Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lauantaina 31. toukokuuta 1958 osa 2

Lisätty 29.05.2015

Jukolan viestin osuudet 4 - 7

Neljännen osuuden pituus oli 8,3 kilometriä. Helsingin Suunnistajien Ilmo Hakkarainen jätti Asikkalan miehen taakseen ja tuli ylhäisessä yksinäisyydessä vaihtoon, kun kello oli 3:36:17. Aurinko oli noussut ja se nousi Helsingin Suunnistajille. Matkaan viidennelle osuudelle lähti Erkki Aro.
Reilut 11 minuuttia aikaisemmin oli toiselta osuudelta saapunut vaihtoon 115 joukkue. Se oli Helsingin Suunnistajien kuutosjoukkue. Helsingin Suunnistajilla oli kaikki joukkueet vielä viestissä mukana. Kaksi joukkuetta oli keskeyttänyt, joten Helsingin Suunnistajien joukkue oli nyt listan molemmissa päissä.

Kello kävi, minuutti oli kulunut ja ketään ei näkynyt. Kului toinen, kolmas, neljäs ja viisi minuuttia.
8 minuuttia 28 sekuntia oli helsinkiläisten johto helsinkiläisiin. Toisena vaihtoi maanmittareiden seura XYZ, Matti Varuskiven suunnistamana. 1.16.20 Matti käytti aikaa tälle osuudelle, kun Ilmo meni radan ajassa 1.12.40.
XYZ:n tuntumassa 29 sekunnin päässä vaihtoi Asikkalan Raikkaan Soini Jussila, joka pummasi osuudella ja jäi Ilmo Hakkaraiselle yli 9 minuuttia. Kolmikko vaihteli osuus osuudelta keskenäisiä sijoituksiaan. Muilla ei kolmen parhaan joukkoon näköjään ollut asia.

Aika kului ja muita ei kuulunut. Helsingin Suunnistajien vaihdosta oli kulunut jo 16 minuuttia, kunnes Esbo IF tuli vaihtoon Kurt Österholm olin nostanut joukkuetta neljä pykälää ja joukkueen sijoitus oli petraantunut ensimäisen osuuden jälkeen 40 sijaa.
20 sekuntia myöhemmin viidentenä vaihtoi Hämeenlinnan Tarmo. Toivo Nikander oli tehnyt hienon suorituksen. Osuusaika oli hänellä tasan 1.12.00. Eli nopeinta vauhtia kärkinelikosta.
Seuraavan tuli vaihtoon numero seitsemän ja kun sijoituskin oli seitsemäs, niin kaikki täsmäsi. Joukkue oli Tamperen Pyrintö ja se oli lähtenyt tälle osuudelle sijalla seitsemän, joten ainakin osuuden juoksia Matti Järvinen muistaa tästä kilpailusta numeron seitsemän.
Varmasti seiskan muistaa myös kuuluisa kaima keihäänheittäjä Matti Järvinen, joka teki 10 maailmanennätystä, jotka kaikki alkoivat seiskalla ja parhaaksi tulokseksi jäi 77 metriä.

Aika oli kulunut sillä kello oli jo 4:00:53. Aurinko oli puiden latvojen tasalla ja kärki oli vaihtanut 24 minuuttia sitten, joten voitto oli karannut Tampereen Pyrinnöltäkin.
Kahdeksantena viisi ja puoli minuuttia myöhemmin vaihtoi Hyvinkään Tahko, joka nyt hylkäsi parittomat sijansa. Martti Turma oli viipynyt osuudella lähes puolitoista tuntia ja ero kärkeen oli kaksi sekuntia yli puolen tunnin.
Joutsenon Kullervon putoaminen loppui tällä osuudella ja joukkue säilytti yhdeksännen sijansa. Viljo Sinisalo oli viestin viejänä. Kärki oli jo mennyt 35 minuuttia sitten, joten harvakseltaan joukkueita neljänneltä osuudelta saapui.
Kymmenes sija joukkueen jäsenet riemun valtaan, sillä sen otti Kuopion Suunnistajat, jotka nyt nousivat parhaimmalle sijalle tässä viestissä. Ensimmäisellä osuudella sijoitus oli ollut 46:s, joten nousua oli ollut. Reijo Martikainen nosti kuopiolaiset kymmenen sakkiin ja miehen osuusaika oli hurja 1.08.34. Neljä minuuttia oli kuopiolaiset Helsingin Suunnistajia nopeampia tällä osuudella.
Sven Dahlfors oli nostanut Örnenin jo lähelle kymppisakkia. Nuori Rolf Koskinen ei pystynyt pitämään hankittuja asemia. Hän pudotti joukkuetta yhdeksän sijaa ja jokkue vaihtoi sijalla 20. Ero kärkeen kasvoi 14 minuutilla ja oli jo 40 minuuttia. 16 sekuntia vaihtoon tuli Ingvar Melin tuoden IF Brahen vaihtoon. Melin jäi kärjelle 8 minuuttia ja pudotti joukkuetta yhden sijan.

