Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Duunipäivä

Lisätty 16.11.2014

Sunnuntaina yleisurheilun kilpailukausi Myllyssä aukesi. Olimme huonosti valmistautuneet, mitään tarkistuksia ei välineistön suhteen oltu tehty. Kesäisen urakan jälkeen oli ratamaalauksissa puutteita, joita urakoitsija ei ollut korjannut. Aitojen paikkamerkintöjä puuttui, mutta niillä ei ollut merkitystä tässä kilpailussa, koska aitajuoksuja ei ollut.

 Kiertävällä radalla maalin kohdalla oleva kaareva pitkien juoksumatkojen lähtöviiva puuttui. Kopion kaarevuusmitat vastakkaisella puolella olevasta 1500 metrin lähtöviivasta. Sitten vedimme keltaisella teipillä lähtöviivan 1000 metrin juoksua varten. Ei siitä hyvä tullut. Mutta eivät kilpailujärjestäjät valittaneet.

Järjestäjien puolella ei riittävästi valvottu vanhempien liikkumista, joten vanhemmat tietenkin änkesivät keskelle kiertävää rataa ja 60 metrin juoksujen aikana olivat kellomiesten edessä, joten kellomiehet eivät aina valon välähdystä sähköaseesta nähneet.

Välineistön puolella suurin puute oli lanoissa. Oli vain kolme lanaa, joten toisella pituushyppy paikalla joutui pärjäämään yhdellä lanalla. Se on hitaampaa ja raskaampaa, kuin kahdella lanalla tehtynä.

Kilpailujen aikataulu hieman petti. En tiedä kuinka paljon jälki-ilmoittautuneita oli ja olivatko he syypäitä kilpailun venymiseen vai oliko syy jossain muussa.

Kyösti Poutiainen ansiokkaasti hoiti seiväskilpailujen vetämisen ja HKV:n vapaaehtoisporukka vastasi tietääkseni kaikkien muiden lajien läpiviemisestä kuulan työntöä lukuun ottamatta. Kuulassa oli kuitenkin Lasse Kyrö HKV:stä Helsingin Poliisi-voimailijoiden lisäksi toimitsijakaartissa.

Pertti Järvinen oli toimitsijana, kuten on ollut jatkuvasti niin kauan kuin minä tiedän eli 10 vuotta. Pertiltä olen kysellyt vanhoja suunnistuskarttoja, jotta hieman saisin kuvaa siitä minkälaisilla kartoilla suunnistettiin 50- ja 60-luvuilla.

Pertti toi minulle karttoja. Kartat olivat paperikooltaan pieniä, koska mittakaavat olivat 1: 20 000 - 1:30 000. Joukossa oli todellinen löytö vuoden 1963 Jukolan neljännen osuuden kartta. Se kyllä täytyy kehystää ja laittaa seinälle. Järvinen antoi minulle kartat omiksi.

Mies ei ole tainnut vuosikymmeniin enää suunnistaa, vaan on keskittynyt yleisurheiluun ja siinä viimeaikoina suosituin laji on ollut kolmiloikka. Sarja taitaa olla M70 vai onko mies jo siirtymässä ensivuonna seiskavitosiin.

Minä viime kesänä kyselin luettuani vuoden 1958 Suunnistajalehtiä, oliko Pertti mukana nuorten Suomenmestaruusviesteissä kyseisenä vuotena. Vastaus oli kyllä. Pertti oli kahden veljensä kanssa muodostaneet Mellunkylän Kontion joukkueen pojat 20-vuotiaiden sarjan viestissä.

Tänään oli kaunis syksyinen päivä eli oikein sunnuntai-ilma mikä tietenkin sopi sunnuntai päivälle mitä mainiommin. Harmitti hieman, kun ei ehtinyt huipulle.