Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Voitto tuli

Lisätty 30.11.2014

Eilen lauantaina avasin hallikilpailukauden osallistumalla HKV:n kilpailuihin Liikuntamyllyssä. Lajina oli kuulantyöntö ja sarjana 55-vuotiaiden miesten sarja. Osallistujia oli viisi kappaletta, joten saatiin kohtuullinen kilpailu aikaiseksi. Työnnettävä kuula on painoltaan kuusi kiloa.

Ensimmäisenä meidän sarjalaisen kilpailussa työnsi Arto Kemppainen. Mies on 59-vuotias ja siirtyy ensi vuonna sarjaan M60. Arton ennätys tässsä 55-sarjassa on 12,94 metriä. Mies on osallistunut kaikkin kymmeneen Suomen mestruuskilpailuun tässä sarjassa, joten miehellä on täydellinen sarja.

Löytyykö Suomesta muita, jotka ovat kaikkiin 55-sarjan Suomen mestaruuskilpailuihin osallistuneet. Antti Lehti ja Rauno Möttönen voisivat olla ne miehet, jotka tämän tempun  ovat tehneet.

2010-luvulla Arto on osallistunut tämä kilpailu mukaanlukien kaikkiaan 76 kuulakilpailuun. 30:ssä kilpailussa kuula on lentänyt yli 12 metriä ja 11 metrin vähintään kuula on lentänyt 63:ssa kilpailussa. Miehällä on tässä sarjassa kolme SM-mitalia, hopea ja kaksi pronssia.

Arton ensimmäinen työntö kantoi 9,92 metriä. Mies oli valitellut lonkkaansa ja kaikesta näki ettei mies ollut kunnossa.

Minun vuoroni oli toisena ja sain kohtuullisen tuloksen aikaiseksi. Työntöni kantoi 10,51 metriä. Minun saavutkseni ja tekemiseni ovat paljon Artoa vaatimattomammat. Olen osallistunut kymmen luvalla 38:n kuulakilpailuun. Kerran olen ylittanyt 12 metrin rajan ja 8 kertaa tässä 55-sarjassa 11 metrin ylitse. Kaikkiaan 10-luvulla minulla on 12 kilpailua, jossa olen työntänyt yli tuon 11 metriä. Ennätykseni on 12,04 metriä ja minulla on yksi pronssimitali SM-kilpailuista.

Kolmantena kilpailussa työnsi Risto Hiltunen. Hänelle tämä oli vasta kolmas kuulakilpailu. 57-vuotiaan miehen ennätys on 9,04 metriä, joten mies ei aivan meidän luokkaa ollut tässä kilpailussa. Miehen ensimmäinen työntö oli yliastuttu.

Neljäntenä työnsi Markku Savola Sulkavan Urheilijoista. Tämä oli miehen seitsemäs kilpailu. Mies on 59-vuotias ja siten vaihtaa myös sarjaa ensi vuonna E. Miehellä on yksi SM-pronssi ja ennätys on 11,68 metriä. Neljässä kilpailussa mies on rikkonut 11 metrin rajan. Miehen ensimmäinen työntö oli mitätön.

Viidentenä eli viimeisenä työnsi Jukka Järvinen. Hänellä oli 24 kilpailun kokemus ja niistä oli 17:sta kilpailussa kuula lentänyt yli 11 metriä. Ennätys miehellä oli 11,99. Miehelle ei SM-mitaleita ollut. Kaksi kertaa mies oli ollut neljäntenä ja kaksi kertaa viidentenä, joten tunnettu nimi hän oli kuulapiireissä.

Jävisen avaus oli 10,63 metriä, joten mies johti kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen ja minä olin 12 senttiä huonommalla tuloksella toisena.

Arto aloitti toisen kierroksen 9,70 metrin kaarella. Minä innostuin liikaa yrittämään ja kuula pyörähti sormien ylitse lentäen, vain hiukan päälle kymmenen metriä. Astuin työnnön yli, joten tuli raksi ruutuun.

Hiltunen sai tuloksen 7,95 metriä mennen neljänneksi. Savola astui tämänkin ylitse.

Jukka järvinen pääsi työntämään johtoasemassa, joten miehellä ei ollut paineita. Kuula lensikin yli 11 metriä. Lukemat olivat 11,17 metriä ja mies oli lyönyt muille luun kurkkuun.

Arto astui kolmannen työnnön ylitse ja sitten oli taas minun vuoroni. Järvisen 11 metrisestä en haaveillut. Parannusta tulokseeni kuitenkin toivoin. Tiukka keskittyminen ja huolelisesti paino vasemman jalan päälle ja sitten terävä lähtö taaksepäin. Tekniikka pysyi hyvin kasassa ja sain hyvän työnnön.

Kuula lensi 11,01 metriä. Se oli yli odotusten. Olin todella iloinen tuloksesta. Hiltusen työntö kantoi 7,19 metriä. Savolakin sai tuloksen. Se oli 11,10 metriä ja mies meni toiselle sijalle. Minulle oli pronssia tarjolla.

Järvinen huomasi minun ja etenkin Savolan tulleen vähän liiankin lähelle ja mies yritti parantaa tulostaan. Tekiniikka hajosi ja mies astui työntönsä ylitse. Kilpailu oli puolivälissä.

Arton neljäs työntö lensi 9,88 metriä. Mihen lonkka oli kipeä ja näytti siltä, että 10 metrin työntöönkin oli tekemistä. Minä päätin ladata kaikki mitä lähti. Niin minä teinkin ja työntö kyllä tuntui jokapuolella kroppaa.

Tekniikka hieman hajosi. Kuula lensi silti pitkälle. 11 metriä tasan saivat työntöön pituutta mittamiehet Tämä oli semmoinen raakavoima työntö.

Hiltunen paransi reliusti pukaten 8,51. Savola astui kohtuullisen pitkän työnnön yli ja Järvisen pukkaus kantoi 10,84. Miehellä oli kylki kipeytynyt ja se näkyi työnnössä.

Viides kierros alkoi Arton yliastutulla. Minun seuraava työntöni ei ollut kummoinen. 10,84 metriä lensi kuula. Hiltunen 7,90 ja muille rasti.

Olimme viimeisellä kierroksella. Arto yritti tosissaan saada kymppiä rikki. Ei onnistunut, jäi sentin päähän. Tulos oli hieno yhdeksän yhdeksän yhdeksän.

Olin saanut kaksi 11 metristä ja miehet eivät olleet hirveen kaukana Savola yhdeksän sentin päässä ja Järvinen 16 senttiä edellä. Kaikki oli nyt yhden kortin varassa.

Ajattelin hieman alempana pitää selkää vauhdin aikana, jotta lopussa saisi kuulalle kiihdytysmatkaa hieman enemmän. Perkules sentään, tekniikka pysyi hyvin kasassa, vaikka se ei ollutkaan ihan kolmannen työnnön veroinen pukkaus.

Yritystä oli kuitenkin paljon enemmän ja kuula lensi 11,32. Olin ohittanut pojat. Heillä oli vielä omat viimeisensä jäljellä. Ruuti oli jo kosteaa, Savolalla hajoisi tekniikkä ja Järvisen kylki rajoitti miehen pyristelyjä. Voitto oli tullut kotiin.