Suur-Savon piirin kärkipaikka vaihtui tällä osuudella. Kangasniemen Urheilijoiden 18-sarjalainen Jorma Manninen tuli vaihtoon sijalla 33 ja nosti joukkueen sijoitusta 8 sijaa. Kärki karkasi vain 8 minuutin verran ja nyt eroa siihen oli minuuttia vaille tunti. Kaukana ei ollut piirin toinen joukkue Savon Suunta vaihtoi sijalla 35 ja tappiota Kangasniemeläisiin oli 3 minuuttia.
Sijalla 38 vaihtoi viestin Suomen mestariseura Gamlakarleby IF. Niin oli katoavaa suunnistus menestys. K – E Jansson oli osuudella ollut 1.38.55 ja joukkue oli pudonnut kahdeksan sijaa. Eroa kärkeen oli jo tunti ja 7 minuuttia. Tällä osuudella se oli kasvanut yli 25 minuuttia.
HIFK vaihtoi sijalla 46. Aatelismiehen jälkeen viestiä vei Torsten Kahlson ja tämä menestyksekäs Jukola seura menetti pari sijaa. Kahlson juoksi reitin samoihin aikoihin, kuin Jansson, joten ero kärkeen kasvoi yhtä huimasti. Sitä oli jo tunti ja 20 minuuttia.
Järvenpään Palo porskutti tämän osuuden pitäen sijoituksen samana. Kärkeen matka kasvoi 20 minuutilla ja nyt eroa oli jo tunti ja 25 minuuttia. Vaikealta vaikutti joukkueen kymmenes peräkkäinen Jukolan viesti.

Viides osuus oli vaativa 13,5 kilometriä. Tällä osuudella tarvittiin juoksuvoimaisia miehiä. Kaikki odottelivat Helsingin Suunnistajien Erkki Aroa vaihtoon. Ensimmäisenä tuli kuitenkin Asikkalan Raikkaan Jouko Tommola, joka selvitti radan ajassa 1.49,16. XYZ tuli aivan tuntumassa yhdeksän sekunnin päässä Hannu Virolaisen juoksemana.
Erkki Aron paineet olivat ollet liian kovat. Ei jaksanut mies keskittyä. Reilu johto oli vaihtunut tappioksi ja miestä ei kuulunut.
10 minuuttia kului ja sieltä tultiin, mutta tulija ei ollut Aro. Esbo IF:n Stig Bergman oli noussut kolmanneksi ja kärki oli kuusi minuuttia lähempänä. Saatiin odottaa vajaat kolme minuuttia ja neljäntenä joukkueena tuli Tampereen Pyrintö. Jorma Syrjänen oli laukannut osuuden ajassa 1.46,37 ja nosti joukkuetta kolme sijaa ylöspäin.

