Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lauantaina 7. kesäkuuta 1958

Lisätty 04.08.2015

Herb Elliot juoksi maililla lähes maailmanennätyksen. Ruotsissa käytiin Suomen ja Ruotsin välinen suunnistusmaaottelu, miesten, naisten ja nuortenvälillä. Miesten sarjassa kummastakin  maasta oli mukana 10 miestä. Lopputuloksiin laskettiin  kuuden nopeimman ajat yhteen ja pienemmän yhteisajan saanut maa oli voittaja. Naisia oli puolestaan kuusi maata kohden ja neljän naisen aikojen summa oli maaottelun tulos naisten sarjassa. Nuorten miesten kilpailu käytiin samoilla säännöillä, kuin naisten kilpailu. Suomen miehet voittivat Ruotsin muissa sarjoissa ruotsalaiset olivat parempia

Lauantaina 7. kesäkuuta 1958

Maailmalla urheiltiin myös ja kovimman näytöksen järjesti Percy Cerutty. Mies, joka oli noussut maailmamaineeseen valmentamalla John Landyn mailin maailmaennätysmieheksi. Lauantaina hän kävi uuden valmennettavansa Herb Elliotin avulla maailmanennätyksen kimppuun. Ennätysyritys epäonnistui. Nuori mies ei kyennyt tekemään maailmanennätystä.
Silti juoksu oli huikea ja nuori Elliot jäi vain 0,1 sekuntia ennätyksestä. Maailma oli hämmästynyt ja moni uskoi Ceryttyn suojatin vielä tänä vuonna ottavan ennätyksen nimiinsä. Tämä oli jo viides kerta, kun Elliot on juossut mailin alle neljän minuutin. Nyt hän juoksi tasan kaksi sekuntia alle neljän minuutin ja kuten sanottua se jää vain 0,1 sekuntia maailmanennätyksestä.

Suunnistajat kohtasivat ruotsalaiset maaottelun merkeissä. Kilpailtiin Ruotsissa, Västerbottenin ja Angermanlandin rajamailla. Maasto oli suuria mäkiä, joten korkeuseroja radalla oli riittävästi. Matalimmillaan rata kävi 90 metrin korkeudella merenpinnasta ja korkeimmillaan oltiin 345 metrissä.
Miesten kilpailussa yhteensä 20 miestä lähti matkaan vuorotellen, joten mukana oli kymmenen miestä maata kohden. Kuuden nopeimman aika maata kohden laskettiin yhteen ja saatiin maalle aika, jolla ratkaistiin maaottelu.
Ensimmäiset väliajat saatiin jo toiselta rastilta. Ajat tulivat minuutin tarkkuudella, joten aivan tarkkaa tilannetta ei tiedetty. Seitsemän nopeinta kellotti ajaksi yhdeksän minuuttia, heistä viisi oli suomalaista, joten alku näytti hyvältä.
Seitsemällä miehellä aika oli kymmen minuuttia, heistä kolme oli suomalaista. Suomalaiset olivat aloittaneet hyvin.
Huonojakin uutisia tuli, Aarne Neuvonen oli selvästi ollut vaikeuksissa ja käyttänyt 12 minuuttia tuloon lähdöstä kakksosrastille. Tosin ero kolme minuuttia kärkeen ei vielä ollut mitään, kun kysymyksessä oli suunnistuskilpailu. Ruotsin Nils Bohman oli vieläkin huonompi ja hän oli kilpailun viimeisenä 17 minuutin ajalla.

