Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sunnuntaina 1. kesäkuuta 1958

Lisätty 16.07.2015

Ensimmäinen varsinain yleisurheilupäivä oli vilkas. Pohjanmaalla kilpailtiin monen seuran toimesta. Lavian Kisa, Kurikan Ryhti ja Alahärmän Kisa järjestivät kukin kansalliset kilpailut. Kansallisia oli myös ympäri Suomea. Jyväskylän Veikot, Lohjan Louhi järjestivät myös kilpailut heti kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Kilpailuja oli myös Kaarinassa ja Lahdessa.

Utissa vihittiin käyttöön uusi urheilukenttä. Varkaudessa järjestettiin kansainväliset kilpailut. Sakasalaisryhmä antoi vastusta kotimaan miehille. Tampereella juostiin Sorsapuiston lenkki. Lenkillä oli pituutta 20 kilometriä. Ulkomaillakin urheiltiin ja Ranskassa tehtiin kova keihään heittotulos. 

Sunnuntaina 1. kesäkuuta 1958

Kesäkuussa aloitettiin varsinaisesti rata- ja kenttäkilpailut. Somasti kuukauden ensimmäinen päivä sattui sunnuntaiksi. Kansallisia kisoja käytiin heti yhdeksällä eri paikkakunnalla ja siihen päälle vielä piirikunnalliset kilpailut, joten urheilijoilla oli varaa valita missä aloittivat kilpailemisensa.
Lavian Kisan kansallisissa, Lavialla käytiin heti hurja keihäskilpailu. Mikä oli käydessä, kun oli kaunis ilma ja lämpöä 24 astetta. Kolme miestä sinkautti vapansa yli 75 metrin. Veikko Laineen tulos oli tosin tasan 75 metriä, jolla hän joutui tyytymään kolmanteen sijaan. Keppi lensi puolitoista metriä pitemmälle, kuin Nokialla, joten Veikko oli käynyt kaksi hienoa kilpailua, vaikka sijoitukset olivat vain kolmansia molemmissa.
Antti Seppälä Lavian Kisasta heitti 75,38 ollen toinen. Kotikenttäetu ei voittoon riittänyt. Kilpailun voitti nuori turkulainen Erkki Guseff, joka heti kauden aluksi sinkautti oman ennätyksensä 77,64.
Erkki oli jo kertaalleen tässä kilpailussa parantanut ennätystään heittämällä kolmannella kierroksella 74,99. Heti seuraavalla kierroksella tuli tämä hurja heitto, joka nosti miehen korkealle kaikkienaikojen keihästilastossa. Tietoa siitä ei ole, millä keihäillä tulokset tehtiin. Olisko Lavilla lennellyt paikkakunnan oma keihäsmalli, jota kutsuttiin Lavian leijaksi. Käsittääkseni se oli ontto puukeihäs. Lavialla lensi myös kiekko, Rosenlewin Urheilijoiden Urho Lamminen antoi limpulle 47,58 metrin pituisen ilmalennon. 20-vuotias Tampereen Pyrinnön Jarmo Kunnas pukkasi kuulaa 14,39 metriä. Kankaanpään Urheilijoiden Aulikki Lehmijoki voitti 200 metrin juoksun ajalla 27,1 sekuntia.

Kurikan Ryhdin kansallisissa kilpailuissa kovimmasta tuloksesta vastasi Tampereen Yrityksen Kalevi Tiikkaja hyppäämällä korkeutta 200 senttiä. Tulos tuli ylimääräisellä hypyllä varsinaisen kilpailutuloksen jäädessä 190 senttiin. Kurikassa tehtiin muitakin kovia tuloksia. Karijoen Tapparan Mikko Paananen heitti keihästä 73,61 metriä. Kurikan oma mies Heimo Ylinen hyppäsi pituutta 711 ja Jurvan Urheilijoiden nuori Aarre Asiala 702 senttiä. Aarre Nostaja myöskin Jurvan Urheilijoiden mies täräytti kunnollisen moukarikaaren 56,06 metriä.