Viidentenä saapui sitten Helsingin Suunnistajien Erkki Aro. Reilun 8 minuutin johto oli muuttunut viidenteen sijaan ja 14 minuutin takamatkaan. Kaiken lisäksi Turun Suunnistajien Aarne Sihvonen oli aivan perässä.
Erkki Aro ei ollut kuka tahansa. Miehet saavutukset tiedetiin ja luultavasti siksi mies oli päässyt juoksemaan näin vaativan osuuden. Toisaalta miehellä oli ikää jo 39 vuotta, joten heräsi epäilys juoksukunnosta. Vieläkö jalka nousi nuorempien tahtiin. Aro oli yhtä, kuin Jukolan viestin historia.
Ensimmäisessä Jukolan viestissä Aro oli suunnistanut viidennen osuuden. Mies oli päässyt kolmantena matkaan. Edellä oli HIFK lähes 32 minuutin etumatkalla ja ruotsalainen Turbergs IF 15 minuutin etumatkan turvin. Erkki otti ruotsalaisen kiinni ja jätti tullen toisena vaihtoon. Hän kutisti HIFK:n etumatkaa 26 minuuttia. Kuudennella osuudella Salminen nappasi loput kuusi minuuttia kiinni ja ankkurit pääsivät lähes yhtaikaa matkaan. Eino Huuhka selvitti radan HIFK:n Fageri viisi minuuttia nopeammin ja Helsingin Suunnistajat voittivat ensimmäisen Jukolan viestin. Samana vuonna 1949 Erkki Aro voitti henkilökohtaisen Suomen mestaruuden.
Vuonna 1950 Aro suunnisti kuudennen osuuden. Tässä viestissä Erkki pääsi toisena matkaan ja edellä oli IK Örnen minuutin ja 22 sekunnin päässä. Aro hoiti Örnenin Fagerholmin ja tuli vaihtoon ensimmäisenä lähes 13 minuuttia ennen Örnenin miestä. Ankkuriosuudella oli jälleen Eino Huuhka jota Leo Backman sai kiinni vain vajaat kaksi minuuttia. Helsingin Suunnistajat saavuttivat toisen mestaruutensa ja nyt ero oli 7 sekuntia vaille 11 minuuttia toiseksi tulleeseen Örnenin joukkueeseen.
1951 Erkki suunnisti ankkuriosuuden. Edellisen vuoden tapaan mies pääsi toisena matkaan. Ero kärjessä olevaan Helsingin Toverien joukkueeseen oli kuitenkin lähes 23 minuuttia. Örnenin Leo Backman pääsi 34 sekunnin takaa-ajoasemasta Erkkiä jahtaamaan. Backman nappasi Aron kiinni ja 13 kilometrin pituisella ankkuriosuudella käytiin armotonta taistelua. Backman tuli ensimmäisenä maaliin ja toi IK Örnenin voittoon. Toiseksi nousi ruotsalainen IF Goterna ja Helsingin Toverit oli kolmas. Aro toi Helsingin Suunnistajat maaliin vasta neljäntenä 16 minuuttia Örnenin jälkeen.
1952 Erkki juoksi taas ankkurina ja matka oli peräti 16,7 kilometriä. Taas hän pääsi toisena matkaan. Nyt tilanne oli peräti omituinen, sillä edellä lähes 18 minuutin etumatkan turvin loikki Helsingin Suunnistajien kakkosjoukkueen ankkuri S Hakoniemi. Aro pääsi reilun yhdeksän minuutin etumatkan turvin matkaan ensimmäiseen takaa-ajajaan nähden, joka oli T Korman IF Brahesta. Neljäntenä vaaja 12 minuuttia Aron jälkeen vaihtoi pelätty Örnenin Leo Backman.
Aro ei antanut edellisen vuoden toistua vaan juoksi ankkuriosuuden nopeimman ajan ja toi Helsingin Suunnistajien ykkösjoukkuun kolmannen kerran Jukolan viestin voittoon. Helsingin Suunnistajat ottivat kaksoisvoiton ja masensivat muita perusteellisesti. Leo Backmanin ansiosta Örnen nousi kolmanneksi. Backman jäi Arolle henkilökohtaisissa ajoissa yli 19 minuuttia.
1953 Erkki Aro poikkeuksellisesti juoksi lyhyen osuuden. Osuus oli kuudes ja matkaa oli vain 8,5 kilometriä. Jälleen Aro pääsi toisena matkaan puolitoista minuuttia Hämeenlinnan Tarmon jälkeen. Kolmantena kaksikkoa lähti jahtaamaan Örnenin Raymond Sell. Hänellä oli kiinniotettavaa lähes 28 minuuttia. Erkki Aro ei jäänyt odottelemaan, vaan tuli ensimmäisenä vaihtoon ja antoi viestin Arvo Ekille. Arvolla ei ollut hädän päivää, sillä toisena vaihtoon tullut Hämeenlinnan Tarmo oli 56 minuuttia jäljessä. Arvo Ek kasvatti vielä etumatkaa, joten Helsingin Suunnistajat voittivat neljännen kerran Jukolan viestin tähän mennessä suurimmalla aikaerolla. Ero toiseksi tulleeseen Hämeenlinnan Tarmoon oli yksi tunti yksi minuutti ja 20 sekuntia. Samana vuonna Erkki Aro ylsi toiseen henkilökohtaiseen suunnistuksen Suomen mestaruuteen.
1954 Helsingin Suunnistajat sortuivat huonoimpaan Jukolan viestimenestykseen siihen mennessä. Sijoitus oli vasta kahdeksas. Ankkurina juoksi Erkki Aro. Hän oli saanut kapulan sijalla 14 ja nosti joukkueen sijoitusta kuusi sijaa ylöspäin. Se oli kuitenkin laiha lohtu voittamaan tottuneille. Vuosi ei suinkaan mennyt penkin alle. Tiomilan historiassa ensimmäistä kertaa ruotsalaisilta vietiin voitto. Tuon tempun teki Helsingin Suunnistajat ja Erkki Aro oli mukana tuossa 10-osuuksisessa viestissä. Ensimmäistä kertaa Erkki oli myös mukana voittamassa viestin Suomen mestaruutta.
1955 Meni vielä huonommin Jukolan viestissä. sijoitus oli vasta 11:s. Erkki Aro juoksi viidennen osuuden ja nosti sijoitusta viisi sijaa. Aloittajana Juossut Juhani Samenkylä epäonnistui ja tuli vaihtoon vasta sijalla 43. Tästä 20 minuutin tappiota joukkue ei kyennyt kiinni kuromaan. Seuran mainetta piti yllä kakkosjoukkue viidennellä sijalla. Ei Erkin vuosi ihan penkin alle mennyt. Mies oli mukana voittamassa SM-viestit.
1956 Erkki suunnisti kuudennen osuuden ja pääsi ensimmäisenä metsään. Helsigin Suunnistajien joukkue oli noussut kärkeen jo neljännellä osuudella Erkki Kupiaisen toimesta ja Helsingin Suunnistajat olivat jopa kaksoisjohdossa. Ykkös- ja kakkosjoukkueen välinen ero oli peräti 48 minuuttia. Teppo Laurikainen oli pitänyt ykkösjoukkueen kärjessä. Kakkosjoukkue oli pudonnut pykälän alaspäin, kun toiseksi oli kiilannut Esbo IF:n joukkue. Erkki pääsi metsään yli 49 minuutin etumatkan turvin. Erkki tuli myös metsästä ykkösenä ja lähetti ankkuri Juhani Salmenkylän matkaan. Juhanilla ei ollut hädän päivää ankkuriosuudella, sillä Erkki oli kasvattanut etumatkan lähes puoleksitoista tunniksi Esbo IF:ään. Juhani Salmenkylä lisäsi etumatkaa vielä melkoisesti, joten Helsingin Suunnistajat saavuttivat voiton tähän mennessä suurimmalla aikaerolla. Voittomarginaali oli kaksi tuntia kahdeksan minuuttia 27 sekuntia. Kahden vuoden tauon jälkeen voitto varmasti maistui ja se oli jo Erkille viides Jukola voitto. Erkki oli mukana ottamassa kolmatta peräkkäistä viestin Suomen mestaruutta.
1957 Erkki juoksi 12 kilometriä pitkän viidennen osuuden. Arvo Ek antoi kapulan Erkille yhdeksäntenä. Kärjessä olevaan Kouvolan Urheilijoihin oli matkaa lähes 17 minuuttia. Toisena meni OK Järven 15 ja puolen minuutin päässä. Kolmantena suunnisti Hyvinkään Tahko reilun 10 minuutin päässä.
Erkki aloitti vimmatun takaa-ajon. Mies toisensa jälkeen tuli selkä edellä vastaan. Vaihdossa kaikki muut oli kiinni ajettu ja ohitettu paitsi yksi. Kuudentena 40 sekuntia ennen Erkkiä metsään päässyt Tampereen Pyrinnön Veli Kotkaslahti tuli ensimmäisenä vaihtoon 51 sekuntia ennen Erkkiä. Seppo Hakoniemi kuudennella osuudella nosti Helsingin Suunnistajat kärkeen ja toisena vaihtoi Helsingin Suunnistajien kakkosjoukkue neljä ja puoli minuuttia myöhemmin.
Kaksoisvoittoa ei tullut. Juhani Salmenkylä piti kuitenkin ykkösjoukkueen kärjessä ja niin oli Erkki Aro voittanut kuudennen kerrran Jukolan viestin. Ero toiseksi tulleeseen Esbo IF:n joukkueeseen oli vain vajaat kolme minuuttia. Siinä on teille hieman taustatietoa Erkki Arosta.