Kolmos rastilla saatiin kolmelle miehelle ajaksi 18 minuuttia. Suomen Reino Tuumi oli tässä joukossa kahden ruotsalaisen kanssa. Hieman huolestutti kahden ruotsalaisen kova meno. Seitsemän miestä oli 19 minuutin ajalla. Heistä viisi oli suomalaista, joten voitiin laskea Suomen joukkueajaksi 113 minuuttia.
20 minuutin ajalla oli vain yksi mies, sekin suomalainen, joten tämä alkoi näyttää hyvältä. 21 minuutin ajalla oli kolme suomalaista, joten puolet ruotsalaisista olivat selvästi olleet vaikeuksissa tälle kolmos rastille menossa.
Kolme ruotsalaista oli 22 minuutin ajalla, joten ruotsalaisten joukkue oli täynnä ja aika oli 122 minuuttia. voitiin ympäripyöreistä ajoista huolimatta sanoa suomalaisten johtavan maaottelua. Lisäksi suomalaisten reservit olivat hyvin kilpailussa mukana.
Peräti kolme ruotsalaista oli ollut vaikeuksissa kolmos rastia etsiessään. Nils Bohman oli ajalla 26 minuuttia, Sivar Nordström 28 ja Sven Anderssonin aika oli peräti 32 minuuttia. Ruotsin reservit olivat hajalla ja selvästi takana, joten sieltä ei paljon apuja ollut saatavissa. Hyvältä näytti suomalaisittan maaottelu.

Nelosrasti oli vaikea ja sitä etsi monta miestä. Kärjessä oli kaksi miestä Ruotsin Lennart Öhberg ja Suomen Osmo Niemelä 28 minuutin ajoilla. Kolmantena oli 30 minuutin ajalla Suomen Jouko Kattelus. 31 minuutin ajalla oli Suomen Aimo Tepsell. Kolme suomalaista oli kärkipäässä yhtä ruotsalaista vastaan.
Reino Tuumi oli hieman haparoinut tätä rastia ja tuli nelosrastilla ajassa 32 minuuttia. Samalla ajalla olivat myös Ruotsin Pontus Carlsson ja Suomen Aulis Kivistö.
Juhani Salmenkylän aika oli 33 minuuttia ja samoin Ruotsin Erling Anderssonin, joten Suomen joukkue oli täynnä ja yhteisaika oli noin 153 minuuttia. Ruotsalaisilla oli vasta puolet joukkueesta näillä ajoilla.
Hannu Virolaisen aika oli 34 minuuttia, joten mainiosti ensimmäinen reservimies oli aivan tuntumassa. Neljännen ruotsalaisen aika oli 37 minuuttia, joten suomalaisittain tämä näytti edelleen hyvältä. Suomalaisista oli rastia joutunut etsimään Aarne Neuvonen aika 38 minuuttia ja Harri Rantala 39. Hekin olivat vielä kohtuullisen tuntumassa, joten Suomella oli ainakin kolme käytettävissä olevaa reservimiestä.
Ruotsin S-O Åsbergin aika 42 minuuttia ja Sven Anderssonin aika 56 minuuttia, joten joukkueena Ruotsi oli selvästi vaikeuksissa. Yhteisaika oli jo 198 minuuttia. Ruotsalaiset olivat jääneet jo suomalaisista 45, minuuttia, joten juoksemalla he eivät suomalaisia kiinni enää ota. Tarvitaan suomalaispummeja, jotta Ruotsi saa mahdollisuuden taistella maaotteluvoitosta.
Ruotsin Nils Bohmanin aika oli 58 minuuttia, joten hänellä oli vielä hyvällä lopulla mahdollisuus päästä parantamaan ruotsalaisten joukkueaikaa. Loppujen ruotsalaisten ajat olivat 67, 71 ja 72 minuuttia, joten he olivat jääneet kärkipäästä jo yli puolella. Tuommoisten pummien jälkeen itsensä kokoaminen on erittäin vaikeaa, joten nämä miehet olivat käytännössä jo ulkona kilpailusta.
Suomen Tor Korsmanilla oli mustapäivä. 79 minuuttia näytti kellot, kun hän leimasi nelosrastilla. Mies oli kilpailun viimeisenä. Kolmannelta rastilta neljännelle ilman ongelmia meni aikaa 10 minuuttia. Korsman käytti tähän väliin tunnin. Mahtoi mies olla epätoivon partaalla. Mies varmasti suomi itseään ja olisi halunnut mennä jonnekin piiloon itkemään, jos se olisi mahdollista. Maaliin oli kuitenkin päästävä ja selvitettävä loppu kunnialla, jos suinkin mahdollista.