Alahärmässä Kisan kilpailuissa Munsala IFK:n Äke Envik paiskasi kiekkoa 49,99 metriä. Mies voitti myös kuulantyönnön tuloksella 14,25 metriä. Viime vuoden keihäskomeetta Lappajärven Veikkojen Erkki Ahvenniemi sinkautti keihään 69,64 metrin päähän.
Jyväskylässä Veikkojen kansallisissa, Paavo Lammi heitti hieman Envikkiä pitemmälle saaden kiekon heitossa tuloksen 50,10 metriä.

Lohjan Louhen kilpailuissa Turun Toverien Pentti Rekola kiisi 200 metriä aikaan 21,8 sekuntiin. Toiseksi tullut Lohjan Louhen Lasse Ketola jäi selvästi saaden ajan 22,6. Riihimäen Kiskon Raimo Koivu juoksi aidat 15,1. Pituutta hyppäsi Janakkalan Janan Matti Koskinen 707 senttiä. Fiskarsin Työväen Urheilijoiden Arvo Tuomi hyppäsi korkeutta 195 senttiä. Se on miehen ennätystulos. Toiseksi kilpailussa hyppäsi Taalintehtaan Jäntevän 18-vuotias Henrik Hellen. Hän paransi myös ennätystään tulokseen 192 senttiä. Sää oli hieno Lohjallakin. Maksaneita katsojia oli yllättävän vähän, vain 715 henkilöä.

Paras kuulatuolos pukattiin Kilpailussa, jonka järjestivät Haukiputaan Heitto ja Koskelankylän Riento. Vetelin Urheilijoiden Alpo Nisulan pukkasi 15,79 metriä. Mies paransi ennätystään 43 senttiä. Entinen ennätys oli viime vuodelta. Miehellä on ikää vasta 19 vuotta.
Utissa vihittiin uusi urheilukenttä. Kentän vihki Kymeenlaakson piirin puheenjohtaja Urho Saariaho. Mies oli nuoruudessaan harrastanut monia urheilulajeja. Mutta paras laji oli seiväshyppy. Mies hyppäsi ”väärällä” tekniikalla ja ylitti riman selkä rimaan päin. Siitä huolimatta miehen ennätys oli 380 senttiä ja vuonna 1934 tuolla tuloksella mies otti Suomen mestaruuden.
Kilpailujen avausjuoksun suoritti kaksi miestä Kouvolan Urheilijoiden Ilmari Salminen ja Kymin Urheilijoiden Arvo Askola. Tuloksia miehet eivät tehneet. Heidän urheilu-uransa olivat jo päättyneet. Ilmari Salminen oli 55-vuotias ja Arvo Askola 48-vuotias. Tämän kaksikon suurista hetkistä oli kulunut jo lähes 22 vuotta. Berliinin Olympialaisten 10 000 metrin juoksussa olivat suomalaiset ottaneet kolmoisvoiton. Ensimmäinen ja olympiavoittaja oli Ilmari Salminen. Hopeaa sai Arvo Askola ja pronssille juoksi Volmari Iso-Hollo. Kaksi vuotta aikaisemmin Torinon Euroopan mestaruuskilpailuissa olivat Salminen ja Askola ottaneet kaksoisvoiton. Vuonna 1938 Salminen oli uusinut Euroopan mestaruutensa. Hän oli hallinut kolmissa perättäisissä arvokisoissa 10 000 metrin juoksua.

Uusi vihitty kenttä oli pehmeä, kuten uudet kentät yleensä olivat, kun niitä ei vielä oltu ravattu koviksi. Siksi juoksutulokset eivät olleet pääsosassa. Kouvolalaisen poliisin
Unto Bryggaren kuula lensi sen sijaan uuteen Kymen piirin ennätykseen 15,27 metriä. Miehen entinen ennätys oli 15,10 metriä vuodelta 1957.

