Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vuoden 2015 voimistelun Suomen mestaruuskilpailut käytiin Espoossa. Alppilan Salamat saavutti naisten telinevoimistelussa 5 mitalia. Maija Leinonen neliottelussa pronssia. Hänelle tuli puomilta ja nojapuilta hopeaa ja hypystä pronssia. Agenes Suto voitti puomin Suomen mestaruuden.

 

Täytyy aloittaa hieman selvittämään suomalaisen voimistelun menneisyyttä. Tästä tulee vain semmoinen kotitarvikeselvennys, jotta hieman ymmärtäisin tyttöni harrastamaa lajia.

Minulla on divarista hommattuna Voimistelun käsikirja. Sen on toimittanut E Kallio ja kustantanut Otava. Kirja on painettu vuonna 1909. 

Tähän alkuun lainaus siitä ajatusmaailmasta missä silloin elettin: "Kasvatus tarkottaa koko ihmisolennon kehittämistä sopusuhtaisuuteen. Sentähden kasvatus ei saa rajottua yksinomaan henkisten voimain kehittämiseen; sen täytyy suunnata huolenpitonsa myöskin ruumiin kehittämiseen." Tässä kirjan alkuviisaus.

"Liikunto on elimillinen elämän ilmaisumuoto, mutta liikunto on toiselta puolen myöskin elämän välttämätön ehto."

"Lihaksissa huomaamme nimittäin lihakkaan, supistuvaisen keskiosan, joka kummastakin päästänsä jatkuu toimettomaan jänteeseen. Lapsilla on tämä lihakas keskiosa jänteisiin verrattuna isompi, vaan ikää myöten jänteiset osat käyvät yhä pitemmiksi, ja sen mukaan kuin ne tulevat liian isoiksi, käyvät ihmisen liikkeet jäykiksi. Jokapäiväisessä elämässä ja työssä ovat kaikki liikkeemme pienempiä, kuin mitä lihakset ja nivelten rakenne sekä niitten siteet sallivat, s. o. liikunto ei koskaan saavuta liikunnonradan äärirajoja. Kun lihakasta osaa ei täysin käytetä, kuivettuu se, kutistuu vähitellen ja muuttuu jänteeksi, samaten kuin nivelten siteetkin kutistuvat ja jäsenet siten käyvät kankeiksi. Tätä kankeutta vastaan on voimistelu paras keino, koska voimistelussa juuri vaaditaan liikunnon jatkamista radan rajoihin saakka, ja missä radan rajat ehkä ovat jo supistuneet, siinä ahkera harjoittaminen niitä taas laajentaa."

"Elinvoima ei asusta esim. yksinomaan käsivarsien lihaksissa, Monella ihmisellä on paljon käsivoimia, mutta pilaantunut veri, heikot keuhkot tai huono vatsa. On tärkeämpää, että sydän ja keuhkot ovat vahvat, että ruuansulatus on hyvä j. n. e. kuin että käsivarret saattavat nostaa tavattomia painoja."

"Lasten luonteenpiirteen selväpiirteisin ominaisuus on liikkumisen tarve. He tarvitsevat etupäässä työtä lihaksilleen; sitä vastoin heidän aivojaan on säästettävä liikatyöltä, etenkin sellaiselta työltä, jota vaikeat, yhdistetyt , kaavamaiset voimisteluliikkeet tarjoavat."

 

Jatkuu, kun ehdin kirjaan paremmin tutustua.