Viidenneltä rastilta ei väliaikoja saatu, joten tilannetta voitiin tarkastatella vasta kuudennen rastin mukaan. Lennart Öberg ja Aimo Niemelä johtivat edelleen kilpailua, kuten olivat tehneet jo nelosrastillakin. Heidän aikansa oli 40 minuuttia.
Aimo Tepsell oli noussut kolmanneksi 41 minuutin ajalla. Jouko Kattelus oli neljäntenä 42 minuutin ajalla, joten edelleen suomalaisilla meni hyvin. Ruotsin Pontus Carlsson piti viidettä sijaa 43 minuutin ajalla. Aulis Kivistö oli kuudes 44 minuutin ajalla. Juhani Salmenkylä ja Erling Andersson jakoivat seitsemännen sijan 46 minuutin ajalla.
Reino Tuumi oli hermoillut ja käyttänyt 16 minuuttia näihin kahdeen rastiin. Hän ja Hannu virolainen jakoivat yhdeksännen sijan 48 minuutin ajalla. Suomi oli saanut joukkueen täyteen ja joukkueaika oli 4 tuntia 21 minuuttia.
Suomen Aarne Neuvosen aika oli 50 minuuttia ja Harri Rantalan 52 minuuttia, joten 12 miestä oli päässyt alle tunnin ajassa kuudennelle rastille. Ruotsalaisista peräti seitsemän suunnistajaa kellotti yli tunnin ajan ja tietysti myös Tor Korsman, jonka tunti oli täyttynyt jo ennen neljättä rastia.
Ruotsalaisten joukkuetuloksesta puuttuiva vielä kolmen suunnistajan ajat. Ne olivat: 60, 68 ja 73 minuuttia. Ruotsalaisten yhteisaika oli kuudennen rastin tilanteen mukaan 5 tuntia 18 minuuttia. Ruotsi oli lähes puolitoista tuntia jäljessä. Tällä kahden rastin pätkällä he olivat jääneet 12 minuuttia. Tästä oli tulossa katastrofaalinen päivä Ruotsin suunnistukselle.
Katastrofaalinen päivä tämä oli myös Tor Korsmanille. Mies ei rauhouittunut, vaikka oli tehnyt 50 minuutin pummin nelosrastilla. Vitos ja kutosrastit, veivät nopeimmalta eli Aimo Tepselliltä 10 minuuttia. Tor Korsman oli aivan sekaisin ja häneltä kului 37 minuuttia tälle välille. Mies oli käyttänyt aikaa jo tunnin ja 56 minuuttia. Hän oli varmaan juossut myös jalat alta ja vauhti ei enää ollut nopeinten luokkaa. Lähes nelinkertainen aika kertoo myös pummaamisesta. Rastit eivät suoraan löytyneet.

Väli kuudennelta seitsemännelle rastille meni nopeimmilta viidessä minuutissa. Tähän kykeni tuore Jukolavoittaja Osmo Niemelä ja siirtyi yksin kilpailun johtoon 45 minuutin ajalla. Lennart Öhberg oli jäänyt kaksi minuuttia. Hän piti silti toista sijaa. Kolmannella sijalla oli neljä suunnistajaa: Pontus Carlsson, Jouko Kattelus, Aimo Tepsell ja Aulis Kivistö.
52 minuutin ajalla oli kolme suunnistajaa: Juhani Salmenkylä, Erling Andersson ja Hannu Virolainen. Suomalaisilla oli taas joukkue täynnä ja kaikki menivät hienosti seitsemän minuutin sisällä toisistaan.
Kokonaisaikoja oli turha laskea, koska ilman suurta pummia ei Ruotsi enää kokonaiskilpailussa Suomea tavoita. He häviäisivät, vaikka heiltä laskettaisiin vain viiden suunnistajan ajat yhteen.

