Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

KALLE PÄÄTALO

Lisätty 11.11.2014

Se taisi olla vuosi 1997, kun olin Pudasjärvellä viettämässä joulua Arskan sukulaisten mökillä. Taisin olla Pudasjärvellä viikon verran. Mökki sijaitsi pienen lammen rannalla lähellä Sotkajärveä.

Tämä Sotkajärvi on todellinen kummajainen. Järven keskellä virtaa Iijoki. Todella keskellä järveä on joki. Tämä tuntui minusta käsittämättömältä.

Iijoki lähestyy järveä koillisesta ja pohjoisesta tulee Hirvasjoki. Joskus vuosia sitten joet ovat virranneet normaaliin tapaan Sotkajärveen. Aikojen kuluessa tulvat ovat tuoneet niin paljon lietettä mukanaan, että Iijoki ei enää pääse järveen, vaan sen uoma jakautuu kahtia.

Oikea haara kääntyy suoraan pohjoiseen ja kiertää pohjoisen kautta järven jatkuen sitten kohti lounasta. Se saa lisäksi Hirvasjoen vedet ja normaalin veden korkeuden aikana nämä vedet eivät käy ollenkaan Sotkajärvessä. Tästä noin kolmen kilometrin pituisesta haaraa kutsutaan Vääräjoeksi.

Iijoen vasen haara puolestaan kulkee kohti etelää puolisen kilometriä ja sitten se kääntyy lounaaseen ja kulkee toiset puoli kilometriä järven läpi. Vasen haara jakautuu sen jälkeen kahtia ja haarat lähtevät eri suuntiin. Molemmat haarat kulkevat keskellä järveä vielä puolisen kilometriä, kunnes vihdoin purkautuvat järveen.

Tämä oli niin sekavasti kirjoitettu, että en ymmärtänyt siitä itsekään hölkäsen pöläystä. Katsokaa kartasta niin ymmärrätte ehkä mitä tällä selostuksella tarkoitin.

Minä tein hiihto reissuja järvelle ja kävin myös etelässä olevalla suurella Jongunjärvellä hiihtämässä yhden reissun. Tämän lisäksi osallistuin Taivalkoskella Taivalvaaran maastoissa hiihtosuunnistuskilpailuihin.

 

Merkittävin asia tapahtui kuitenkin jouluaattona joulusaunassa. Vietimme savusaunan löylyissä nelisen tuntia saunoen ja maistelleen hieman myös miestä väkevämpää. Puhuimme kaiken laista ja jossain vaiheessa juttu kääntyi Kalle Päätaloon.

Nimen tunsin mutta muuta en miehestä tietänyt. Arskan sukulainen Jukka oli koko ikänsä asunut niillä kulmilla ja oli ikänsä selkosessa kulkenut metsällä ja kalassa. Hän oli monta uittoa nähnyt ja tarinoita riitti niin, että saunareissu venyi lähes koko illan mittaiseksi.

 

Kotiin palattuani lainasin Kalle Päätalon kirjoittaman kirjan ja hänen teoksiaan lukemalla kului viisi vuotta. Tänään on Kalle Päätalon syntymäpäivä. Mies syntyi 11.11.1919. Minä sytytän kynttilän tämän suuren edesmenneen kirjailijan kunniaksi.