampereen Poliisi-Urheilijoiden Niilo Sillanpää otti hyviä päänahkoja ja kolmannen sijan tuoloksella 70,53 metriä.
Erkki Guseff oli Suomen paras ja heitti hienosti olosuhteisiin nähden. Keihäs lensi 74,51 metriä ja se riitti toiseen sijaan. Tämä kesä on keihäsmaailmassa alkanut Erkkin merkeissä, kolme hienoa kilpailua, joista voitto kahdessa ja suomalaisille Erkki ei ole vielät tänä vuonna hävinnyt. Hän oli myös kilpailun nuorin heittäjä. Ikää Turun Pyrkivän miehellä oli vasta 21 vuotta.
Voittaja on Melbournen olympiavoittaja ja maailmaennätysmies Norjan Egil Danielsen. 75,07 oli norjalaisen paras kaari ja se riittää kovalle suomalaiskaartille. Yleisölle oli pettymys, kun voitto ei Suomeen tullut. Danielsenin maine oli kova, joten yleisökin ymmärsi, että huonolle miehelle ei hävitty. Danielsen oli myös viisin kertainen Norjan mestari ja ikää hänellä oli 24 vuotta.
Sade pilasi seivähypyn. Paikalla oli kova hyppääjä kaarti, jotka olisivat halunneet näyttää osaamistaan. Näissä olosuhteissa se oli mahdotonta. Matti Sutinen Karkkilan Pojista ja Per-Olof Jonasson Idrottsklubben -32:sta. jakoivat kolmannen sijan 380 sentin tuloksella. Saman tuloksen hyppäsivät Huopalahden Hurjien Tapio Mertanen ja Kajaanin Kisan Jorma Wendelin. Heidän pelinsä olivat kuitenkin huonompi ja sijoitukset olivat viides ja kuudes.
Varkauden Tarmon Pekka Pitkänen pääsi 390 senttiä ottaen toisen sijan. Ameriikasta kotiin palannut Eelis Landsröm voitti kilpailun hänelle vaatimattomalla tuloksella 4 metriä. Eelis edusti Helsingin Kisa-Veikkoja.

5000 metrillä Helsingin Poliisi-Voimailijoiden Sakari Peltomäki lähti joukkoa vetämään. Ensimmäinen tonnin aika oli 2.55. Mikä tarkoitti 14.35 loppuaikaa. Saksan W Boman kyllästyi suomalaisten vauhtiin ja meni kärkeen. Vauhti ei siitä kuraisella radalla parantunut, sillä toinen tonni vei 3.04. Kolmanen tonnin aika oli 2.56. Ennen kolmen kilometrin kohtaa oli kärkeen mennyt Tampereen Poliisi-Urheilijoiden Pekka Höykinpuro ja vauhtia oli tullut lisää. Nykäystä seurasi vain saksalainen ja muut jäivät. Pekan veto sammui ja matka alkoi painaa, joten neljännen tonnin aika oli 2.59.
Kaksi kierrosta ennen maalia Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Reijo Höykinpuro lähti vetämään. Perässä tulivat muut järjestyksessä Jorma Kakko, Pekka Höykinpuro, Olavi Salonen, saksalainen ja Sakari Peltomäki.
Viimeisen kierroksen takasuora vedettiin jo kovaa Reijon ja Jorma Kakon toimesta. Lahden Urheilijoiden Jorma Kakon kiri oli vahvin. Voittoaika 14.34,2, joten hänen viimeinen kilometrinsä kulki aikaan 2.41. Reijo Höykinpuro taipui loppukirissä hänelle muutamalla metrillä. Olavi Salonen Kaipolan Vireestä juoksi kolmanneksi pari kymmentä metriä jääneenä.
100 metrin juoksun voitti Anjalan Liiton Aimo Aropelto ajalla 11,2 sekuntia. Toiseksi juoksi P Saarnio HIFK 11,3 ja kolmas oli R Walden Helsingin Kisa-Veikot ajalla 11,4 sekuntia.

Kesäkuuta oli kulunut vasta neljä päivää ja Erkki Guseff oli tehnyt jo suurmestariluokkaan oikeuttavan tuloksen, viime vuonna hän oli vain A-luokassa. Reino Hankia oli juossut mestariluokan tuloksen 5000 metrillä, miehellä ei ollut edes A-luokkaa viime vuonna. Vuonna 1956 Reino juoksi A-luokan tuloksen 1500 metrillä.
Kaura oli meidän kulmilla Toivolan kylässä jo saatu lähes kylvettyä ja ohrakin. Perunoitakin oli joissakin taloissa jo ehditty maahan laittamaan. Lämmintä oli riittänyt koko viikon ja lehti puissa kasvoi silmissä. Vesi oli vielä karmivan kylmää, siitä välittämätta uimarannat olivat jo käytössä ja siellä myös uitiin.