Seitsemäs rasti oli helppo eikä suurempia virheitä kukaan tehnyt.
Seuraava väli oli kunnon väli ja vei reilusti aikaa. Nyt kaikki suunnistajat olivat jo olleet matkalla toista tuntia. Lennart Öhberg siirtyi johtoon 70 minuutin ajalla. Toiseksi oli noussut Aimo Tepsell 72 minuuttia ja Osmo Niemelä kolmantena 73 minuuttia. Sitten oli neljän minuutin rako ja 77 minuutin ajalla kolme suunnistajaa, Juhani Salmenkylä, Erling Andersson ja Aulis Kivistö.
Jouko Kattelus 78 minuutilla ja Reino Tuumi 79 minuutin ajoilla olivat vielä hyvin kilpailussa mukana. Suomen kuusi nopeinta olivat edelleen 7 minuutin sisällä toisistaan.
Suunnistuskilpailuissa sattu ja tapahtuu. Yhdeksännellä rastilla kilpailun johtoon nousi Aimo Tepsell ajalla 1.24. Osmo Niemelä taisteli voitosta minuutin Aimosta. Lennart Öberg piti Ruotsin lippua yllä kolmannella sijalla kolme minuuttia Aimoa hitaampana.
Jouko Kattelus veti nopeitten tämän välin, 11 minuuttiin ja nousi jo neljänneksi 1.29 ajalla. Erling Andersson oli viides 1.30. Juhani Salmenkylä oli kuudentena 1.31. Reino Tuumi ja Pontus Carlsson jakoivat seitsemännen sijan 1.32 ajalla. Aarne Neuvonen sija oli yhdeksäs ja hän oli kuudes suomalainen tällä hetkellä. Nyt rupesivat erot kasvamaan, Aarnen aika oli 1.35, joten Suomen kuusikon ero oli 11 minuuttia.
Suomen reservit Aulis Kivistö ja Harri Rantala olivat 1.42 ajoilla, jo hieman kauempana, sillä ero oli 7 minuuttia Neuvoseen. Kivistölle tämä yhdeksäs rasti oli tuottanut hieman vaikeuksia, aikaa oli kulunut 15 minuuttia tälle välille.

Hannu Virolainen oli tehnyt sen pummin mitä oli pelätty, onneksi Suomen reservit olivat vielä niin tuntumassa, että joukkueaikaan se ei pahemmin vaikuttanut. Yhdeksännen rastin löytäminen vei puoli tuntia ja miehen aika oli nyt 1.50. Samalla ajalla olivat myös neljänneksi ja viidenneksi parhaat ruotsalaiset John Johansson ja Sven Andersson.
Nils Bohmanin aika oli hitain ruotsalaisaika, joka laskettiin joukkueaikaan ja se oli 1.59. Ruotsalaisten reservit tulivat 2.06 – 2.14 ajoilla. Joukkueajoissa Suomi johti tunnilla ja 13 minuutilla, joten ei hätää.
Kymmenes rasti kiristi taistelua kärkisijasta. Aimo Tepsell ja Osmo Niemelä johtivat kilpailua 1.30 ajalla. Ruotsin Lennart Öberg taisteli myös voitosta, vaikka oli kolmantena, ero oli vain kaksi minuuttia. Vielä sanansa oli sanottavana myös Jouko Katteluksella. Hän oli neljäs ajalla 1.33
Juhani Salmenkylä oli viidentenä ajalla 1.35. Oliko juna jo mennyt voiton suhteen? Erling Andersson 1.36 ajalla vaani aivan tuntumassa, joten ei Juhanin viideskään sija vielä varma ollut. Reino Tuumi ja Pontus Carlsson 1.38 ajalla kuuluivat kärkijoukkoon, vaikka voitto oli jo karannut tavoittamattomiin, koska vain kaksi rastia ja maali olivat enää jäljellä.
Aarne Neuvonen 1.40 ajalla laskettiin vielä Suomen joukkuetuloksiin. Kymmenettä sijaa piti hallussa Suomen joukkueen varamies Aulis Kivistö ajalla 1.45. Viisi minuuttia pitäisi parantaa, jotta pääsisi mukaan joukkueeseen ja se tietysti kaikilla oli tavoitteena. Paitsi Tor Korsman oli jo ymmärtänyt jäävänsä viimeiseksi. Hän leimattuaan kymmenennen rastin oli kuluttanut aikaa 2 tuntia 55 minuuttia.

