Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sunnuntaina 8. kesäkuuta 1958

Lisätty 21.08.2015

Vaasassa juostiin kovavauhtinen maratonjuoksu. Erkki Ahvenniemi sinkautti keihästä pitkälle. Kokkolassa Urho Juliin ravasi 10 kilometriä kelpovauhtia. Porissa olivat kansainväliset kilpailut, jossa oli tähtinä Alain Mimoun Ranskasta ja Erik Danielsen Norjasta. Suunnistajat kävivät neljän kansalliset kilpailunsa ja Ruotsissa alkaoivat jalkapallon Maailman mestaruuskilpailut.

Sunnuntaina 8. kesäkuuta 1958

Sunnuntaina 8. kesäkuuta oli peräti 17 kansallista kilpailua ja yksi kansainvälinen kilpailu. Urheilijoilla oli vara valita, missä kilpailla.
Vaasan Kiiston järjestämissä kilpailuissa juostiin maraton ensimmäistä kertaa tänä kesänä ja hienosti juostiinkin. Yhdeksän miestä lähti matkaan. Vetelin Urheilijoiden Paavo Kotila osoitti juoksullaan olevansa erittäin kovassa kunnossa. Hän kukisti Lappeenrannan Urheilu-miesten Paavo Pystysen tiukan taistelun jälkeen. Paavo taipui puolella minuutilla. Kotilan voittoaika oli hieno 2.22.34,0 ja samoin hyvä oli Paavo Pystynen aika 2.23.11,4.
Kotila on juossut 1956 Suomen kaikkienaikojen nopeimman maraton ajan 2.18.04,8 vuonna 1956 Pieksämäellä. Pystynen juoksi Vaasassa oman ennätyksensä ja samalla nousi Suomen kaikkienaikojen listalla kuudenneksi. Edellä Kotilan lisäksi olivat: Eino Oksanen Helsingin Poliisi-Voimailijat, Veikko Karvonen Turun Urheiluliitto, Eino Pulkkinen Rautjärven Urheilijat ja Olavi Manninen Jyväskylän Tovereista.
Kolmanneksi juoksi Niilo Joensuu Oulun Pyrinnöstä 2.27.14,4 tehden myös oman ennätyksensä. ja nousten kaikkienaikojen listan yhdeksänneksi. Pystysen ja Joensuun välissä listalla on Antti Viskari Vuoksen Urheilijat ja Erkki Puolakka Äänekosken Urheilijoista.
Neljänneksi juoksi Olavi Ylämäki Petäjäveden Petäjäisistä ajalla 2.31.55,6. Viides oli Erkki Viikala Lappeenrannan Urheilumiehet 2.32.32,4.

Kovaa Juoksi kaksi ikämiestä. Ikämiesten sarjan eli yli 35 vuotiaiden kilpailun voitti Eino Auvinen Helsingin Poliisi-Voimailijoista. ajalla 2.26.01,1. Hän olikin kilpailun kolmanneksi nopein juoksija. Tämä on kaikkienaikojen nopein suomalaisen ikämiehen juoksema aika eli Suomen ennätys yli 35 vuotiaiden sarjassa. Samalla Auvinen sotki myös kaikkienaikojen tilastoa mennen yhdeksänneksi, joten Joensuun sijoitus oli kymmenes. Toiseksi juoksi Säynätsalon Riennon Onni Hokkanen 2.28,03,4. Hänkin juoksi oman ennätyksensä, joten kova oli taso ikämiehissäkin. Onni sai syntymäpäivälahjan kaksi päivää etuajassa. 10.6.1958 mies täytti 37 vuotta.
Maratonin lisäksi käytiin kenttäkilpailuja Vaasan Hietalahden urheilukentällä. Tuulinen sää hieman haittasi. Muuten keli oli aivan kelvollinen.
Lappajärven Veikkojen Erkki Ahvenniemi keihäässä osoitti olevansa paljon paremmassa kunnossa, mitä kevään ensimmäiset kilpailut olivat näyttäneet. Ensimmäinen heitto ei vielä paljoa lupaillut sillä se oli alle 67 metriä. Toinen oli yliastuttu, joten siitäkään ei mitään selvää saanut. Kolmas heitto onnistui ja keihäs liisi peräti 78,73 metriä. Mies heitti lähes oman ennätyksensä, vaivaiset 21 senttiä hän jäi viime vuonna Tukholmassa tehdystä tuloksesta. Samalla tuli heitettyä kesän kärkitulos Suomessa.
Neljäs heitto kantoi 75,78. Viides heitto osoitti, ettei kolmas heitto ollut onnenkantamoinen, 78,69 metriä, vain yhdeksän senttiä kolmatta heittoa lyhyempi. Kuudes meni yliyrittämiseksi ja se oli yliastuttu. Ahvenniemi on Suomen kaikkienaikojen listalla neljäntenä.
Toiseksi kilpailussa heitti seurakaveri Rauno Luoma 66,03 metriä, joten ei Erkillä kunnon vastusta tässä kilpailussa ollut ja voittomarkinaali oli komea 12 metriä 70 senttiä. Kurikan Ryhdin Pentti Saranpää oli kolmas 63,93 metrin heitolla. Saranpään vaisuus oli yllätys, sillä mies kuului 70 kerhoon. Vuosi sitten mies oli heittänyt Kurikassa ennätyksensä 71,22 metriä. Tuosta tuloksesta mies jäi reilut seitsemän metriä. Ikä miehellä oli 30 vuotta. Iän puolesta ei estettä ollut pidemmille kaarille.