Kaarinassa juostiin 1500 metrin kilpailu, jossa iskivät yhteen Olavi Vuorisalo Naantalin Löylystä ja Tauno Kontio Turun Urheiluliitosta. Vuorisalon juoksut Tukholman katuviestissä ja maastojuoksun Suomen mestaruuskilpailuissa olivat saaneet, jotkut arvioimaan miehen olevan kesken kuntoisen. Vuorisalo voitti juoksun selvästi ajalla 3.53,1. Kontio oli toinen ajalla 3.58,8 ja kolmanneksi juoksi Urpo Vähäranta ajalla 4.04,2. Vähäranta oli myös Urheiluliiton miehiä ja jo alkoi olla kohta ikämies luokkaa. Ikää miehellä oli 32 vuotta, joten ikämiessarjat saivat vielä odottaa kolme vuotta.

Lahdessa vanha mestari Soini Nikkinen voitti keihäänheiton. Soini olisi päässyt jo ikämiehiin, sillä heinäkuussa mies täyttää 35 vuotta. Mies edustaa Lahden Kalevaa ja tulos oli vain 65,38 metriä, joten tuloskunto oli vielä kateissa.
Sadalla metrillä voitti Tauno Lilja Lahden Sammosta ajalla 10,8, toinen Pertti Saarnio HIFK 11,0 ja kolmas Erkki Mansikka Lahden Kaleva 11,1 sekuntia.

Karhulan Veikkojen kilpailuissa Jorma Valkama voitti pituuden tuloksella 718, joten sunnuntaina peräti neljä miestä ylitti seitsemän metriä pituudessa. Jorma on vaihtanut Elannon Iskusta Helsingin Kisa-Tovereihin. Jorma ei ollut mikään turha jätkä suomalaisen pituushypyn taivaalla Miehellä oli hallussa voimassa oleva Suomen ennätys 777 senttiä. Sen hän oli hypännyt Turussa vuonna 1956. Pituushypyn Suomen ennätyksiä ei joka vuosi tehty. Vuonna 1914 oli Hugo Lahtinen täräyttänyt tasan seitsemän metriä. Kuusi vuotta myöhemmin Mikkelin Eero Lehtonen oli parantanut ennätystä kaksi senttiä. Kaksi vuotta myöhemmin alkoi Vilho Tuuloksen valtakausi. Mies sivusi Lehtosen tulosta Tampereella ja sitten samana vuonna Pariisissa leiskautti peräti 715 senttiä.
Tämä ennätys kesti 10 vuotta, kunnes tuli Martti Tolamo ja hän kaunisteli SE-lukemat 731 senttiin. Vuosi myöhemmin mies Berliinissä loikkasi 751 senttiä. Tämä ennätys tuntuikin jäävän ikuiseksi, kunnes 12 vuotta myöhemmin tuli meidän Jorma Valkamamme ja hyppäsi 755 senttiä. Mutta samassa kilpailussa Wilhelm Porrassalmi hyppäsi 762 ja otti ennätyksen itselleen. Kaksi ja puoli kuukautta Porrassalmi ennätystään piti, kunnes Valkama teki legendaariset lukemat 777 senttiä.
Voitto Hellsten Turun Tovereista voitti 400 metriä ajalla 49,8 sekuntia. Myllykosken Kilpa-Veikkojen Aake Mäkelästä ei ollut haastajaksi, hän jäi selvästi tullen toiseksi ajalla 51,2 sekuntia. Pekka Vesaaja Lahden Urheilijoista oli kolmas ajalla 51,3 sekuntia. Legendaarin mies oli tämä Voitto Hellstenkin. Mies oli Melbournen olympialaisissa ottanut 400 metrin juoksussa olympia pronssia. Saman kilpailun välierissä mies juoksi voimassa olevan Suomen ennätyksen 46,1 sekuntia

3000 metrin kilpailun voitti Reino Hankia Haminan Tarmosta, 8.21,0 toinen Erkki Hopeasaari Kenttäurheilijat 8.23,4, kolmas Ilkka Auer Haminan Tarmo 8.24,0 ja neljäs Unto Matsson Kenttäurheilijat 8.28,2.
Hopesaari ei ollut pelkällä hopealla, hän otti myös kullan voittamalla 1500 metriä ajalla 4.00,4, joten rankka päivä Erkille. Erkin kunto oli kova, sillä kaksipäivää aikaisemmin perjantaina, oli hän Eläintarhassa voittanut 800 metrin juoksun ajalla 1.56,8.

