Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Keskiviikkona 11. kesäkuuta 1958

Lisätty 21.01.2016

Olympiastadionilla käytiin hienot kilpailut. Katsojia paikalla yli kuusituhatta. Eeles Landrsöm hyppäsi uuden Suomen ennätyksen seipäässä 453 senttiä. Puolan Tadeuz Kazimierski teki 800 metrin olympiastadionin ennätyksen 1.48,1 ja kukisti niukasti Ruotsin ylpeyden Dan Waernin. Suomalaisista ei ollut vastusta tälle kaksikolle ja Olavi Salsola hölkkäsi maaliin muiden takana.

Keihään heitossa Januz Sidlo paiskasi yli 80 metriä ja otti nimiinsä Stadionin ennätyksen. Samalla kukistui olympiavoittaja Egil Danielsen. Suomalaisista paras oli Erkki Ahvenniemi. Ranskalainen Alain Mimoun jätettiin 5000 metrin juoksussa viidenneksi. Jorma Kakko ei vetohommia tehnyt ja vaikka hän voitti niin yleisö ei miehestä tykännyt.

Vuoksenniskan urheilukentällä järjestettiin myös kilpailut, joita oli arki-illasta huolimatta katsomassa 700 päinen yleisö. Vanha maaotteluratsu Oiva Halmetoja oli pääsemässä vauhtiin ja voitti moukarin heittokilpailun tuloksella 55,44 metriä. 25 kilometrin ratajuoksussa oma poika Antti Viskari piti muut takanaan ja ravasi voitokkaasti 75 kierrosta. Voittoaika oli 1.20.15,8

Hieno 5000 metrin juoksu nähtiin ja tiukan kaksinkamppailun voitti Hannu Posti.  Eila Ronkonen pukkasi naisten kuulaa sentin päähän Suomen ennätyksestä.

Fiskarsissa kilpailtiin myös ja siellä parasta antia oli Henrik Hellenin korkeushyppytulos 191 senttiä

 

Keskiviikkona 11. kesäkuuta 1958

Keskiviikkona oli erittäin vilkas yleisurheilupäivä tai oikeastaan ilta, sillä kilpailut olivat iltakilpailuja.

Olympiastadionilla olivat jo toiset kilpailut tälle kesälle, vaikka kesäkuun 11:s päivä oli vasta menossa.

Kilpailujen järjestäjinä olivat Helsingin Toverit ja Idrottsklubben -32. Ilma oli aivan tyyni, joten olosuhteet olivat aivan erilaiset, kuin viikko sitten. Kovin lämmintä ei ollut mikä oli ainoa minuus sään suhteen. Maksaneita katsojia oli 6413 henkilöä, joten järjestäjien ei tarvinnut tappiokseen tätä tehdä.

100 metrin juoksussa mentiin kotimaisin voimin, vaikka nämä olivat kansainväliset kilpailut. Tauno Lilja Lahden Samposta voitti ajalla 11,1 sekuntia ja Lasse Ketola Lohjan Louhesta toinen 11,2 sekuntia. Kolmanneksi juossut Lahden Ahkeran Osmo Huumonen sai myös ajaksi 11,2 sekuntia joten tasaisessa rintamassa miehet pääsuoraa kiitivät.

200 metrillä Lauttasaaren Pyrinnön Börje Strand voitti selvästi A-erän ajalla 22,2 sekuntia. Toiseksi nopeimman ajan juoksi B-erän voittaja Turun Toverien Jussi Rintamäki 22,5 sekuntia. A-erän toinen Myllykosken Kilpa-Veikkojen Aake Mäkelä kellotti ajan 22,8 sekuntia.

800 metrin juoksussa oli ulkomaalaisia mukana. Järjestäjät olivat A-erään laskeneet vain seitsemän miestä. Tämä järjestely osoittautui hyväksi. Sen ansiosta vältyttiin suuremmista ruuhkista ja tönimisiltä, mitkä ovat olleet tyypillisiä 800 metrin juoksussa.