Kiekossa Åke Envik Munsala IFK täräytti yli 50 metriä. Tulos oli 50,32 metriä. Vuoden vanhasta ennätyksestään mies jäi tasan kaksi metriä. Vaasan Vasaman Reino Lammen limppu lensi 47,71 metriä, sillä irtosi kilpailussa toinen sija.
Kurikan Ryhdin Heimo Ylinen loiskautti pituutta 717 senttiä. Hänenkin ennätys on vuoden takaa ja se on 723 senttiä. Jaakko Heikkilä Vaasan Kiiston oma poika oli toinen tuloksella 692 senttiä. Hänen vajaat kaksi vuotta vanha ennätys oli porukan paras 729 senttiä. Aarre Asiala Jurvan Urheilijoista kolmas 681sentin hypyllä. Aarre nuoruudestaan huolimatta kuului myös seitsemän metrin miehiin. Aarrella oli ikää vasta 19 vuotta. Nuorukainen oli vuosi sitten 18 vuotiaana hypännyt tuloksen 723 senttiä.

Meidän piirissä, sen itä-laidalla Savonlinnassa käytiin Savonlinnan Riennon 50 -vuotuisjuhlakilpailu. Katsojia oli paikalle ilmaantunut noin 700 henkilöä. Eero Salmisen tekniikka oli kohdallaan ja tuloksena oli 203 senttiä, jolla tuli kilpailujen voitto ylivoimaisesti. Samalla tuli uusi kesän kärkitulos. Toinen oli Kuopion NMKY:n Urheilijoiden Osmo Ahonen tuloksella 198 senttiä. Saminen edustaa samaa seuraa, joten Kuopion namikalle tuli kaksoisvoitto. Järjestävän seuran mies Osmo Kokki pääsi 185 ja oli sillä tuloksella kolmas. Mikkelin Kilpa-Veikkojen Risto Häyrysen tulos oli 180 senttiä ja sijoitus oli neljäs.
Pituudessa Warkauden Urheilijoiden Lauri Koponen leiskautti 721 senttiä tehden toisen kesän kärkituloksen. Yleisö sai rahoilleen vastinetta. Tänä vuonna 32 vuotta täyttävä mies on edelleen loistokunnossa. Kalliosuon Sisun kasvatti on nyt kaksi vuotta edustanut Warkauden Urheilijoita.
Korkeushyppääjä Osmo Ahonen oli mukana myös pituuskilpailussa ja hyvin hyppy toimi myös pituussuuntaan. Mies leiskautti parhaimmallaan tasan seitsemän metriä. Pituudessa tehtiin yksi Suur – Savon piirin ennätys Savonlinnan Riennon oma poika Asko Ruuskanen hyppäsi 672 senttiä, joka on 20 vuotiaiden uusi Suur- Savon piiriennätys.

Keihäässä Viljo Janhunen Varkauden Tarmosta heitti 70,57 meriä saaden ensimmäistä kertaa tänä vuonna 70 metrin rajan rikki. Kyösti Harjunheimo Warkauden Urheilijoista työnsi kuulaa 14,57 metriä, Matti Tynkkynen Punkaharjun Urheilijoista antoi yllättävän kovan vastuksen häviten vain kolmella sentillä. Miehen tulos oli 14,44 metriä.