11:s rasti ja kärjessä oli nyt yksinään Aimo Tepsell, aika 1.40. Osmo Niemelä käytti tähän rastiin ja välin etenemiseen 12 minuuttia, Aimo oli karannut kahden minuutin päähän. Ruotsin Lennart Öberg eteni minuuttia nopeammin, joten ero Osmoon kaventui minuutiksi, mutta kasvoi minuutilla Aimoon, ollen hänen suhteen nyt kolme minuuttia.
Jouko Kattelus käytti tälle rastille menoon 13 minuuttia ja hän oli kuuden minuutin päässä Aimosta.
Juhani Salmenkylän viides sija säilyi, ero kärkeen kasvoi kahdella minuuttilla, Aimoon eroa oli seitsemän minuuttia. Ruotsalaisten taistelu heidän kakkossijastaan kiristyi, sillä Erling Andersson ja Pontus Carlsson olivat samalla 1.48 ajalla. Reino Tuumi oli pudonnut minuutin päähän ruotsalaiskaksikosta ja oli sijalla kahdeksan.
Aarne Nevonen käytti 14 minuuttia tähän rastiin, sijoitus säilyi yhdeksäntenä ja kokonaisaika oli 1.54. Ero Aimoon oli kasvanut neljällä minuuttilla. Ero seuraavaan suomalaiseen oli nyt kuusi minuuttia. Harri Rantala oli tullut Aulis Kivistöstä ohi, sillä Kivistö hieman joutui etsimään tätä rastia ja kulutti aikaa 19 minuuttia rastille tuloon. Hän oli Harria neljä minuuttia jäljessa ajalla 2.04.

Hannu Virolainen oli käyttänyt 2.07 ja piti 12 sijaa, joten kaikilla suomalaisilla suunnistus kulki, Tor Kormanin lukuun ottamatta, jonka leimatessa oli aikaa kulunut jo kolme tuntia 10 minuuttia.
Joukkueaikoihin laskettavan jälkimmäisen ruotsalaiskolmikon ajat olivat: 2.11, 2.14 ja 2.18. Tämän kolmikon yhteisaika oli 6.45, kun se paremmalla kolmikolla oli 5.19. Ruotsin joukkueella suunnistus oli sujunut vain kolmella miehellä.
Enää yksi rasti oli jäljellä ja sitten maaliin.
12:s rasti ei kovin kaukana ollut. Aimo Tepselle sujahti sen seitsemässä minuuttissa ja ajalla 1.47 hän johti edelleen kilpailua. Osmo Niemelän hermo ei pitänyt ja hän pummasi käyttäen 14 minuuttia eli kaksinkertaisen ajan tälle välille ja leimasi ajassa 1.56. Kaksi rastia sitten hän oli Aimon kanssa tasoissa ja nyt yhdeksän minuuttia jäljessä. Tätä on suunnistus.
Lennart Öberg käytti myös seitsemän minuuttia, joten kolmen minuutin ero säilyi ja miehen aika oli 1.50. Hän ohitti kirkkaasti Osmo Niemelän. Jouko Katteluksen hermot petti myös ja hän kurvaili myös 14 minuuttia tällä rastivälillä. Tasan 2 tunnin ajalla hän oli edelleen samat neljä minuuttia Osmoa jäljessä.
Juhani Salmenkylä selvitti välin peräti 6 minuutissa. Hupsista keikkaa mies nousi viimeisellä rastilla Osmon ja Joukon ohitse. Se mahtoi kaksikkoa kirpaista. Ruotsin Pontus Carlsson tuli rastivälin mallikkaasti 7 minuutissa, joten hänkin ajalla 1.55 nousi ohitse Osmosta ja Joukosta.
Toinen ruotsalainen Erling Andersson, joko hieman haparoi tai sitten väsy painoi, sillä 9 minuuttia hän käytti tälle välille. Osmoa hän ei aivan saanut kiinni, aika 1.57 riitti kirkkaasti Joukon ohittamiseen.
Reino Tuumi teki Juhanit ja säntäsi rastivälin 6 minuutissa ottaen kiinni Pontus Carlssonin. Siinä samalla tuli sijoitusta parannettua kolme pykälää ja mies oli yllättäen jo jaetulla neljännellä sijalla.

