Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tiistaina 10. kesäkuuta 1958

Lisätty 02.01.2016

Arki-illasta huolimatta kilpailtiin monella paikkakunnalla. Lohjalla Reijo Koivisto työnsi kuulaa 16,26 metriä.  Yleisurheilukilpailut olivat myös Seinäjoella. Ne olivat Seinäjoen Urheilijoiden 25-vuotis juhlakilpailut. Pituudessa ja kolmiloikassa paranneltiin kesän kärkituloksia. 1500 metrin juoksussa oli paikallisten lisäksi Kainuunkierrokselta tulleet Olavi Vuorisalo, Olavi Salonen ja Reijo Höykinpuro.

 

Keihäässä kovien suomalaisten lisäksi oli olympiavoittaja Egil Danielsen.

Tiistaina 10. kesäkuuta 1958

 

Tiistaina oli taas vilskettä. Lohjan Urheilijat järjestivät kilpailut. Lohjalaistunut Reijo Koivisto osoitti olevansa hyvässä kuulakunnossa työntämällä pisimmällään 16,26 metriä. Mies varmasti halusi saada Matti Yrjölälle menettämänsä Suomen ennätyksensä takaisin. Koivisto oli tullut Lohjalla työn perässä. Hän oli saanut paikan voimistelun opettajana.

Seinäjoella käytiin hienot kilpailut hyvissä olosuhteissa. Ne olivat järjestävän seuran Seinäjoen Urheilijoiden 25-vuotis juhlakilpailut. Heimo Ylinen täräytti pituudessa kesän kärkituloksen 723 senttiä. Kurikan Ryhdin mies sivusi omaa ennätystään. Mäntän Valon Hannu Rantala hyppäsi oman ennätyksen 707 ja kolmas oli Aarre Asiala Jurvan Urheilijoista 681.

Kolmiloikassa Hannu Rantala ei antanut kenenkään hypätä silmilleen ja leiskautti 15,12 metriä tehden tämän lajin uuden kesän kärkituloksen. Toiseksi loikki Kyrön Voiman Jouko Laitinen 14,68 metriä. Vaasan Kiiston A Rintala oli kolmas 14,32 metriä. Kuulan voitti M Sillanpää Alavuuden Urheilijoista 14,26 metriä.

1500 metrin juoksussa oli mukana Kainuun kierrokselta palannut kolmikko. Tänään he saivat Nurmon Jymyn Aarre Kimpimäestä kunnon vastuksen. Nuori 19-vuotias Kimpimäki juoksi ajan 3.55,4 mutta kolmikko meni kuitenkin kovempaa.

Reijo Höykinpuro juoksi 3.54,1, Olavi Salonen 3.53,6 ja Olavi Vuorisalo 3.53,0. Olavit olivat viikon aikana juosseet neljä 1500 metrin kilpailua ja yhden 800 metrin kilpailun. Oliko tässä mitään järkeä?

Olavi Vuorisalo oli kuitenkin voittanut viisi kilpailua viikon aikana, joten mahtoi mies olla tyytyväinen. Se on eri juttu kuinka kunto kesti tämmöistä hevosenleikkiä.

 

Keihäskilpailussa oli mukana kolme kovaa miestä Karijoen Tapparan Mikko Paananen, Lappajärven Veikkojen Erkki Ahvenniemi ja Norjan Egil Danielsen.

Danielsen räväytti ensimmäisellään 74,10. Hyvä heitto, jonka jälkeen rauhassa saattoi keskittyä seuraaviin heittoihin. Mies oli kilpailut voitokkaasti viikon sisällä kolme kertaa ja aina keppi oli lentänyt yli 75 metriä.

Erkki Ahvenniemi oli sunnuntaina heittänyt komeasti kesän kärkituloksen 78,73, joten mies tiesi olevansa kunnossa ja pystyvänsä samaan minkä Danielsen oli heittänyt.  Mies otti vauhdin, ristiaskeleet ja raju repäisy, joka lennätti keihään taivaalle. Keihäs lensi ja yleisö näki, että se lensi pitemmälle, kuin norjalaisen heitto. Mittanauha vedettiin kireällä ja tulos oli 78,73 metriä. Se oli täsmälleen sama tulos, minkä Erkki oli Vaasassa kaksi päivää aikaisemmin heittänyt. Se oli heitto se ja norjalainen tiesi, että hänen täytyi venyä, jotta voittoputki ei menisi rikki. Tästä miehestä tulisi kovempi vastus, kuin Erkki Guseffista.

Norjalaisen toinen heitto jäi alle 70 metriä, mies taisi yrittää liikaa. Erkki yritti myös liikaa ja keihäs lensi vain 68 metriä, joten kierros ei tuonut mitään muutosta. Kolmas kierros oli norjalaiselta myös vaisu, Erkki täräytti 77,60 metriä, joten edelleen ensimmäisen kierroksen tulokset olivat voimassa. Erkki oli kuitenkin heittänyt kaksi pisintä heittoa ja se antoi uskoa voitosta.

Mikko Paananen heitti kolmannella 74,87 metriä, joten norjalainen oli pudonnut jo kolmanneksi.

Neljännellä kierroksella olympiavoittaja kokosi itsensä ja sinkautti keihään 76,09 metrin päähän. Paananen jäi taakse, mutta Ahvenniemi pysyi edelleen edessä. Erkin neljäs heitto lensi pitkälle. – 76,27.  Erkki oli heittänyt kilpailun kolme pisintä heittoa. Mies oli eittämättä kunnossa.

Viides kierros meni mönkään Danielsenilta, joten voitto jäi viimeisen kierroksen varaan. Erkki heitti 74,20 metriä. Hyvää sarjaa mies teki. Tämä oli vasta miehen neljänneksi paras heitto.

Norjalainen ei onnistunut viimeisellään, joten Erkillä ei ollut enää mitään syytä heittää, hän oli voittanut kilpailun ja lyönyt olympiavoittajan ensimmäisen kerran tämän Suomen kiertueellaan.