Kokkolan Veikkojen kilpailuissa 10 000 metrin juoksun lähtöviivalle asettui Urho Julin. Aika ihmeellinen juttu, kun samana päivänä käytiin Porissa kansainväliset kilpailut, joissa yhtenä järjestäjänä on Rosenlewin Urheilijat. Se on Urhon oma seura. Miksi mies ei juossut omissa kilpailuissa, vaikka siellä oli myös hyvä 10 000 metrin juoksu? Kokkolassa kilpailusää oli kolea, mutta aurinkoinen.
Urho oli juossut Perjantaina kovan 5000 metriän kilpailun Turussa, joka varmasti pitäisi painaa jaloissa. Toisaalta mies tiesi olevansa kunnossa, koska oli tehnyt ennätyksensä perjantain kilpailussa. Urho Kokkolan oli kilpailussa omaa luokkaansa ja lähti jo hyvissä ajoin omille teilleen. Kilpailussa oli mukana myös seurakaveri Olavi Aaltonen ja Vetelin Urheilijoiden Jukka Koivumäki, jotka joutuivat kierroksella ohitetuiksi. Urhon voittoaika 29.41,8 on tämän vuoden nopein aika tällä matkalla Suomessa. Julin tavoitteli omaa ennätystään myös tällä matkalla, mutta aivan hänen rahkeensa ei yksinjuostuna riittänyt. 2,4 sekuntia hän jäi vuonna 1957 Helsingissä juostusta ajasta 29.39,4.
Urho on Suomen kaikkienaikojen listalla kolmantena, edellään Ilmari Taipale 29.38,4 (1955) ja Viljo Heino 29.27,2 (1949). Viljo Heinon Suomen ennätys täyttää tänä vuonna 1.syyskuuta jo yhdeksän vuotta, jos kukaan ei sitä riko. Tuloksellisesti 10 000 metrin juoksussa on Suomessa poljettu paikoillaan. Heino Juoksi tuona syyskuun ensimmäisenä päivänä Kouvolassa maailman ennätyksen, ja toi maailman ennätyksen jälleen Suomeen vajaan kolmen kuukauden poissaolon jälkeen. Emil Zatopek oli 11.6.1949 katkaissut sen lähes 28 vuotisen suomalaisten putken, jonka oli aloittanut itse Paavo Nurmi.
Paavo Nurmi oli 22.6.1921 juossut Tukholmassa 10 000 metrin maailmanennätyksen 30.40,2 ja siitä lähtien Maailman ennätys oli ollut suomalaisten hallussa yhtäjaksoisesti tuohon Ostravan päivään saakka.
Nykyinen maailmanennätys on Vladimir Kutsin nimissä vuodelta 1956 ja se on lähes 57 sekuntia parempi Suomen ennätystä. Se tietää yli kahden sekunnin parannusta kierrosta kohti, joten olemme jääneet kauaksi jälkeen maailman kärkivauhdista.
Toiseksi juoksi Kokkolan kilpailuissa Viljo Heinäaho 30.25,4 Kaipolan Vireestä. Viljo teki ennätyksensä, parantaen viidellä sekunnilla vuoden takaista aikaansa. Olavi Aaltonen oli kolmas 31.20,0 ja Jukka Koivumäki neljäs 31.35,8.
200 metrillä Turun Tovereiden Pentti Rekola osoitti olevansa nopeassa kunnossa. Voittoaika 21,9 sekuntia, Wilhelm Porrasalmi hävisi puoli sekuntia.
400 metrin juoksussa ei Voitto Helsten saanut vastusta, Pulskassa kunnossa oleva mies on laihduttanut itseään kilpailukuntoon. Tuloskset eivät vielä ainakaan näy ajoissa. Voittoaika oli 50,5 sekuntia. Silti toiseksi tullut Nivalan mies hävisi sekunnin.
Tänään ei ollut Wilhelm Porrassalmen päivä, vaikka hän voitti pituuden. Tulos jäi alle seitsemän metrin, 695 senttiä lensi pisin hyppy.
1500 metrin juoksussa Kaipolan miehet juhlivat kaksoisvoittoa. Matti Huttunen voitti ajalla 4.00,6 ja Sakari Peltoniemi oli toinen 4.01,0. Kuulassa Alpo Nisula Vetelin Urheilijoista räväytti 15,83 metriä, joka on uusi piirin ennätys ja tietysti myös miehen oma ennätys.
Alpo Nisula ehti vielä Kokkolasta Raaheen ja Raahen piirikunnallisissa kisoissa mies räväytti ensimmäistä kertaa kuulansa yli 16 metrin kalkkiviivan. Tulos oli 16,03 metriä ja miehestä tuli yhdeksäs suomalainen 16 metrin kuulantyöntäjä.

Porin kansainvälisissä yleisurheilukilpailuissa oli kolme järjestävää seuraa: Porin Tarmo, Porin Pyrintö ja Rosenlewin Urheilijat -38. Maksaneita katsojia oli paikalla 4000 henkilöä. Sää oli erinoimainen, joten sen puolesta ei ollut valittamista ja tulostasokin nousi muutamissa lajissa hyväksi. Tapahtuma liittyi Porin kaupungin 400 vuotis juhlallisuuksiin.
Päivän pääkilpailuna oli 10 000 metrin juoksu. Mukana oli kansainvälistä väriä Ranskasta. Lontoon ja Helsingin olympialaisten 10 000 metrin juoksun olympiahopeamies Alan Mimoun. Helsingissä Mimoun oli ottanut hopeaa myös 5000 metrin juoksussa. Tuhannet suomalaiset olivat kuusi vuotta sitten nähneet pienen ranskalaisen urhean mutta toivottoman taistelun ihmisveturi Emil Zatopekkiä vastaan.
Tänään häntä vastassa olivat Kaipolan Vireen Erkki Rantala Ja Aarne Ahlblom, sekä Rosenlewin Urheilijoiden Reino Karvonen.
Lähdössä Alan Miumoun siirtyi johtoon ja ensimmäiset 800 metriä mentiin ajassa 2.19, joka lupasi hyvää, sillä se oli 29 minuutin vauhtia. Ensimmäinen tonni mentiin ajassa 2.55, vauhti oli rauhoittunut 29.10 paikkeille. Toinen tonni juostiin 3.02, joten vauhti oli pudonnut edelleen. Kolmas tonni mentiin vielä vieraskoreasti Mimoun vetämänä. Vauhti vain hidastui, sillä tähän tonniin käytettiin jo 3.04.
Aarne Ahlbom siirtyi johtoon, mutta vauhti ei siitä parantunut, päinvastoin neljäs tonni vei 3.07 ja oli kilpailun hitain tähän mennessä. Viides kilometri mentiin lähes yhtä hitaasti 3.06. Viiden kilometrin väliaika oli 15.14, joten Paavo Nurmikin paineli kovempaa jo reilut 30 vuotta sitten.
Kuudes kilometrin meni aikaan 2.59. Vauhti oli selvästi pirteämpää. Seitsemäs kilometri oli taas hitaampaa, aika 3.04. Kahdeksas samoin aika oli 3.05. Yhdeksäs kilometri suorastaan levättiin ja aikaa siihen kului 3.18