Suomalaiset olivat haparoineet viimestä rastia ja Aarne Neuvonen suorastaan eksyi. 21 minuuttia kesti rastille pääsy ja miehen aika oli 2.15. Harri Rantalan hermo piti ja hän suoriutui 8 minuuttissa rastille, mikä riitti nostamaan miehn kirkkaasti joukkuetuloksiin laskettavien joukkoon. Harrin aika oli 2.08.
Aulis kivistö ohitti myös Aarnen ja leimasi 2.12 ajalla. Hannu Virolainen haparai tätä rastia käyttäen 12 minuuttia, joten hänen aikansa oli 2.19 ja sijoitus 12:s

Maaliin Aimo Tepselle juoksi maaotteluvoittajana ajalla 1.55,45. Hienosti mies jaksoi lopussa puristaa muista ohitse. Toiseki juoksi Juhani Salmenkylä. Hänen loppunsa oli huikea, Hän hävisi ajallaan 2.00,16, vain neljä ja puoli minuuttia Aimolle. 11 rastilla eroa oli vielä ollut seitsemän minuuttia.
Ruotsin Lennart Öberg otti kolmannen sijan ajalla 2.00,54. 12:sta rastilta maaliin kesti yli 10 minuuttia ja siinä meni toinen tila. Reino Tuumi tuli lopun 9 minuutissa ja se riitti neljänteen tilaan ajalla 2.04,00. Pontus Carlsson hävisi 51 sekuntia Reinolle, viides tila ruotsalaiselle.
Osmo Niemelä ei maaliinkaan löytänyt sutjakkaasti. 10 minuuttia kesti tulo ja mies oli kuudes ajalla 2.06,30. Aimolle tappiota yli 11 minuuttia, vaikka mies oli vielä tasoissa 10 rastilla.
Erling Andersson seitsemäs ajalla 2.08,58.
Jouko Kattelus oli yksi lopun tunareista. Kahdeksas sija ajalla 2.13,05. 10:nen rastin jälkeen ero Aimoon kasvoi lähes 15 minuuttia.
Harri Rantala otti viimeisen joukkuepaikan ajalla 2.20,45, sijoitus kokonaistuloksissa oli yhdeksäs. Suomen joukkueen kokonaisaika oli 12.40,21. Ruotsin joukkue käytti 14.00,53. Suomi otti hienon tunnin ja 20 minuutin voitto Ruotsista.
Tor Korsman piti kunniasiana selvitä radan läpi ja sen hän teki. Aika 3.41,10.

Ruotsissa käytiin myös naisten maaottelu, 6 naisisilla joukkueilla, joista neljän nopeimman ajat laskettiin yhteen. Viesti alkoi suomalaisittain hyvin Eila Hanelius ja Eeva Aspi olivat kaksoisjohtossa ensimmäisen rastin väliajoissa. Suomen Ebba Frilund ja Ruotsin Ingrid Hedberg eksyivät ja menettivät pelin jo ykkösrastilla. He käyttivät aikaa rastiin 47 ja 48 minuuttia. Ruotsi johti yhteistuloksissa kahdella minuutilla.

