Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Torstaina 12. kesäkuuta 1958

Lisätty 27.01.2016

Aulikki Lehmijoki juoksi 400 metrin juoksussa uusiksi Suomen ennätyslukemiksi tasan 60 sekuntia.

Torstaina 12. kesäkuuta 1958

 

 Torstaina Aulikki Lemijoki laittoi vielä paremmaksi juoksemalla 400 metrillä uuden Suomen ennätyksen tasan 60 sekuntia. Lehmijoki juoksi juoksunsa Suomen länsilaidalla Eura – Kauttuan kilpailuissa. Samoissa kilpailuissa Riitta-Kaija Soppi ylitti korkeudessa 152 senttiä ja Urho Lamminen heitti kiekkoa 49,31

Palatkaamme Turun Urheilupuistoon. Urheilupuisto on yksi Suomen vanhimmista urheilun tyyssijoista. Sen historia alkaa jo vuodesta 1894. Silloin Turun kaupunki vuokrasi 16 hehtaarin maa-alueen Turun Urheiluystävät ry:lle.

Vuonna 1946 rata uusittiin ja korjattiin, kun se sodan aikana oli päässyt rapistumaan. Viime vuonna sitä jälleen tasattiin, kun huomattiin vaaituksen yhteydessä sen olevan epätasaisen. Rata on rakennettu monista kerroksista ja tärkein kerros on ylin kerros, joka tehdään koksikuonasta ja urpasavesta.

Paras koksikuona saadaan veturin nokikammiosta. Se on pienirakeista, aivan mustaa ja vähän palanutta. Siihen sekoitetaan urpasavea, jota Turun seudulla on hyvin saatavissa.

Sekoitus tekee Turun radasta maailman nopeimman juoksuradan. Se on kimmoisa, eikä sateellakaan siitä tule liejua, koska urpasavi on vanhaa merenpohjaa, josta suola on polttanut mädäntyneet kasvit. Eloperäisen ainesosan puuttuminen savesta varmistaa, sen ettei savi liejuunnu.

Vuonna 1954 amerikkalainen urheilulehti galluptutkimuksessa tuli siihen tulokseen, että Turun rata on maailman nopein ja sitä ovat monet juoksijat kiittäneet.

Tänä vuonna on heittäjille valettu betoniset ringit, joka on paras alusta kiekon ja moukarin heittäjille, sekä kuulantyöntäjille. Nyt tarkasti seurataan sitä, kuinka sileäksi betonin uskaltaa hioa. Kokemuksen myötä varmasti löydetään oikea karkeus.