Alain Mimoun siirtyi johtoon ja veti 600 metriä, kunnes rauhallisesti perässä juossut Erkki Rantala siirtyi johtoon ja hän kehitti sellaisen vauhdin, että viimeisellä kierroksella kukaan ei voinut hänelle mitään. Voittoaika 30.27,0, viimeisen kilometrin aika oli 2,52 Rantalan osalta, hyvän viimeisen kierroksen ansiosta.
Toisesta sijasta käytiin tiukka taistelu Mimoun ja Ahlbomin välillä. Etukaarteessa Ahlbom johti jo kolmella metrillä, kun mentiin viimeistä kierrosta. Takasuoralla Minoun kiri raon kiinni ja takakaarteen alkaessa siirtyi ohitse. Kaarre juostiin tässä järjestyksessä. Loppusuoralla Ahlbom pystyi kuitenkin vielä ohittamaan Mimoun ja ottamaan toisen sijan ajalla 30.30,6. Ranskalaisen aika oli 4 kymmenystä heikompi. Järjestävän seuran Reino Karvosen aika oli 30.57,4

Norjan Egil Danielsenin Suomen reissu oli nyt edennyt Poriin. Keskiviikkona hän kilpaili Helsingissä, perjantaina Turussa ja sunnuntaina Porissa. Viidessä päivässä kolme kilpailua oli hänen Suomen kiertueensa aikataulu tähän mennessä.
Helsingissä ja Turussa oli tullut voitto. Voittokulku jatkui myös Porissa. Kolmannella kierroksella norjalainen heitti 75,94 metriä ja se riitti muille. Norjalainen oli kuitenkin vaikeuksissa, sillä loput heitot eivät kantaneet yli 70 metria ja ensimäisen ja toisen kierroksen heitotkin olivat pari metriä päälle 70 metriä.
Erkki Guseff oli ollut jokaisessa kilpailussa Danielsenin pahin vastus ja niin hän oli myös täällä Porissakin. Erkki heitti enimmäisellä 74,83 ja johti kilpailua. Toisella kierroksellä hän paransi tulosta hieman heittämällä tasan 75 metriä. Tasaisia olivat olleet Erkin kilpailut. Kolme kilpailun pisimmät heitot olivat puolen metrin sisällä ja tämä Porissa heitetty 75 metrin oli miehen toiseksi paras heitto.
Kolmas mies keihäskilpailussa oli Karijoen Tapparan Mikko Paananen 72,05 metriä. Neljäs seitsemän kympin heittäjä oli Antti Seppälä Lavian Kisasta 70,29 metriä. Porin Pyrinnön Mikko Rosendahl oli päässyt tekijämiesten seuraan ja heitti oman ennätyksensä 69,70 metriä. Kauaksi ei jäänyt 70 metrin raja, joka oli keihäsmiehille todellisen heittomiehen raja. Rosendahl sai kovan päänahan, kun Olavi Kauhanen sai kepin lentämään vain 67,50 metriä ja jäi seitsemänneksi. Kahdeksas oli Länsi-Saksan G Keller.
200 metrin juoksun voitti Länsi-Saksan Heinz Dumke kovalla ajalla 21,5. Mies oli keskiviikkona voittanut olympiastadionilla 400 metriä ja perjantaina hän oli ollut samalla matkalla toinen Turun kilpailussa.
Toinenkin sija meni Länsi-Saksaan Stracken juostua 22,6. Rosenlewin Urheilijat-38 Seppo Halmala laittoi Stracken tiukilelle häviten vain yhden kymmenyksen.
800 metriä meni myös Länsi-Saksalaisten nimiin. Harald Mengler rutisti voiton ajalla 1.52,9. Miehellä oli ollut kaksi 1500 metrin kilpailua viikon sisään. Nyt tuli suomen kiertueella ensimmäinen voitto. Toinen oli Tampereen Yrityksen Aarne Tissari ajalla 1.53,6. Kolmas Länsi-Saksan Bumann ajalla 1.54,1.

Korkeudessa Kalevi Tiikkaja Tampereen Yrityksestä hyppäsi 193 ja voitti ylivoimaisesti. M Simola oli toinen 180 sentin tuloksella.
Moukarissa Porin Pyrinnön Veikko Hoffren heitti 55,75. Sillä irtosi ylivoimainen voitto. Seurakaveri Mauri Lindroos jäi lähes viisi metriä tuloksella 50,79.
Jarmo Kunnas isännöi kuulassa. Tampereen Pyrinnön miehen voittotulos oli 14,70 metriä. Rauman Lukon Matti Kivitie oli toinen 14,19 metriä.
Naisten 100 metrin juoksussa Kankaanpään Urheilijoiden Aulikki Lehmijoki oli ylivoimainen 12,7sekunnin ajalla. Toiseksi juossut Tampereen Pyrinnön tyttö hävisi puoli sekuntia.