Helsingin Kisa-Veikkojen Ensio Purje uhrautui jänikseksi ja veti ensimmäisen kierroksen aikaan 53,5 sekuntia. Nähtiin oikein jänisjuoksu. Puolan Tadeuz Kazimierski siirtyi johtoon kannoillaan Ruotsin Dan Waern. Suomen toivo Turun Urheiluliiton Olavi Salsola oli kolmantena. Takasuoralla Kaziemierski paineli sellaista vauhtia, että pääsi karkuun, Dan Waernin pyristelyistä huolimatta. Salsolan meno tukehtui jo ensimmäisen kierroksen vauhtiin ja mies oli kuin varjo entisestään. Muut suomalaiset puskivat ohitse ja Salsola jäi peränpitäjäksi.

Ruotsin Dan Waern kuroi kaarteessa puolalaisen etumatkaa kiinni ja kaarteen loputtua ja maalisuoran auettua oli ruotsalainen jo tuntumassa. Suomalaiskolmikko oli jäänyt jo liian kauaksi ja totesi tilanteen menetetyksi kahden ensimmäisen sijan suhteen. Salsola ei pysynyt edes suomalaisten kyydissä.

Maalisuoralla käytiin armoton rutistus. Puolalaisen etumatka kesti maaliin asti, ruotsalainen ei päässyt ohitse.

Kellot antoivat Kazimierskille ajaksi 1.48,1. Uusi Helsingin Olympiastadionin ennätys oli syntynyt. Puolalainen oli rikkonut olympiastadionin vanhimman ennätyksen, joka oli vuodelta 1937. Vanha ennätys oli Saksalaisen Paul Schmidtin nimissä ja aika oli 1.48,2. Ennätys parani yhdellä kymmenyksellä.  Tadeuz Kazimierski teki myös oman henkilökohtaisen ennätyksen ja hän jäi Puolan ennätyksestä, vain 2 kymmenystä. Mies nosti osakkeitaan Ruotsin syksyisiä Euroopan mestaruuskilpailuja ajatellen.

Hienosti juoksi myös Ruotsin Ylpeys Dan Waern, hän jäi samat 2 kymmenystä omasta ja Ruotsin ennätyksestä, minkä hävisi puolalaiselle. Syksyllä tilanne voi olla toinen, sillä ruotsalaisella on EM-kilpailuissa kotikenttäetu ja se voi siivittää miehen, vaikka mihin.

 

Reino Nieminen Helsingin Kisa-Veikoista voitti suomalaisten keskinäisen kilpailun ja sijoittui kolmanneksi ajalla 1.52,0. Pertti Eräkare Helsingin Kisa-Veikot joutui tiukoille Kenttäurheilijoiden Erkki Hopeasaaren kanssa. Hieman oli Pertti parempi ja ajat olivat 1.52,9 ja 1.53,0. Olavi Salsola katseli suomalaisten kiriä kaukana takana. Mies saapui nöyryytettynä maaliin ajassa 1.59,1.

Mainittakoon, että Suomen ennätys on Olavi Salsolan ja Olavi Vuorisalon nimissä. Salsola juoksi vuonna 1956 ennätyksen 1.48,3 ja vuotta myöhemmin Vuorisalo sitä sitten sivusi.

 

Salsolan olisi pitänyt parannella omaa ja Suomen ennätystä jos olisi aikonut kärkikaksikkoon tänään päästä. Mutta siihen eivät voimat riittäneet.

 

Keihään heittoon oli saatu mukaan parhaat suomalaisvoimat ja mukana oli myös Norjan Egil Danielsen ja Puolan Januz Sidlo.

Toivo Hyytiäisen keihäskaari ei paljon lupaillut. Kilpailu oli vasta alussa, joten odoteltiin parempaa. Parempaa saatiin ja saatiinkin melkoinen paukku, kun Sidlo räväytti keihään taivaalle ja keihäs lensi hurjan kaaren. 81,22 metriä saivat mittamiehet heitolle pituutta. Se oli semmoinen heitto, että monelta kilpakumppanilta meni jauhot suuhun.