Kakkosrastilla Eila Hanelius siirtyi johtoon ja Eeva Aspi putosi minuutin päähän. Kolmantena oli Anny Calsson kaksi minuuttia Eilaa hitaampana. Kaikki selvittivät tämän rastin kunnialla. Yhteistuloksissa Suomi siirtyi kahdella minuutilla johtoon.

Kolmosrasti oli vaikea. Anny Calson selvitti välin 12 minuutissa ja siirtyi kilpailun johtoon 41 minuutin ajalla. Siri Lundqvist käytti 14 minuuttia, silti se riitti toiseen tilaan ajan ollessa 45 minuuttia. Raila Sinkkilä nousi kolmanneksi ja parhaaksi suomalaiseksi 48 minuutin ajalla. Väliin ja kolmosrastiin oli kulunut 15 minuuttia.
Eeva Aspi käytti 23 minuuttia rastille pääsyyn ja hänen kokonaisaikansa oli 51 minuuttia. Ruotsin Elvy Fredin oli samalla ajalla jaetulla neljännellä sijalla. Eila Hanelius eksyi ja viipyi 27 minuuttia, ollen kilpailussa seitsemäs 54 minuutin ajalla. Välissä oli minuuttia nopeampana Ruotsin Birgitta Andersson. kokonaiskilpailua Ruotsi johti jo 22 minuutilla. Kilpailu oli vahvasti menossa emäntien tahdissa.

Nelosrastille kipittivät Anny Carlsson ja Siri Lundqvist 12 minuutissa ja säilyttivät kaksoisjohtonsa. Elvy Fredin iski tällä välillä ja tykitti rastille 9 minuutissa nousten kolmanneksi samalla ajalla Suomen Raila Sinkkilän kanssa. Eeva Aspi nousi viidenneksi käyttäen myös 12 minuuttia, kuten Railakin oli käyttänyt. Kärkipään muutkin tytöt menivät samaa vauhtia.
Kolmos rastilla suomen joukkueesta neljäntenä ollut Ritva Pihlaja teki mutkia matkalla ja käytti 18 minuuttia. Suomen Ebba Filund juoksi loistavasti tämän neljännen välin 10 minuutissa ja nousi Ritvan ohi suomalaisten listasssa neljänneksi. Häntä rasitti se ensimmäisen rastin pummi, joten hänen aikansa oli jo tunti ja neljä minuuttia. Ruotsin etumatka kasvoi jo joukkueajoissa 27 minuuttiin.

Annu Carlssonin jalka nousi rivakasti loppuun saakka ja hän voitti kilpailun ajalla 1.16,47. siri Lundqvist oli toinen 1.20.58. Suomen Eila Hanelius tuli lopun hyvin ja se riitti kolmanteen sijaan, vaikka kärki kaksikolle hän ajallaan 1.30.17 jäi reilusti.
Raija Sinkkilä oli viides ja Eeva Aspi kuudes ajat päälle 1.38. Ebba Frilund yhdeksäs ajalla 1.44, joten Suomen tytöt taipuivat ruotsalaisten vauhdin ja taidon edessä. Tappiota tuli yli 43 minuttia joukkuekilpailussa.

Kolmas maaottelu oli nuorten miesten välinen ja siinä oli samoin kuusi miehiset joukkueet, joista neljä nopeinta aikaa maat kohti laskettiin mukaan maan joukkueaikaan.
yksösrastille nopeiden juoksi Ruotsin Gösta Lundqvist 18 minuutissa. Suomen Rolf Koskinen oli toinen 19 minuutin ajalla ja Björn Ekblom kolmas 20 minuuttia. Suomen Knut Lindberg eksyi heti totaalisesti ja rämpi rastille kellojen näyttäessä 54 minuuttia. Hän oli sössinyt kilpailun heti ykkösrastilla. Ruotsilla oli jo joukkuekilpailussa 9 minuutin johto.