Kajaanin kansallisiin oli saatu etelästä tähtiurheilijoita, joilla saataisiin kerättyä katsojia katsomoon. Hyvin keräys oli onnistunut, sillä peräti 1200 ihmistä oli tullut seuraamaan kilpailuja. Se oli Kainuussa suuri katsojaluku. Päämatka oli 1500 metriä ja mukana oli Miehet Naantalin Löylystä, Kaipolan Vireestä ja Jyväskylän Kenttäurheilijoista, paikallisten lisäksi.
kolmikko oli kilpailussa omaa luokkaansa, Vieremän Koiton Timo Huttunen jäi 6 sekuntia kolmannesta sijasta. Reijo Höykinpuro Jyväskylän Kenttäurheilijoista taipui kolmanneksi aika 3.52,3. Kaipolan Vireen Olavi Salosen kiri puri hiukan paremmin ja Reijo kukistui rinnanmitalla, aika eroksi saatiin yksi kymmenys. Olavi Vuorisalo oli kaksikon edellä viisi metriä ja mies jatkoi voittosarjaansa, joka oli alkanut keskiviikkon Helsingissä ja jatkunut perjantaina Turussa. Viidessä päivässä mies oli tehnyt kolme voitokasta tonnivitosen juoksua.
Etelän kärkimiehet eivät painaneet parastaan, mikä oli hyvä asia ainakin yhdelle miehelle. Hän oli nuori 22-vuotias suomussalemelainen rajajääkäri, joka edusti Kainuun Ärjyä. Miehen nimi oli Niilo Kortelainen ja hän juoksi ajan 4.02,0. Se on uusi Kainuun piirin ennätys.
Edellinen ennätys oli 4.03,0 ja se oli Veikko Korhosen juoksema vuonna 1936. Saatiin tämä 22 vuotta vanha ennätys kukistettua. 22-vuotias mies kukisti 22 vuotta vanhan ennätyksen. Kajaanissa muu tulostaso ei noussut tonnivitosen veroiseksi.

Sama kolmikko kiisi vielä samana päivänä Iisalmeen kilpailemaan. Iisalmella sentään juoksumatkana oli vain 800 metriä. Olavi Vuorisalo voitti senkin. Neljä voittoa viikossa on hyvä saavutus, vaikka Iisalmessa ei hirvittävän kovaa menty, voittoaika oli 1.54,3. Olavi Salosen oli kuitenkin vastustajana ja hänen aika oli 1.54,7.
Imatran Jyskeen Jaakko Mikkilä oli voittanut korkeushypyn Kajaanissa tuloksella 190. Hänkin kiirehti Iisalmeen ja Iisalmessa hyppy kulki, tuloksena oma ennätys 195 senttiä. Korkeushyppääjä tarvitsi näköjään kunnon verryttelun.

Salossa järjestetyissä kansallisissa juoksut menivät lorvailuiksi, joten parhaita tuloksia tehtiin kenttälajeissa. Veikko Laine Turun Tovereista pääsi keihäässä voiton makuun heittämällä 72,94 metriä. Seurakaveri Erkki Ojamo oli toinen 68,10 metrin tuloksella ja Helsingin Poliisi-Voimailijoiden Pauli Vesterinen kolmas 67.25 metriä. Someron Esan Pentti Nikula hyppäsi seivästä tasan 400 senttiä.

Ruotsinpyhtää pyrähdettiin 200 metriä vastatuuleen. Borje Strand Lauttasaaren Pyrinnöstä pääsi silti kelpoaikaan 22,3 sekuntia. Myllykosken Kilpa-Veikkojen Aake Mäkelä oli toinen 22,6 sekunnin ajalla ja Kouvolan Urheilijoiden Aimo Kuukka kolmas 22,7 sekuntia. Paavo Rikka Kymintehtaan Alku hyppäsi korkeutta 190 senttiä.
Kuusankoskella Reino Hankia Haminan Tarmosta juoksi 3000 metriä aikaan 8.28,2. Kuusankosken Kisan Matti Lampinen hyppäsi pituutta 714 senttiä. Matti Lampinen oli vuonna 1955 hypännyt pituutta 745 senttiä. Tulos oli silloin hurja, koska Suomen ennätyksestä se jäi vain kuusi senttiä. Miehellä oli nyt ikää 25 vuottta, joten vielä pitempiä tuloksia saattoi olla tulossa. Varkauden Tarmon Pekka Pitkänen hyppäsi seivästä 410 senttiä voittaen kilpailun. Toiseksi seiväskilpailussa tuli Järjestävän Kuusankosken Kisan Erkki Vainio 400 sentin tuloksella. Kuulan voitti Unto Bryggare 14,88 metrin Kouvolan Urheilijoista. Soini Nikkisellä Lahden Samposta ei löytynyt vastusta keihäässä. Voittoheitto kantoi vain 65,43 metriä. Tänä vuonna oli keihäs lentänyt yli 70 metriä vain yhdessä kilpailussa.