Egil Danilsen heitti myös hienon heiton 77,14, joten paremmin häneltä keihäs lensi, kuin viikko sitten tällä samalla areenalla. Suomalaiset heittelivät hieman päälle seitsenkymppisiä, joten hyviä kaaria nähtiin. Erkki Ahvenniemi, joka on tämän hetken kuumin keihäsnimemme, heitti ensimmäisellään 73,54 metriä.

Toisella kierroksella Sidlon keihäs kaarsi jälleen pitkälle. 78,46 metriä. Se oli kilpailun toiseksi pisin heitto tähän mennessä. Egil Danielsen kaari oli 74,39 metriä ja Ahvenniemi astui heittonsa yli. Toinen kierros ei siten paljon antanut. Sidlon ensimmäinen heitto todella oli kovaa luokkaa. Se oli myös stadionin uusi ennätys.

Kolmas kierros toi ainakin pettymyksiä ja osoitti kilpailun kovuutta. Pettynyt oli ainakin Toivo Hyytiäinen joka ei saanut tulosta ollenkaan kolmelta ensimmäiseltä kierrokselta ja joutui laulukuoroon, koska kilpailijoita oli yli kuusi.

Kilpailun kärki ei muuttunut. Sidlo astui yli ja Danielsen jätti kokonaan heittämättä. Ahvenniemen heitto oli vain 69,95 metriä. Turun Toverien Veikko Laine oli heittänyt 70,21 metriä parhaimmallaan ja se riitti kolmannen kierroksen jälkeen vasta seitsemänteen sijaan ja mies joutui myös ulos loppukierroksilta, jonne pääsi vain kuusi parasta.

Saman Kohtalon koki myös 11 vuotta suomen keihäshuipulla ollut Helsingin Poliisi-Voimailijoiden Pauli Vesterinen. Kahdeksas sija tuli 70,14 metrin heitolla. Olipa tasoltaan kova kilpailu, kun kahdeksan miestä heitti yli 70 metriä.

Kuusi parasta jatkoit kolmelle viimeiselle kierrokselle ja yleisö odotti kilpailun huipennusta.

Sidlon neljäs heitto kantoi vain 72,86 metriä ja Danielsen jätti edelleen heittämättä. Keräsikö mies voimia laatakseen sitten hirmu kaaren vai mistä oli kysymys. Ahvenniemi oli myös varjojen mailla ja tulos oli vain 69,19 metriä.

Viidennen kierroksen mies oli Erkki Ahvenniemi, joka täräytti 76,03 ja varmisteli kolmatta sijaansa. Muuta ei sitten tapahtunutkaan, Sidlo astui yli ja Danielsen jätti kaiken viimeisen varaan.

Sidlon viimeinenkin oli yliastuttu. Danielsen ei heittänyt viimeistäkään, joten mies kärsi toisen tappionsa peräkkäin.

Hurja oli tahti miehellä ollut näiden kahdeksan päivän aikana. Peräti viisi kilpailua, joista hän oli voittanut kolme ja kaksi kakkossijaa. Ei ihmekään, jos tässä kilpailussa heittojen määrä jäi vain kahteen. Kaikissa kilpailuissa mies oli heittänyt vähintään 75 metriä, joten tässä oli yksi maailman parhaista keihään heittäjistä.

Huono mies ei ollut Janusz Sidlokaan. Komea oli voitto ja pitkä kaari tältä entiseltä maailmanennätysmieheltä. Sidlo sai varmasti itseluottamusta, jota hän tulisi tarvitsemaan Euroopan mestaruuskilpailuissa. Sidlon ennätys oli 83,66 ja hän oli ottanut tuolla heitolla itselleen maailman ennätyksen Soini Nikkiseltä. Sidlon ennätyksen puolestaan oli rikkonut Egil Danielsen Melbournen olympialaisissa, joten tässä kilpailussa oli mukana kolme miestä, jotka ovat tehneet maailman ennätyksen.