Toisella rastilla ruotsalaiset Gösta Lundqvist ja Björn Ekblom otti kaksoisjohdon 32 minuutin ajalla. Meidän Rolf Koskinen oli tuntumassa minuutin päässä. Neljäntenä oli Arne Gustafsson Ruotsista 36 minuutin ajalla. Porukassa tyhmyys tiivistyy. Kolmen nuorukaisen ryhmä harhaili yli 45 minuuttia tätä rastia etsiessään. He olivat Ruotsin Rune Bengtsson, Suomen Erkki Martikainen ja Reijo Kivistö. Neljä kahdestatoista oli tehnyt jo megapummin ja vasta kaksi rastia oli käyty. Ruotsi oli ratkaisut joukkuekilpailun, sen johto oli 41 minuuttia.

Kolmos rasti ei ollut kaukana. Nopeimmat menivät sinne kolmessa minuutissa ja hitaammatkin pääsivät viidessä. Suomen Matti Rantalalta kesti 17 minuuttia rastin löytämiseen ja ruotsalaiset kasvattivat joukkuekilpailujohtonsa 51 minuuttiin.

Nelosrastille oli pitkämatka ja kilpailua johtava Björn Ekblom käytti 25 minuuttia tälle välille. Hänen aikansa oli nyt 60 minuuttia. Gösta Lundqvist kulki samaa vauhtia ja oli toinen 62 minuutin ajalla. Rolf Koskinen käyti 26 minuuttia ja oli kolmas 63 minuutin ajalla. Kolme ruotsalaista oli seuraavilla sijoilla ja vasta seitsemäntenä oli toiseksi paras suomalainen Jorma Vilenius 78 minuutin ajalla. Matti Rantala oli kahdeksas 94 minuutin ajalla ja yhdeksäntenä oli Knut Linberg 97 minuutin ajalla. Loppujen aika oli jo yli kaksi tuntia. Ruotsin johto oli jo joukkuekilpailussa 73 minuuttia.

Kilpailu jatkui samaa rataa loppuun asti ja Rolf Koskisen kolmas sija oli nuorten maaottelun ainoa lohtu. Sijoitukset eivät radan loppupuolella muuttuneet. Erot vain kasvoivat ja murkaavasti Ruotsin nuoret jyräsivät meidät.
Joukkuetappio oli peräti tunti 44 minuuttia. Rolf Koskisen aika oli 1.32, joten ruotsalaiset olisivat voineet antaa tasoitusta Koskisen ajan verran ja voittaneet sittenkin. Ilmeisesti ruotsalaisnen metsä oli liian outoa ja varmasti karttakin tuotti nuorille vaikeuksia suunnistaa.

Lauantaina yleisurheiltiin Vammalassa. Turun Toverien Pentti Rekola voitti 400 metriä 48,5. Saksan Friedel Stracke toinen 49,8 sekuntia. Saksan Buman voitti 1500 metriä 3.55,2. Poein Pyeinnön Veikko Hoffren voittotulos moukarissa oli 54,53 metriä. Reino Suuripää Tampereen Poliisi-Urheilijoista heitti toiseksi tasan 51 metrin tuloksella.
Viikonloppuna iski halla moniin paikkoihin Suomessa. Pakkasta oli sunnuntainvastaisena yönä, jopa 4 – 6 astetta. Onneksi kevät oli myöhässä ja useissa paikoissa pellot olivat vielä oraita vailla. Monin paikoin perunanlehdet mustuivat ja samoin kävi kurkkujen ja muiden puutarhakasvien. Mustikkasato näyttää tältä kesältä ollevan mennyttä, koska mustikka oli juuri kukkimassa ja kukat tuhoutuivat täysin. Apilakin arkana kasvina kärsi pakkasesta.
Päivälämpötilatkaan eivät olleet kovin korkeat, joten täyteen vauhtiin pyörähtänyt yleisurheilukausi otti myös takapakkia kolkon sään takia.