Suunnistajilla oli myös omat kansallisensa. Kangasniemen Urheilijat järjestivät kilpailut Toivakan Vihijärvellä. Karttana pitäjänkartta 1:30 0000 ja 1:20 000. Samalla se oli myös piiriottelu Keski-Suomi vastaan Suur-Savo. Pitäjänkartassa ei ole korkeuskäyriä, joten mäkien korkeuksia ja maaston muotoja pitää arvailla ojien virtaussuunnista ja muista tämän kaltaisista kartassa olevista vihjeistä. Kilpailun johtajana toimi Tapio Ikonen. Radat oli laatinut Heimo Manninen ja valvojana toimi Toivakan Rivakan Olavi Lamberg.

Kangasniemen oma huippusuunnistaja Erkki kohvakka käytti 12,5 kilometrin reittiin 1.38.09 ottaen selvän voiton kilpailussa. Asikkalan Raikkaan Esko Vainio käytti reitiin reilut neljä minuuttia enemmän ja oli toinen. Tauno Palmi Lahden Suunnistajat -37 oli kolmanneksi nopein ajalla 1.42.31. Kymmenen nopeinta selvisi reitistä alta kahden tunnin. 11:s oli Mikkelin Hiihtäjien Jouko Helppolainen, joka osoitti Kangasniemieläisille, että jonkin verran osataan suunnistaa myös Mikkelin kulmilla. 34 miestä pääsi radan alle kolmen tunnin. Sijalla 37 oli Veikko Hakulinen Jämsän Retki-Veikoista ajalla 3.05,24. Minulla ei ole varmuutta oliko kilpailija Suomen paras hiihtäjä, vai vain joku hänen nimikaimansa. Pääsarjaan osallistui 42 suunnistajaa, joista maaliin pääsi 38, joten Veikko oli toiseksi viimeinen maaliin päässeistä suunnistajista.
Piiriottelu päättyi tasapeliin. Kumpikin keräsi 112 pistettä. Kilpailuihin osallistui 268 suunnistajaa.

Kymin Suunnistajien kansalliset olivat Reitkallissa. Karttana suomalainen topografikartta mittakaavaltaan 1:30 000. Kipailun johtajana toimi Veikko Karu. Ratamestari olivat Akseli Korppi ja Paavo Nygren. Kilpailun valvojana toimi Valde Hohti Inkeroisen Terhosta. Kilpailussa oli 124 osanottajaa.

Miesten pääsarjassa radan pituus oli 13,1 kilometriä. Matkaan lähti 11 kilpailijaa, josta läpi pääsi yhdeksän miestä. Myllykosken Kilpa-Veikkojen Lauri Nikkanen yllättäen otti voiton ajalla 1.35.29. Metsäkylän Kurssin Reijo Riivari suunnisti toiseksi. Hänen aikansa oli 1.41.05. Pauli Nurissalo Kouvolan Urheilijoista oli kolmas 1.43.51.
Miesten kakkossarjassa oli matkana 10 kilometriä ja osanottajia oli 36 miestä. Keskeyttäneitä oli peräti yhdeksän, joten monella oli vaikeuksia radan selvittämisessä. Vehkalahden Veikkojen Eero Mettinen oli selvästi nopein ajalla 1.13.52. Ikämiesten sarjan voitto meni myös Vehkalahden Veikoille. Vilho Leskinen oli tasan neljä minuuttia nopeampi, kuin toiseksi suunnistanut Helsingin Suunnistajien Olavi Mäenpää. 20 vuotiaissa nuorissa Vehkalahden Veikot ottivat kolmoisvoiton. Arto Harjula, Jorma Kankaanpää ja Tuomo Seppälä olivat nämä nuorukaiset. 18-vuoitaiden sarjassa Suunta -57 kykeni kaksoisvoittoon. Heikki Suonio oli ensimmäinen ja Jorma Saari toinen.
16-vuotiaiden poikien voitto meni Imatran Suunnistajille. Esko Kiander oli voitton ottaja.
Naisten sarjassa Vehkalahden Veikkojen Tyyne Leskinen voitti. Toisena oli Kouvolan Urheilijoiden Meeri Kulhelm ja kolmanneksi suunnisti Haminan Tarmon Tuula Hovi.
18-vuotiaiden tyttöjen ylivoimainen voittaja oli Raila Hovi. Suunta -57 Tuulikki Pohjola hävisi yli 15 minuuttia.

Joukkuekilpailussa kilpailtiin Kymin Säästöpankin lahjoittamasta kiertopalkinnosta. Sen voitti vuodeksi omakseen Vehkalahden Veikot ja toiseksi tuli Myllykosken Kilpa-Veljet. Voidaan sanoa näiden kilpailujen olleen Vehkalahden Veikkojen suuri menestys.