Erkki Ahvenniemi heitti vielä viimeisellään 73,97 metriä, joten hänen kolme pisintä heittoaan olisi riittänyt viemään miehen kolmannelle sijalle. Erkki oli heittänyt kolme kilpailua neljän päivän sisällä ja kaikissa niissä oli keihäs lentänyt vähintään 76 metriä.

Soini Nikkinen heitti kesän parhaansa 72,25 metriä ja se riitti tässä kovassa seurassa neljänteen sijaan. Erkki Guseff Turun Pyrkivästä oli pettymys. Hän heitti tuloksellisesti kesän huonoimman kilpailun. Samoin se oli myös sijoituksellisesti. Tulos 71,94 metriä ja sijoitus oli viides. Kuudes oli Niilo Sillanpää Tampereen Pyrinnöstä 71,88 metriä. Siinä sitä oli kerrassaan keihäskilpailua.

 

Mainittakoon vielä, että tämä Puolan Janusz Sidlo otti Melbournen olympialaisissa hopeaa Danielsenin takana. Sidolla oli kalavelkoja maksettavana. Tämä Helsingin voitto ei olympialaisten tappiota korvannut. Euroopan mestaruuskilpailuissa Sidlo voisi pienentää velkataakkaansa Danielsenin suhteen. Etenkin jos hän voittaisi Euroopan mestaruuden uudella maailmanennätyksellä, kuten Danielsen oli Olympialaisissa tehnyt. Tosin Danielsenin ennätys on yksi maailman kovimmista ennätyksistä, sillä se on 85,71 metriä ja Sidlo oli hävinnyt tuon kilpailun lähes kuudella metrillä.

Toivo Hyytiäinen pitää mainita myös, sillä vuoden 1952 Helsingin olympialaisissa hän oli pronssilla, joten tässä keihäskilpailussa oli mukana kolme olympiamitalistia.

Paikalla oli myös toinen Helsingin olympialaisten sankareista. Hän oli Ranskan Alain Mimoun, joka oli jo sunnuntaina esiintynyt Porissa. Olympiastadionilla matkana oli 5000 metriä.

Ensimmäinen kilometri mentiin Rosenlewin Urheilijoiden Urho Juliinin vetäessä ja aika oli 2.48,2. Oltiin 1,2 sekuntia jäljessä Turun väliajoista. Tässä kilpailussa ei ollut saksalaisia mukana, joten Julin sai vetää toisenkin kilometrin. Se meni ajassa 2.52,2. Tämä kilometri meni 2,2 sekuntia Turun juoksua hitaammin, joten kahden kilometrin jälkeen oltiin jäljessä jo 3,4 sekuntia.

Kolmas kilometri mentiin myös lähes täysin Julinin vetämänä.  Tapani Kurki Porvoon Urheilijoista yritti välillä myös vetää, joten aivan täysin vauhti ei ollut Julinin varassa. Kolmas kilometri mentiin ajassa 2.56,0. Turussa tämäkin kilometri oli 1,5 sekuntia nopeampi, joten kolmen kilometrin jälkeen oltiin jo 4,9 sekuntia jäljessä.

Neljäs kilometri ei tuonut muutosta asiaan, joten Juliin oli edelleen työjuhtana ja kilometrin juokseminen kesti 2.53,6. Kokonaisajassa oltiin kuusi sekuntia jäljessä, kun viimeinen kilometri alkoi.

Selvää oli, että tällä vauhdilla ei ollut puhettakaan 14 minuutin alituksesta ja kauden kärkiaikakin olisi todella kovan työn takana.

Lahden Urheilijoiden Jorma Kakko ei pahemmin ollut vetohommia tehnyt. Loppukiri mieheltä irtosi herkästi ja muiden oli jäätävä. Kakon voittoaika oli 14.12,0. Juliinin kauden kärkiajasta jäätiin reilut 4 sekuntia. Kakon aika oli kesän kolmanneksi paras. Haminan Tarmon Reino Hankian kiri puri muihin ja hän oli toinen ajalla 14.13,2. Matti Järvinen Lahden Urheilijoista oli kolmas 14.13,6.