Palataanpa vuoden 1958 viestin vaiheisiin. Seitsemäntenä vaihtoi IK Örnen. Viestin järjejestäjäseura oli ensimmäistä kertaa viestin kuluessa noussut kymennen sakkiin. Kello oli jo kuusi ja kesäaamu parhaimmillaan. 25-vuotisjuhlia pitävälle seuralle sopi mitä mainioimmin, että menestystä tuli myös omalle joukkueelle. Sven Vik oli juossut osuuden ajassa 1.44. 16. Viisi minuuttia nopeammi, kuin kärjessä kulkeva Asikkalan joukkue. Asikkalan etumatkaa oli vielä 24 minuuttia, joten rauhassa sai Asikkala olla Örnenin suhteen.
Puoli minuuttia Örnenin perässä oli Kuopion Suunnistajat, joka oli noussut kaksi sijaa. Aarne Räsänen oli tuonut viestiä komeasti.
Yhdeksännelle sijalle oli noussut Eräkärpät. Immo Lehtinen oli romahtanut SM-viestien ankkuriosuudella kärjestä sijalle 20. Nyt oli paljon parempi päivä ja mies nosti joukkueen sijoituksen 18 sijalta ja oli juossut samaa vauhtia, kuin kärjessä oleva Asikkalan Raikas. 28 minuuttia oli kärkeen matkaa, se oli liian kaukana mutta Kuopion Suunnistajat ja Örnen olivat edessa aivan iskuetäisyydellä.
Närpes OK oli edellisellä osuudella pudonnut kuudennelta sijalta 17:s. Tällä osuudella Leo Mård nosti joukkueen kymmenenneksi. Ero Asikkalaan oli tasan 28 minuuttia ja Eräkärppiin yksi sekunti.
Suur-Savon piirin paras suunnistaja Erkki Kohvakka juoksi tämän osuuden Kangasniemen joukkueessa. Erkki nosti joukkuetta 13 sijaa, joten sijoitus oli 20:s. Toisen Erkin eli Erkki Aron mutkat ja putoamien kärkipaikalta aiheuttivat sen, että Kohvakka otti kärkeä kiinni 22 sekunnilla. Mies oli hoitanut leiviskänsä loistavasti. IF Brahen Arne Backaman tuli vaihtoon sijalla 25. Neljä sijaa oli joukkue valunut alaspäin ja kärkeen oli matkaa kertynyt jo tunti ja 11 minuuttia.
Gamlakarleby IF:n Osmo Tepsell oli parannellut Suomen mestareiden asemaa 12 sijan verran ja nyt joukkue vaihtoi sijalla 26. Minuuttia myehmmin vaihtoi Järvenpään Palon Jorma Hänninen. Hän teki huippusuunnistuksen, mies nosti joukkueen sijoitusta 25 sijaa. Jorma juoksi osuuden ajassa 1.51.03 ja kuusi minuuttia 45 sekuntia tuli kärkeä ajettua kiinni. Järvenpääläisten leirissä miestä ei ehditty odotella, siksi aikaisin hän vaihtoon saapui. HIFK:n Hans Ramstedt saapui vaihtoon sijalla 37. Hän oli hilannut joukkuetta yhdeksän sijaa ylöspäin. Savon Suunnan joukkueella oli toinen suunta. Se vaihtoi sijaalla 44 ja pudotusta oli yhdeksän sijaa alaspäin. Kangasniemen Urheiljat olivat vaihtaneet lähes 50 minuuttia aikaisemmin, joten kangasniemeläiset olivat ensimmäisenä Suur-Savon piirin joukkueena viemässä Jukolan viestiä lävitse.