Mäntsälän Urheilijoiden kilpailut olivat Mäntsälän Sulkavalla. Kartta suomalainen topografikartta 1:30 000. Osanottajia 209 kappaletta.
Miesten pääsarjassa 29 miestä, joista kuusi ei päässyt rataa läpi. Matka oli 12,9 kilometriä. Voittaja oli Helsingin Suunnistajien Matti Niemi 1.34.15. SM-viestien pronssimitalisti ja Jukolan Viestin kolmas sija oli miehen tämän vuoden ansiolistalla ja nyt tuli kansallisten voitto siihen päälle.
Mauri Penttilä Hämeenlinna Suunnistajista sijoittui toiseksi 1.35.50. Niemi ja Penttilä oli selvä kärkikaksikko, sillä kolmenneksi sijoittunut Hämeenlinnan Tarmon Veikko Haake jäi lähes seitsemän minuuttia. Eräkärppien maajoukkuemies Pekka Kokkosen vauhti ei riittänyt vieläkään. Mies oli 20 ja tappiota ajallisesti Matti Niemelle tuli 50 minuuttia.
Miesten alokassarjassa 8,2 kilometrin matkan nopein oli Antero Salmi Janakkalan Janasta. Toiseksi suunnisti Per-Erik Vickholm Fiskars IF:stä. Vickholm on niin ahkera kilpailuissa kävijä, että häntä ei oikein tunnista alokassarjalaiseksi. Mies oli ollut 16:s kauden avauskilpailujen pääsarjassa, jotka järjesti OK Järven 27. huhtikuuta. Mies oli osallistunut jopa maaottelukatsastuksiin. Tosin sijoitus oli 63:s. Suunta-Veikkojen kansallisissa kilpailuissa mies oli viides pääsarjassa. Siinä tämän alokassarajalaisen meriittejä tältä kaudelta.
Helsingin Suunnistajien Tapio Haarma voitti yli-ikämiesten sarjan. Ikämiehissä nopein oli Arjärven Ahjon Helge Sipiläinen. Järvenpään Palon Jorma Hänninen oli ylivoimainen nuorten 20-vuotiaiden 10,5 kilometrin radalla. Voittomarginaali oli 11 minuuttia. Tervakosken Padon Tarmo Vesioja oli toinen. 18-vuotiaiden sarjan voitto meni Matti Vesiojalle ja seura oli Tervakosken pato. Ovatko nämä Vesiojat veljeksiä? Hyvä päivä oli Vesiojille.
Keravan Urheilijoiden Veikko Hämäläinen oli nopein 16-vuotiaiden sarjassa. 14-vuotiaiden kilpailun voitti Risto Orpana Hämeenlinnan Suunnistajista. Sijalla 16 tässä sarjassa oli Mäntsälän Urheilijoiden Paavo Inkinen. Elämä on kuljettanut miehen Rasti-Jyryyn, joten olen hänen seurakaverinsa, vaikka meikäläisen suunnistukset ovat vähissä. Nyt eletään kesäkuuta 2015 ja vielä en yhtään kansallista suunnistuskilpailua ole käynyt. Tosin olen ilmoittautunut Suunto Gamesiin, joka on Helsingin Suunnistajien järjestämä kilpailu.
Naisten kilpailun voitti hallitseva viestisuunnistuksen Suomen mestari Marianne Björklund Kervo IB:stä. Lahden Hiihtoseuran Taina Lehto oli toinen häviten 13 ja puoli minuuttia. Kolmanneksi suunnisti saman viestijoukkueen aloittaja Etel Moilanen. 18-vuotiaidne tyttöjen sarjan voitti Lahden Hiihtoseuran Mirja Ketonen ja 16-vuotiaissa voittoon suunnisti Sirpa Tuomenoja Tampereen Urheilijat -38.

Närpes OK:n kansalliset olivat Närpiössä. Kartta pitäjänkartta 1:30 000. 198 osallistujaa. Täälläkään ei korkeuskäyristä päästy nauttimaan. Kilpailun johtajana toimi Henrik Österås. Radat oli laatinut Rolf Eklund ja valvojana toimi Alfred Björkbacka Pörtöm Sportklubb.
Miesten pääsarjassa oli 19 kilpailijaa. Voitto Harjula Vaasan Tovereista oli nimensä veroinen. Voitto neljän minuutin erolla seuraavaan, kertoi nelvästi kuka oli tämän kilpailun paras suunnistaja. Toiseksi suunnisti Leo Mård Närpes OK ja kolmas oli Alf Forsen Femman. Alf hävisi Voitolle jo reilut 10 minuuttia. Miesten kakkossarjan voitti Jukka Rajala Kankaanpään Urheilijoista 9 minuutin marginaalilla.
20-vuotiaiden nuorten sarjan voitti Laihian Liiton Pertti Haapaharju. Toinen oli Kyrön Voiman Mauno Rajamäki kaksi minuuttia 46 sekuntia hitaampana. Seinäjoen Urheilijoiden Yrjö Rosti oli kolmas kahden minuutin päässä toisesta sijasta.
18-vuotiaiden sarjan voitto meni Kankaanpään Urheilijoiden Matti Hietikolle. Toiseksi suunnisti Veikko Latvala Kyrön Voimasta ja Kolmas oli Pekka Haapaharju Laihian Liitosta. Kaksi Haapaharjua pääsi palkintoja pokkaamaan.
16-vuotiaiden poikien voitto meni Laihian Liiton Olle Koskiselle. 14-vuotiaiden nopein oli Göran Uppstu Tjöck. Tjöckkiä edusti myös naisten sarjan voittaja Saga Hermans. Laihian Liiton Liisa Risku oli toinen. Ann-Maj Carlsson Solfista oli kolmas. 18-vuotiaiden tyttöjen Marita Jofs Femman.