Tapani Kurki kukisti kirissä ranskalaisvieraamme Alain Mimoun, aikojen ollessa 14.16,0 ja 14.16,4. Väsynyt työjuhta Juliin piti Helsingin Kisa-Veikkojen Ilmari Taipaleen takanaan ja otti kuudennen sijan ajalla 14.25,0. Taipale paranteli kesän parastaan 14.25,8 ajallaan. Kovat juoksut Turussa ja Kokkolassa painoivat selvästi Juliinin jaloissa ja siksi mies ei lopussa enää pysynyt kärjen tahdissa. Tämä kolmas kilpailu kuuden päivän sisällä oli liikaa.

 

Viikko sitten seiväskilpailu oli mennyt läskiksi sään takia. Tänään tilanne oli toinen ja kun tuulikaan ei haitannut, odotettiin tiukkaa kilpailua.

Hieno kilpailu tuli, kun 415 senttiä ylitti peräti neljä miestä. Yrjö Askolin Käpylän Kunnosta paransi ennätystään ja hän on nyt kautta-aikojen tilastossa 15 suomalainen mies, joka on ylittänyt 415 sentin korkeudella olevan riman.

Seuraava korkeus 420 oli Yrjölle liikaa. Kolme miestä jatkoi kilpailua. 425 meni myös kolmikolta ylitse ja seuraava korkeus oli 430. Eeles Landström jätti tämän korkeuden väliin ja sai lepoaikaa.

Matti Sutiselle Karkkilan Pojista 430 senttiä oli liikaa ja hänen tuloksekseen jäi 425 senttiä ja kolmas tila. Per-Olov Jonasson Idrottsklubben -32:sta meni yli ja jo toinen mies paransi henkilökohtaista ennätystään samassa kilpailussa. Samalla mies siirtyi kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi.

435 oli korkeus, josta Eeles Landrsömin oli päästävä ylitse, jotta voittaisi kilpailun. Eeles lähti ensimmäiseen hyppyynsä. Kiihdytti vauhtinsa ja löi seipään kuoppaan, ponnisti kohti pystyyn nousevaa seivästä. Mies heilautti jalkansa kohti taivasta ja päästyään riman päälle taittoi vartalonsa kiepsahtaen riman yli. Taiturimainen suoritus heti ensimmäisellä hypyllä ja voitto kilpailusta oli tullut.

Sillä Jonassonille tämä korkeus oli liikaa ja hän pudotti riman kolme kertaa.

Eeles jatkoi yksin kilpailua. Hän korotti riman 445, koska kilpailu oli ratkennut ja nyt tehtiin vain tulosta. Hyppy onnistui hyvin ja mies leiskautti yli tästäkin korkeudesta. Nyt rima nostettiin korkeuteen 453 senttiä. Se oli miehen oma ennätyskorkeus. Tänään oli ennätyksien päivä. Kolmas mies näissä seiväskilpailuissa paransi omaa ennätystään.

Tämä Eeles Landströmin ennätysparannus oli sikäli merkityksellinen, että mies paransi samalla myös Suomen ennätystä. Tämä oli Eeles Landsrömin 11:s Suomen ennätys. Mies paranteli myös asemiaan Euroopan mestaruuskilpailuja ajatellen. Eeles oli hallitseva Euroopan mestari vuodelta 1954. Mies oli paremmalla pelillä lyönyt pelätyn ruotsalaisen Ragnar Lundsrömin ja hypännyt uuden Suomen ennätyksen 440. Se oli silloin ollut Eeleksen neljäs Suomen ennätys.

 

3000 metrin esteet juostiin suomalaisvoimin. Maaliin päästiin aivan yhdeksän minuutin tuntumaan, voittajana Ilkka Auer 9.01,2. Sven Laine oli toinen 9.02,8 ja kolmas Pentti Karvonen 9.06.

