Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Huippupäivä

Lisätty 13.11.2014

Tänään oli aikaa nousta huipulle ja minulla oli ennätys mielessäni. Aloitin kiipeämisen itäistä polkua pitkin. Vein vesipullon huipulla olevan kaivon kannelle. Ensimmäinen nousu meni tahmeasti. Kiirettä ei ollut. Tavoitteena oli käydä huipulla 40 kertaa, joten piti aloittaa varovasti, jotta jaksaa loppuun asti.

Ensimmäiset 5 nousua menivät 50 sekuntia hitaammin, kuin  edellisellä pitkäkestoisella huippureissulla. 20 nousun jälkeen olin enää 9 sekuntia jäljessä edellisen reissun ajasta. 25 nousua meni jo ennätysajassa.

30 nousun jälkeen alkoi jo jalat painaa ja viimeiset nousut tuntuivat raskailta. 40 tuli kiivettyä ja olin tyytyväinen aikaani 1.36.08,58. Kotiini käveltyä mittasin sokerit ja ne olivat 3,6.

Oli typerää tehdä tämmöinen harjoitus pelkän veden avulla. Otin 2 teelusikallista puolukka hilloa ja puolen tunnin päästä sokeriarvot olivat 6,3. Diabeetikon pitäisi olla huolellisempi energiahuollon suhteen.

Nyt huipulle on päästy 333 kertaa, joten täytyy palata tapahtumaan, jossa tehtiin kuuluisia kolmosia. Kysymys ei ole koripallosta niin kuin nuorempi polvi voi luulla. Helmikuun 20. päivä 1952 hiihdettiin lukemat 3.33.33.

Kysymyksessä oli Oslon olympiakilpailujen 50 kilometrin hiihto. Kilpailujen ennakkosuosikki oli Ruotsin pelätty  Mora-Nisse Karlsson. Myös muut ruotsalaiset olivat vahvoja suosikkeja Arthur Herrdin, Anders Törnkvist ja Gunnar Eriksson. Kaksi vuotta aikaisemmin MM-kilpailuissa Ruotsiin oli mennyt nelosvoitto kuninkuusmatkalla.

Suomea edusti 33-vuotias Eero Kolehmainen, johon kansa luotti, vaikka mies oli parin vuoden päästä ikämiessarjalainen. Kolehmaisen adjutantteina olivat Kalevi Mononen ja Pekka Kuvaja, sekä tuntematon Veikko Hakulinen.

Kilpailun aloitti Kalevi Mononen numerolla 1. Kova norjalainen Harald Maartman lähti minuuttia myöhemmin jahtaamaan Monosta. Viisi minuuttia Monosen perään lähti Harald Eriksson neljän vuoden takainen olympiahopeamitalisti.

Heti seuraavana Norjan Olav Ökern ja seuravana hallitseva maailmanmestari Gunnar Eriksson. Siinä oli kahden minuutin sisällä kova kolmikko. Veikko Hakulinen lähti numerolla 17, Mora-Nisse 27, Norjan Magnar Estenstad 32 ja numero 37 Eero Kolehmainen.

Puoleen matkan väliaikapaikalla alkoi ruotsalaisille selvitä heidän miestensä olevan poissa pelistä. Mora-Nisse oli ainoana mukana kärkipäässä kuudentena lähes 4 minuuttia jäljessä kärjessä viilettävää Veikko Hakulisesta. Magnar Estenstad oli toisena ja kolmantena oli suomalaisten suosikki Eero Kolehmainen. Kalevi Mononen täydensi suomalaismenestystä neljännellä sijalla.

Oli hirvittävän raskas vesikeli ja miesten vauhti hyytyi toisella puoliskolla. Yksi mies tuli muita lujempaa Veikko Hakulinen ja maalissa kellot näyttivät aikaa 3.33.33 Eero Kolehmainen kävi sekuntikamppailua toisesta sijasta norjalaisen kanssa. Eero vei hopean 17 sekunnin turvin. Hakuliseen tappiota tuli lähes 5 minuuttia.

Ruotsalaiset romahtivat tässä kilpailussa. Mora-Nisse oli kuudes 3 sekuntia vaille 6 minuuttia Hakuliselle jääneenä. Heidän hallintansa oli hiihdossa päättynyt.

Monille on jäänyt tuo aika mieleen. Tänään on 13. päivä. Laittakaa seuraavaan lottoriviin kolmonen niin on edes yksi oikein tai sitten ei.