Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kirjahyllyni kätköistä

Lisätty 12.11.2014

Uusin uusi kirjaniUusin uusi kirjaniAri Törmä on jälleen ansiokkaasti kaivellut arkistoja ja kirjoittanut kirjan joka valaisee urheilumaailmaa 150 vuotta sitten.

Sanon suoraan, että tutustumiseni kirjaan on ollut pintapuolista. Pyydän kirjoittajalta anteeksi ja vetoan omien haaveiden toteuttamispaineiden aiheuttamaa näennäistä aikapulaa.

Historiaa pitäisi tuntea, jotta olisi edes jonkinlaista vertailukohtaa nykyisyyteen. Siksi tämän laatuisten kirjojen arvo on aivan eri tasolla, kuin ne viihde urheilukirjat, jotka tuntuvat hallitsevan urheilukirjallisuutta.

Tämän kirjan tilastot ovat ajalta ennen vuotta 1866. Tilastojen totuuden mukaisuudesta en uskalla antaa mitään arviota.

 

Tilastot ovat minua aina kiinnostaneet. Yleisurheilutilasto ovat perinteisesti keskittyneet kertomaan yksittäisen urheilijan tekemän tuloksen. Maailmanennätyksillä on ollut valtava mainosarvo ja niitä on monesti verrattu olympiavoittoihin ja maailmanmestaruuksiin.

Etenkin suomalaisesta yleisurheilun arvostuksesta on tullut tuloksien vanki. Monesti nykypäivän tavallisella tallaajalla on täysin nurinkurinen käsitys tuloksen arvosta. Tulosta verrataan maailman ennätykseen tai johonkin lukuun, joka on helposti jäänyt mieleen.

Hyvänä urheilijoina pidetään alle 10 sekunnin juoksijoita 100 metrillä, yli 20 metrin kuulan työntäjiä, kuuden metrin seiväshyppääjiä ja 90 metrin keihäänheittäjiä. Tosin on paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään hajua hyvästä urheilutuloksesta.

Urheilijoiden hyvyyden arviointiin on viimeisinä vuosikymmeninä tullut täysin käsittämätön arviointiperuste. Sekunnit ja sentit eivät merkitse mitään ainoa kriteeri on raha.

Ei ole aivan mahdotonta, että joku väittää Suomen parhaaksi urheilijaksi eniten raahaa hankkinutta urheilijaa, koska se on saanut eniten rahaa. Suomen viisain on tietysti Suomen rikkain. Että silleen.

Tulipahan tehtyä maailman huonoin kirja-arvostelu, koska en arvostellut kirjaa ollenkaan. Sitä paitsi en saanut senttiäkään rahaa tästä kirjoituksesta, joten kirjoitus on arvoton.