Tampereella juostiin kymmenennen kerran Sorsapuiston lenkki. Antti Viskari voitti kolmennen kerran tämän 20 kilometrin kilpailun. Aika oli hieno 1.05.21. Paavo Pystynen Lappeenrannan Urheilu-miehistä hävisi yhdeksän sekuntia. Kolmas oli Paavo Kotila Vetelin Urheilijoista 1.06.53 ja hänen peesissä maaliin juoksi ikämiessarjan voittaja Ulf Lomperi Anjalan Liitosta.
Yleisen sarjan neljäs oli Teuvo Meskanen Helsingin Jyry.
ajalla 1.08.27.

Varkaudessa kilpailtiin Varkauden Tarmon ja Urheilijoiden yhdessä järjestämissä kansainvälisissä kisoissa. Kansainvälisyyttä kilpailuihin toivat saksalaiset, jotka olivat kovalla ryhmällä tulleet Suomeen kilpailukierrokselle. Suur-Savon piirin kovimmat nimet olivat saksalaisia vastassa ja muutama urheilija oli tullut piirin ulkopuolelta Varkauden kilpailuihin.
Saksalaiset määräsivät juoksulajeissa tahdin järjestään, kenttälajeissa suomalaiset saivat kilpailla keskenään. Horst Huber vei 200 metrin juoksun ajalla 22,8 sekuntia. Varkauden Urheilijoiden Lauri Koponen juoksi ajan 23,1 ja Pieksämäen Veikkojen Kauko Nevalainen kellotti 23,4 sekuntia.
3000 metrin juoksussa sooloili Hans Hüneke 8.28,6, Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jyrki Vanhanen ylitti maaliviivan toisena ajassa 8.45,2. Sisu-Veikkojen Erkki Puustinen jäi kolmanneksi ajalla 8.46,2.
KNMKYU:n Eero Salminen hyppäsi ylimääräisellä hypyllä korkeutta peräti 205 senttiä, vastaten kilpailujen kovimmasta tuloksesta. Varsinainen kilpailutulos oli tasan 200 senttiä. Toiseksi hyppäsi Osmo Ahonen Kuopion Poliisi Urheilijoista 193 ja kolmas oli Osmo Kokki Savonlinnan Riennosta 190 senttiä.
Oiva Halmetoja hallitsi moukarinheittoa saaden pisimmällään 54,89 metriä. Kuopion Poliisi Urheilijoiden Lauri Asikainen sai myös lekan lentämään yli 50 metriä. Tulos oli 51,28 metriä. Varkauden Urheilijoiden Kyösti Harjunheimo pukkasi kuulaa 15,03 metriä ja Varkauden Tarmon Vilho Jantunen hätyytteli keihäällä 70 metriä, jääden rajasta vain 43 senttiä.
Seiväshypyssä nähtiin hieno kilpailu, kolme miestä ylitti neljä metriä. Joensuun Katajan Pentti Miettiselle ja Varkauden Tarmon Teuvo Immoselle neljä metriä jäi myös tulokseksi. Teuvo sai toisen palkinnon paremmalla pelillä. Pekka Pitkänen Tarmosta ylitti vielä 410 senttiä ja hänelle voitto.
Suomalaiset ovat keihäskansaa ja sitä osoitti sunnuntain saldo, kun neljän miehen voimin rikottiin 70 metrin raja. Tarmon Jantunenkin oli aivan kintaalla. Naapurimaastamme Ruotsin Bengforsista kantautui hirmutulos, joka latisti meidän omahyväisyyttämme. Knut Fredrisson paranteli jälleen Ruotsin ennätystä. Uudet lukemat ovat 79,63 metriä.
Michel Macquet Ranskasta heitti vielä paremmin sinkauttaen keihäänsä 80,42 metrin päähän Pariisin ja Kölnin välisessä kaupunkiottelussa. Tulos uupuu vain 18 senttiä Ranskan ennätyksestä, joka myös on Macquetin nimissä.
Antoisa kesäkuun ensimmäinen päivä oli takana ja huomenna alkaisi taas arki ja maanantai.