Oulun Hiihtoseuran kilpailut olivat Kiimingin Jäälinkylässä. Kartta suomalaisen topografikartta 1:30 000. Kilpailun johtajana toimi Lasse Boström. Ratamestareina olivat Eemeli Ruoppa ja Reino Isoniemi. Valvojana oli Eino Mattila. Osanottajia 166 kappaletta.
Miesten pääsarjassa oli peräti 44 kilpailijaa. Matka 12,3 kilometriä. SM-viesteissä kanuunajuoksun toisella osuudella tehnyt Gamlakarleby IF:n Erik Eriksson oli jälleen menopäällä ja voitti kilpailun ajalla 1.26.57. Seurakaveri Osmo Tepsell oli toinen 1.28.56. Kipailussa oli kansainvälistä väriä, sillä kolmannen sijan nappasi Ruotsin Gunnar Andersson 1.29.18. Ounasvaaran Hiihtoseuran Pentti Herva oli neljäs 1.35.14 ajalla. Viides oli Vaalan Karhun Pekka Kuuluvainen 1.38.11.
20-vuotiaiden nuorten sarjan voitto meni myös Gamlakarleby IF:lle. Göran Ström selvitti 8,6 kilometrin pituisen radan ajassa 1.06.55. Raahen Seminaarin Urheilijoiden Ossi Korteniemi oli toinen 1.08.34. Tämä kaksikko oli selvästi muita etevämpiä. Kolmanneksi suunnistaneen Kuluntalahden Kunnon Pentti Juntunen jäi Kortenniemestä jo lähes 12 minuuttia ja Strömminn eroa oli reilut 13 minuuttia.
18-vuotiaiden poikien voitto meni Lappiin Rovaniemelle Ounasvaaran Hiihtoseuran Pertti Immoselle ajalla 56.06. Kemin Kunnon Pekka Puuperä oli toinen 58.29 ja kolmas tilakin meni Kemin Kunnolle Seppo Salosen tuomana ajalla 1.00.38. Näiden poikien radan pituus oli 7,6 kilometriä.
Kemin Kunnon pojat osoittivat olevansa kunnossa. 16-vuotiaiden sarjan voitto meni Mikko Matinlassille ajalla 47.15 ja matka oli 5 kilometriä. Kuluntalahden Kunnon pojat osoittivat myös kuntoaan. Heidän Paavo Joensalo oli toinen ajalla 48.15. Gamlakarleby IF:n Per Hassel sijoittui kolmanneksi ajalla 53.32. Mutta eroa oli yli viisi minuuttia näihin Kunnon poikiin.
14-vuotioiden poikien sarjassa mahtia näytti Oulun Hiihtoseura. Heidän poikansa toivat kolmoisvoiton. Pentti Pirilä, Teuvo Saikkonen ja Pekka Pirilä olivat tämä kolmikko sijoitusjärjestyksessä lueteltuna.
Naisten sarjassa kaksi nopeinta tuli Länsi Pohjan piiristä. Kemin Innon Eila Mylly voitti ajalla 59.13. Toiseksi suunnisti Karihaaran Karun Hilma Antman 1.02.31. Kolmas sija meni Lapin piiriin Ounasvaaran Hiihtoseuran Maija Savolalle 1.06.59.
18-vuotiaiden tyttöjen sarjan voitti Kaisa Luokkala ja toinen oli Anneli Ollikainen. Molemmat edustivat Kemin Intoa. Kolmanneksin suunnisti Tuula Ruoppa Oulun Hiihtoseurasta.

Ruotsista 8. kesäkuuta käynnistyi nahkakuulan potkimiskilpailut. Kyseessä oli oikein Maailman mestaruuskilpailut.
16 maata oli päässyt mukaan näihin mittelöihin. Karsinnoissa oli pudonnut kaksi entistä Maailman mestaria Italia ja Uruguay. Nämä kilpailut herättivät meilläkin jonkin verran kiinnostusta, vaikka meidän joukkueemme ei ollut kisoihin päässytkään.
Pelien tasaväkisyys yllätti monet asiantuntijat. Suurimmasta yllätyksestä vastasi Länsi – Saksa voittamalla ennakkosuosikki Argentiinan 3 – 1. Isäntämaa Ruotsi voitti Meksikon odotettua niukemmin, voittolukemat olivat vain 3 – 0.
Suomessa Vaasan IFK:n Stig Göran Myntti tekaisi Kotkassa 100:nen mestaruussarja osumansa. Hän on nyt kaikkien aikojen tilastossa kärjessä HJK:n Aatos Lehtosen kanssa.
Kesä jatkui kylmänä ja koleana. Vedet olivat vielä niin kylmiä, ettei uimassa tarjennut käydä. Saimaassa veden lämpötila oli 12 astetta ja Päijänteessä vain 9 astetta. Nyt elettiin jo kesäkuun toista viikkoa ja helluntain helteiden jälkeen oli ollut vain viileetä.