Tällä osuudella viestissä oli suunnistamassa tuttujani. Tuomarilan Urheilijoiden Matti Leikas suunnisti osuuden mallikaasti. Hän juoksi osuuden ajassa 2.08.02 mikä oli kolme ja puoli minuuttia nopeampi aika, kuin Jukolalegenda Erkki Aron aika. Sijoitus nousi 65 sijalta 45:ksi. Toinen tutta Esa Harju oli Kymin Suunnistajien kakkosjoukkueessa tällä osuudella. Esa ei aivan Erkki Aron aikaan päässyt. Mutta hän jäi siitä vain minuutin. Kahdeksalla sijalla paranin joukkueen sijoitus. Esa vaihtoi sijalla 50. Kymin Suunnistajien ykkösjoukkueen mies viipyi tällä osuudella 37 minuuttia Esaa kauemmin. Kymin ykkösjoukkue oli kakkosjoukkueen takana viestissä sijalla 78.

Oltiin päästy kuudennelle osuudelle. Tämä oli lyhyt 8,5 kilometrin osuus, jolla ei suurempia muutoksia pitänyt sattua. Tällä osuudella tapahtui silti paljon.
Ensimmäisenä vaihtoon rynni Tampereen Pyrinnön Jaakko Kivelä. 1.11.41 hän käytti tähän osuuteen ja oli nopein osuuden suunnistajista. Siinä oli joukkuetoverit ihmeissään. Tampere taisteli viestin voitosta ja ankkuri Kalevi Tarvainen lähti matkaan. Yksinään pääsi ankkuri osuudelleen. Ei ollut ketään aivan tuntumassa.
Kaksi minuuttia 52 sekuntia oli Tarvaisella etumatkaa XYZ:n Osmo Niemelään. Ankkuriosuus oli 11,5 kilometriä. Saisiko Osmo edellä pakenijan kiinni? Sitä mietti yleisö. Osmolle oli viestin tuonut Tapani Luonteri, joka oli edennyt osuutensa ajassa 1.27.22.
Kello kävi jo pitkälti yli seisemää ja ilma oli lämmennyt. Kuudes osuus oli lyhyt. Silti kolmatta miestä ei kuulunut vaihtoon. Kaksikko Tarvainen Niemelä saivat yhä enemmän etumatkaa. Nyt sitä oli jo kymmen minuuttia ja lisää tuli.
14 minuuttia 5 sekuntia oli Tarvaisen etumatka kolmanteen joukkueeseen, joka oli Asikkalan Raikas. Mikko Salokannel oli viipynyt metsässä 1.38.44. Hän oli 27 minuuttia Kivelää hitaampi. Ankkurina toivotonta eroa kuromaan lähti Aulis Kivistö. Niemelänkin etumatka oli 11 minuuttia 13 sekuntia.
Neljäntenä vaihto Esbo IF ja viestiä oli juostu 9 tuntia 47 minuuttia 56 sekuntia. Kaj Lindholm oli suunnistanut osuutensa ajassa 1.33.11 ja ankkurina matkaan lähti Aarno Sahramaa.

Kova oli miehellä urakka. Tarvainen oli juossut jo 18 minuuttia 45 sekuntia, Niemelä 15 minuuttia 53 sekuntia ja Kivistö oli ollut taipaleella 4 minuuttia 40 sekuntia.
Matti Salmenkylä oli juossut Helsingin Suunnistajien kuudennen osuuden ja pitänyt sijan samana viidentenä millä matkaan oli lähtenyt. 1.31.13 oli aikaa vierähtänyt osuudella. Vajaan 14 minuutin takamatkasta ero oli kasvanut vajaaksi 20 minuutiksi. Juhani Salmenkylä lähti ankkuriosuudelle ja ensimmäisenä tavoitteena oli otta minuutin ja 38 sekunnin päässä matkaava Sahramaa kiinni. Muut saivat tulla vastaan, jos olivat tullakseen.
Lisää takaa-ajajia saatiin, kun IK Örnen kurvasi vaihtoon. Bengt Hägglund oli tehnyt kovan ajan 1.24.25. Ei se aika mitään ollut Jaakko Kivelän aikaan verrattuna, koska oli lähes 13 minuuttia hitaampi. Vaihtoon tulleista se oli kuitenkin toiseksi nopein aika. Ero kärkeen oli suurin piirtein sama 26 minuuttia, mitä se oli ollut edellisessä vaihdossakin. Ankkuri Leo Backman oli kova mies. Kovia olivat miehet hänen edelläänkin ja heillä oli etumatkaa. Salmenkylälläkin 5 minuuttia 35 sekuntia, se oli paljon se, kun kysymyksessä oli Juhani Salmenkylä.