Aitajuoksuissa 110 metriä voitti Raimo Koivu 15,0 ja 400 metriä Hannes Koskelainen 55,0

Siinä olivat tämän kilpailun anti. Kesä oli yleisurheilun suhteen alkanut loistavasti, jo toinen Suomen ennätys oli nähnyt päivänvalon.

Vuoksenniskan Urheilijoiden ja Ruokolahden Rajun kansalliset olivat myös keskiviikkona Vuoksenniskan urheilukentällä. Kilpailuissa tehtiin myös hyviä tuloksia. Katsojia oli paikalla yli 700. Sää oli erinomainen, mikä tänä kesänä oli ollut poikkeuksellista.

Oiva Halmetoja oli pääsemässä jälleen kuntoon ja nakkasi moukaria 55,44 metriä. Varkauden Pekka Salonen oli toinen 49,67. Korkeudessa Osmo Ahonen hyppäsi 196 jääden kahden sentin päähän tuoreesta ennätyksestään. Kuopion mies oli kunnossa. Toiseksi ponnisti Imatran Jyskeen Jaakko Mikkilä 187.

Osmo Ahonen osasi hypätä myös pituutta ja loikkasi 710 senttiä, joka riitti voittoon ja taakse jäi kova mies Lasse Koponen kahdella sentillä.

 Antti Viskari voitti 25 kilometrin juoksun ajalla 1.20.15,8. Eino Pulkkinen Rautjärven Urheilijoista saapui maaliin reilut kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin, kellottaen ajan 1.22.54,2. Ruokolahden oma poika Arvi Sikiö oli kolmas ajalla 1.25.23,6. Neljäs M Komulainen 1.26.04,2. Ikämiesten voittoon juoksi Matti Urpalainen 1.27,03

Radalla nähtiin myös hieno 5000 metrin juoksu. Kolme miestä ravasi rataa ympäri peräkanaa. Lappeenrannan Urheilumiesten Paavo Pystynen jäi kaksikolle selvästi loppurutistuksessa. Paavo kolmas ajalla 14.33,2. Vuoksen Urheilijoiden Hannu Posti ja Joensuun Katajan Matti Räty taistelivat maaliviivalle asti ja niin tasainen oli heidän taistonsa, että molemmat saivat saman ajan 14.29,6. Hannu Posti tuomittiin voittajaksi.

Etukäteen kovin mies oli Hannu Posti ja niukasti hän kilpailun voittikin. Postin ennätys oli lähes 18 sekuntia nopeampi ja tämmöisiä aikoja hän oli juossut jo vuonna 1955. Matti Räty teki oman ennätyksensä ja samoin Paavo Pystynen, joten tänä kesänä oli tehty jo hienoja kestävyysjuoksutuloksia. Suomalainen kestävyysjuoksu oli nousussa.

Ruokolahden Rajun Eila Ronkonen työnsi naisten kuulaa 13,01 metriä. Se on suomalaisten naisten toiseksi pisin kaari kautta aikojen. Se jää Suomen ennätyksestä vaivaisen sentin. Ennätys on Meeri Saaren nimissä vuodelta 1952.

Miesten kuulakilpailussa työnnettiin myös hyviä tuloksia. Yrjö Ijäs voitti tuloksella 15,41. Kyösti Harjunheimo toinen 15,25 ja kolmas Unto Bryggare 14,84. Naisten korkeudessa Lempi Pääkkönen pääsi 150 senttiä.

Fiskarsissa Fiskars IF:n kilpailuissa Henrik Hellen hyppäsi korkeutta 191 senttiä. Arvo Tuomi 187 ja Karjaan K Bilstedt 186 senttiä. Keihäässä P Kalliorinne heitti 67,20.

Urheilullisesti erinomainen keskiviikko oli eletty ja kesäkuun toinen viikko jatkoi kulkuaan.