Seitsemäs joukkue olikin varsinainen yllättäjä. Se oli Asikkalan Raikkaan kakkosjoukkue. Siinä monessa seurassa kiristeltiin kateellisena hampaita. Niillä on kakkosjoukkuekin parempi, kuin meidän ykkönen. Eikä se Asikkala mikään niin iso pitäjä ole, kuinka sieltä noin hyviä suunnistajia löytyy.
Pertti Vähälä oli juossut kuudennella osuudella ajan 1.27.24, joka oli 11 minuuttia nopeampi, kuin ykkösjoukkueen Salokankaan aika. Oliko joukkueet valittu oikein?
Aarre Hara lähti viemään kakkosjoukkueen seitsemättä osuutta. Mielessä varmasti oli ainakin yksi titteli: Jukolan nopein kakkosjoukkue.
Kuudennella osuudella kymmenen sakkiin änkesi muitakin uusia seuroja Asikkalan Raikkaan kakkosen lisäksi. Kahdeksantena vaihtoi Tampereen Kilpa-Veljet. Matti Koski oli pistellyt osuuden aikaan 1.25.08 ja riitti nostamaan joukkueen viisi pykälää ylöspäin. Reilut 31 minuuttia aikaisemmin oli toinen tamperelaisjoukkue vaihtanut. Ankkuriosuudelle lähti Pentti Järvinen. Kilpa-Veikkojen Jouko Kattelus oli viidennellä osuudella juossut osuuden nopeimman ajan 1.41.48 ja pohjustanut tamperelaisten nousua.
Eräkärpät sinnittelivät kymmenen parhaan joukossa yhdeksänännellä sijalla. Ensio Ilvonen oli viestiä vienyt ja osuuteen oli kulunut aikaa 1.33.41. Ankkuri Pekka Kokkonen lähti 6 minuuttia Asikkalan kakkosjoukkueen ja Kilpa-Veljien perään. Tavoitteena oli ainakin kaikkien kakkosjoukkueiden kukistaminen.
Savolaisten mainetta kymmenennellä sijalla puolusti Kuopion Suunnistajat. Aarne Hartikainen oli käyttänyt osuudella 1.35.05 ja vain 6 sekuntia aikaisemmin Eräkärpät vaihtoivat. Siinä oli ankkuri Esko Hakkaraisella selkä näkyvissä, jota lähteä kiinni ottamaan.
Viestin alusta oli kulunut reilut 10 tuntia ja neljänneltä osuudelta oli vaihtoon tullut 111 joukkuetta, joten sen verran ainkin oli joukkueita vielä kilpailussa mukana.
Joukkuita lappasi vaihtoon ja vajaan puolen tunnin kuluttua tuli Lars Jansson IF Brahesta. Sijoitus oli 19:s. Mies oli nostanut SM-hopeamitalistien sijoitusta 6 sijaa. Vauhti oli ollut erinomaista, mies oli minuutilla kaventanut eroa kärkeen. Se oli aina hieno saavutus. Kärjessä Pyrinnön Kalevi Tarvainen oli tarponut jo tunnin ja 10 minuuttia.
Kangasniemen Urheilijoiden Reijo Valkoselle matka oli ollut raskas. Kuusi sijaa putosi sijoitus ja paria minuuttia vaille kaksi tuntia mies oli metsässä samoillut tällä 8 ja puolen kilometrin osuudella. Juuri sopivasti ehti Reijo vaihtoon saapua. Sillä takaa saapui Jukolan voittaja.


Kello 8:32:05 näytti kello Suomen aikaa, kun enismmäinen ankkuri saapui maaliin ja Jukolan Viestin voitto oli ratkennut. Tamperelaiset joutuivat pettymään, ei tullut voittoa Pyrinnölle. Osmo Niemelä juoksi kovaa ja suunnisti tarkasti, hän selvitti ankkuriosuuden ajassa 1.30.02 ja se riitti nostamaan XYZ:n ohi Tampereen Pyrinnön ja voittoon. Maanmittarit pääsivät juhlimaan Jukola voittoa. XYZ:sta saatiin viides seura, joka on Jukolan viestin voittanut. Tämä maanmittareiden seura oli uusi, vasta vuosi sitten perustettu. Heti perustamisvuotenaan se oli ollut Jukolan viestissä kolmas, joten voitto ei suuri yllätys ollut.
Suunnistus opettaa nöyräksi. Karkkilan metsissä nöyryytettiin Suomen mestareita. Ankkuri Erik Eriksson odotteli vielä metsään pääsyä, kun Niemelää ja XYZ:aa juhlittiin täyttä päätä Jukolan voitosta. Yhden kokonaisen osuuden he olivat jääneet tässä viestissä. Erik Nyberg oli kuitenkin kohennellut seuran sijoitusta 8 sijalla ja sijalla 30 pääsi ankkuri Eriksson osuudelleen. Järvenpään Palon Pentti Putkonen oli joutunut neljä sijaa taipumaan ja kolme minuuttia Erikssonin perään pääsi heidän ankkurinsa matkaan.

Aika kului ja Pyrintöläisten leirissä odotettiin Kalevi Tarvaista, hän oli ollut metsässä tunnin ja 40 minuuttia. Ei miestä näkynyt.
Voittajan ja toiseksi tulleen väliä tuli 12 minuuttia 10 sekuntia. Toinen sija meni Asikkalan Raikkaalle. Aulis Kivistön osuus aika oli 1.30.59, joten vajaa minuutti eroa tuli lisää. Tarvainen oli ollut metsässä 1.45 ja vieläkään häntä ei näkynyt.
6 minuuttia 43 sekuntia saatiin odottaa seuraavaa joukkuetta. Se ei ollut Pyrintö, eikä Esbo IF. Se oli viidentenä lähtenyt Helsingin Suunnistajat. Juhani Salmenkylä nosti joukkueensa kolmanneksi ja juoksi ajan 1.31.24. Maaliin tulleet ankkurit olivat juosseet tasaisesti ja erot osuusajoissa olivat pienet.
Kalevi Tarvainen oli ollut metsässä 1.52 ja Esbo IF:n Aarno Sahramaa 1.33, joten näitä odoteltiin.
Neljättä ankkuria maaliin odoteltaessa vaihtoon tuli Savon Suunnan Jorma Suutarinen sijalla 39. Mies oli puolittanut Kangasniemen 50 minuutin etumatkan.
Suurin mielenkiinto kohtistui ankkureihin. Pari minuuttia savolaisten jälkeen saatiin neljäs joukkue maaliin. Se oli Esbo IF. Aarno toi seuralleen neljännen sijan. Osuusaika oli 1.40.43.
Tuntumassa maaliin juoksi IK Örnenin Leo Backman, joka jäi harmittavasti 11 sekuntia Esbo IF:stä. Backmanin osuusaika oli 1.33.50.
Tarvainen oli ollut jo kaksi tuntia ja Pyrintöläisten mieli pyristeli maata kohti. Mies oli eksynyt. Suunnistus on laji, jossa eksymisten korjaaminen saattaa viedä tuhottomasti aikaa. Omaan osaamiseen, kun mene usko niin katoaa myös taito ja voidaan sanoa tyhmyyden tiivistyvän. Väkisin rastin etsiminen, hyvään tuuriin luottaen, harvoin johtaa menestykseen.

Paljon oli miehiä takaa tulossa, joten kyllä sieltä apuja löytyy Tarvaiselle. Asikkalan Raikkaan kakkosjoukkueen Aarre Hara ja Tampereen Kilpa-Veljien Pentti Järvinen olivat lähteneet toistensa tuntumassa. He olivat jo taivaltaneet 1.28, joten heitäkin jo innokkaimmat odottelivat ja tietysti Tarvaista.
Kauniina kesäaamuna kenelläkään ei ollut kiire. Osa katsojista oli valvonut koko yön ja nyt he seurailivat maalin tapahtumia puoli nukuksissa nauttien auringon lämmöstä.
Kello oli 9:04:55, kun kuudes joukkue ylitti maalilinjan. Pentti Järvinen oli karistanut Asikkalan miehen kannastaan ja saapui yksin maaliin vajaat 33 minuuttia Osmo Niemelän jälkeen. Järvisen osuusaika oli 1.34.10. Tarvainen oli ollut kaksi tuntia viisi minuuttia maastossa.
Seitsemän minuutin odottelun jälkeen seitsemäntenä maaliin saapui Suunta-Sepot Harri Rantalan tuomana. Osuusaika oli kova 1.32.56. Neljänneksi kovinta vauhtia juoksi Rantala, nopeampia olivat vain Niemelän, Kivistön ja Salmenkylä. Rantala oli nostanut sijoitusta 5 pykälää. Kuuden ensimmäisen osuuden aikana ei Suunta-Sepot olleet kymmenen parhaan joukossa. Tuntumassa kylläkin, sillä neljäneltä, viidenneltä ja kuudennelta osuudelta joukkue tuli sijalla 12:s.
Tarvainen oli ollut jo 2.14 ja Asikkalan Hara 1.43, joten taisi kaksi eksynyttä olla metsässä näistä kärkipään miehistä. Eräkärppien Pekka Kokkonen ja Kuopion Suunnistajien Esko Hakkarainen olivat ollet metsässä 1.37. Turun Suunnistajien Jouko Nikulainen 1.34 ja Hyvinkään Tahkon Jorma Vilenius 1.33, joten metsästä saattoi tulla, vaikka kuuden miehen letka. Nähtäisikö armoton loppukiri taistelu.
Seuraavia odoteltaessa saapui HIFK:n Max Bäckman. Mies oli eksynyt ja ollut osuudella kaksi tuntia ja 13 minuuttia. Sijoitus oli pudonnut 12 pukälää ja 49:s. Yksi Jukolan suurista seuroista, joikaisessa Jukolassa maaliin päässyt HIFK oli kaukana kärjestä.
Viisi minuuttia varrottiin ja saatiin maaliin yksinään Eräkärppien Pekka Kokkonen. Kahdeksas sija ja osuusaika 1.42.09. Puoli minuuttia myöhemmin yhdeksänneksi tuli Jorma Vilenius Hyvinkään Tahko.
Kymmenes oli Asikkalan Raikkaan kakkosjoukkue.
Väsynyt Kalevi Tarvainen toi Tampereen Pyrinnön sijalle 11:s. Miehen osuusaika oli 2.21.45. Paineet olivat olleet liian kovat ja mies oli eksynyt.
Kuopion Suunnistajat oli 12:s ja IF Brahe huonosta alusta huolimatta nousi 13 sijalle. Reilun tunnin Brahe hävisi voittajalle.

Johan Koivisto toi Helsingin Kisa-Tovereiden joukkueen kuudennelta osuudelta vaihtoon sjalla 85. Joukkueen ankkurina lähti matkaan Pentti Haapalahti.
Viestin Suomen mestarijoukkue Gamlakarleby IF suunnisti sijalle 22. Heidän ankkurinaan oli kanuunajuoksun SM-viesteissä tehnyt Erik Eriksson. Nyt ei tullut samanlaista onnistumista. Osuusaika oli 1.47.02.
Ensimmäistä kertaa viestin historiassa oli mukana joukkue Norjasta. Nydalens Skiklupin sijoitus oli 35:s. Samalla siitä tuli 14 maaliin päässyt ulkomaalaisjoukkue. HIFK:n sijoitus maalissa oli 45. Stig Kevin nosti neljä sijaa.
Suur-Savon piirin kahden joukkueen taistelu siitä kumpi sai olla ensimmäinen piiriin kuuluva joukkue, joka selviää Jukolan viestissä maaliin, päättyi Savon Suunnan voitoksi. Harri Eronen harhaili metsässä 2 tuntia ja 26 minuuttia. Silti hän tuli maaliin ennen Kangasniemen Urheilijoiden ankkuria. Tässä historiallisessa viestissä heidän sijoituksensa oli 47.
Kangasniemen Urheilijat hävisivät kaksi sijaa. Heidän sijoituksensa oli 49. Olli Olkkonen viipyi tällä 11,8 kilometrin osuudella lähes kolme tuntia. Tappiota Savon Suunnalle tuli viisi ja puoli minuuttia.
Ruotsista oli yksi joukkue mukana IF Thor, sijoitus 55:s. Siinä olivat joukkueet Suomen ulkopuolelta.
74:s oli Suunta-Seppojen kakkosjoukkue. Heistä tuli Jukolahistorian 500 joukkue, joka on selvinnyt maaliin.
95 joukkuetta selvisi maaliin ja viimeisin heistä oli Riihimäen Suunnistajien kakkosjoukkue, joka hävisi kärkeen kuusi tuntia.
Järvenpään Palon joukkue ei koskaan selvinnyt maaliin ankkuriosuudelta. Siinä katkesi putki, jota oli kestänyt 9 vuotta. Kaikki viestisti maaliin asti päässeitä seuroja oli jäljellä enää neljä. Helsingin Suunnistajat lähti kilpailuun mukaan kuudella joukkueella ja heistä neljä pääsi maaliin, joten seura on saanut kymmenen vuoden aikana maaliin 29 joukkuetta, Kaikkiaan he ovat näiden vuosien aikana osallistuneet 40 joukkueen voimin. HIFK sai maaliin yhden joukkueen ja heidän maaliin päässeiden joukkueiden määrä kasvoi 12. IK Örnen suunnisti hienosti viidenneksi ja se oli ainoa viestiin osallistunut Örnenin joukkue. Heidän maaliin päässeiden joukkuidensa lukumäärä nousi 16. Hyvinkään Tahko osoitti myös vahvuutensa sijoittumalla yhdeksänneksi. Hyvinkään Tahkolla oli myös toinen joukkue, mutta maaliin asti se ei selvinnyt. Tahkon joukkuita on yhteensä maaliin selvinnyt 11 joukkuetta. Näinä ensimmäisinä kymmenenä viestin vuotena, on lähteistä joukkueista maalin päässyt vain 58 prosenttia. Tämä osoittaa viestin olleen melkoisen vaativa. Mainittakoon vielä, että Pentti Haapalahti selvisi ankkuriosuuden ajassa 1.52.17 ja Helsingin Kisa-Toveriden loppusijoitus oli 64:s. Pena nosti sijoitusta osuudella 21 sijaa. Hieno suoritus.

Venlojen juoksuun lähti mukaan 79 naista, 6,7 kilometrin osuudelle. 7 heistä keskeytti. Mukana oli monta kovaa nimeä. Aili Salo Kouvolan Urheilijoista oli ehkä heistä kovin. Hän oli vuoden 1957 Venlojen Juoksun voittaja. Salolla oli myös toinen sija vuodelta 1953, joten viime vuotinen voitto ei ollut onnen kantamoinen. Mukana oli myös vuoden 1954 voittaja Vehkalahden Veikkojen Tyyne Leskinen. Tyynellä oli toinen sija vuodelta 1955 ja vuosi sitten hän oli ollut neljäs.
Järvenpään Palon Eila Hanelius oli tänä kevään ottanut kaksi voittoa kansallisissa kilpailuissa. Hän oli myös tuonut SM-viestissä joukkueen pronssille. Kaiken lisäksi Hanelius oli vuosi sitten ollut Venlojen juoksussa toinen. Samoin Eilalla oli toinen sija vuodelta 1956. Mukana oli myös viime vuoden kolmonen Kouvolan Urheilijoiden Meeri Kulhelm ja samoin toissa vuoden kolmonen Laihian Liiton Liisa Risku.
Ei ollut tänään Aili Salon päivä. Nainen jäi voittajasta 23 minuuttia ja sijoitus oli tänään 25:s. Ei tullut toista voittoa Tyyne Leskiselle. Hän jäi kärjestä yli tunnin ja sijoitus oli 52:nen. Järvenpään Eila Hanelius jäi voittajalle vain kuusi minuuttia. Se riitti sijaan 11. Venlojen juoksu sai kuudennen voittajansa. Artjärven Ahjon Eeva Aspi kiersi radan 76 minuuttissa ja se riitti voittoon. Haminan Tarmon Raila Hovi oli toinen ja Lahden Hiihtäjien Taina Kiekko kolmas. Tuore viestin Suomen mestari Kevo IB:n Ebba Frilund tuli maaliin neljäntenä. Muutama vuosikymmen myöhemmin Suomella oli suurlähettiläs, jonka nimi oli Taina Kiekko. Lieneekö kysymyksessä sama nainen, vai vain täyskaima?